Τετάρτη 20 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Από παλιότερη παράσταση διαμαρτυρίας Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας
Από παλιότερη παράσταση διαμαρτυρίας Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας
Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες διεκδίκησης από Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα, καθώς η πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων αντιμετωπίζει ακόμα πιο οξυμένα προβλήματα, με την απουσία μέτρων στήριξης να προστίθεται σε αυτά, τα οποία προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Ανεπαρκή τα μέτρα για τους κτηνοτρόφους

Ανεπαρκείς θεωρούν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι τις αποφάσεις που πάρθηκαν για την απόδοση κρατικών ενισχύσεων για την αναπλήρωση των απωλειών του Πάσχα από τα αδιάθετα αμνοερίφια και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων. Οι ενισχύσεις, συνολικού ποσού σχεδόν 24 εκατ. ευρώ, έχουν μια σειρά προϋποθέσεων, όπως ο παραγωγός να έχει κάνει αίτηση για συνδεδεμένη ενίσχυση, να έχει παραδώσει γάλα και να έχει το λιγότερο 20 ζώα στη μονάδα του.

Οπως καταγγέλλουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι, πρόκειται για ψίχουλα και ταυτόχρονα είναι άδικα τα κριτήρια κατανομής, ιδίως όσον αφορά τη δικλίδα για την παράδοση γάλακτος. Αν ισχύσει τελικά, ουσιαστικά θα αφήσει εκτός το 1/3 του κτηνοτροφικού κόσμου, όσους έχουν ζώα για κρέας μόνο, καθώς και περιπτώσεις παραγωγών σε μικρά νησιά και μικρά χωριά, που δεν παραδίδουν καθόλου γάλα.

ΕΟΑΣ Καρδίτσας: Κινητοποίηση αύριο στη ΔΕΗ

Σε αγωνιστικό κλίμα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), την προηγούμενη Παρασκευή. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα προβλήματα που οξύνονται με την έναρξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου και ο προγραμματισμός δράσης για τη συνέχεια.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής και διαβίωσης για τους μικρομεσαίους αγρότες έχει αυξηθεί από τις νέες αυξήσεις 8 - 10% στην τιμή του αγροτικού και οικιακού ρεύματος. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει «οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος έγινε σε αγροκτηνοτροφική μονάδα ή νοικοκυριό τις μέρες της καραντίνας, ή τις πρώτες μέρες μετά την άρση των μέτρων» και ζητά την άμεση επανασύνδεση χωρίς καμία επιβάρυνση. Διεκδικεί ακόμα άμεση μείωση κατά 50% της τιμής του αγροτικού ρεύματος και αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, ενώ επισημαίνει ότι «καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στην επισκευή βλαβών στο δίκτυο, σε μια κρίσιμη περίοδο για την άρδευση των καλλιεργειών».

Σε αυτό το πλαίσιο η Ομοσπονδία καλεί στην κινητοποίηση που οργανώνει αύριο, Πέμπτη στις 10 π.μ., έξω από το κατάστημα της ΔΕΗ στην Καρδίτσα.

Παρέμβαση στον ΕΛΓΑ Λάρισας για τις αποζημιώσεις

Σε συμβολική κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα προχώρησαν, τη Δευτέρα, αγρότες από το δήμο Τυρνάβου, καθώς ο Οργανισμός δεν έχει ορίσει ακόμη τη διαδικασία αποζημίωσης σε δέντρα (κεράσια, αχλάδια, ροδάκινα κ.λπ.) που επλήγησαν από τον παγετό του φετινού Μάρτη.

Οπως ανέφεραν οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, και Αργυροπουλίου, Κώστας Χατζής, «ο ΕΛΓΑ δεν έχει ακόμη καλύψει τις ζημιές από τον παγετό σε κερασιές και αχλαδιές, ούτε υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων για τις καταστροφές του 2019. Ενώ ο ΕΛΓΑ ζητά αύξηση των ασφαλίστρων από τους αγρότες, δεν έχει ακόμη αποζημιώσει στον Τύρναβο ούτε το περσινό 35% από τις ζημιές (παγετός, ανεμοθύελλα, χαλάζι)».

Οι αγρότες απαίτησαν να ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων, καθώς, όπως τόνισαν, στα χρήματα αυτά στηρίζονται για τις καλλιέργειες της νέας χρονιάς. Ταυτόχρονα διεκδικούν να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, και να μην προχωρήσουν τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής.

Διεκδικούν δίκαιη και χαμηλή χρέωση για το αρδευτικό νερό

Με ανακοίνωσή τους οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι του δήμου Ελασσόνας, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Η απόφαση τροποποίησης των τελών άρδευσης για την αρδευτική περίοδο 2020, από τη δημοτική αρχή, συνιστά μια άδικη και αντιπεριβαλλοντική απόφαση, που προβλέπει πως η βεβαιωθείσα χρέωση κατ' έτος ανά καλλιέργεια και χρήση θα γίνεται με βάση το στρέμμα και τον αριθμό των ζώων αντίστοιχα, με προκαταβολή 20% του τέλους άρδευσης ως εγγύησης. Η οργανωμένη προσπάθεια συζήτησης με τους συναδέλφους παραγωγούς, η συλλογή εκατοντάδων υπογραφών στα χωριά μας και η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας μας στο δημαρχείο που είχε προηγηθεί, θορύβησαν τη δημοτική αρχή που σπεύδει παραπλανητικά και με διαρροές να αμβλύνει τη δυσαρέσκεια στους συναδέλφους. Θέλουμε να καταγγείλουμε την καιροσκοπική προσπάθεια από την πλευρά της δημοτικής αρχής, που επιλέγει μερίδα χωριών για να τα "καλοπιάσει" με προτάσεις δήθεν "αυτοδιαχείρισης" οι οποίες στην ουσία δεν απαντάνε στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των παραγωγών για δίκαιη και ενιαία χρέωση με βάση το κυβικό μέτρο σε χαμηλή τιμή για όλο το δήμο». Ομοσπονδία και Σύλλογοι απαιτούν να παρθεί πίσω η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και καλούν σε αγώνα για δίκαιη και χαμηλή χρέωση για το αρδευτικό νερό.

Την ίδια ώρα, και στην περιοχή της Σκύδρας, σε μια εποχή που η γη είναι διψασμένη για νερό και πολλές καλλιέργειες το έχουν άμεση ανάγκη, η κατάσταση που επικρατεί στο δίκτυο που αρδεύεται από τον ΤΟΕΒ είναι αυλάκια που δεν έχουν καθαριστεί, πομόνες εκτός λειτουργίας λόγω διακοπής ρεύματος, πομόνες που δεν συντηρούνται με αποτέλεσμα να είναι εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης... Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, στη συνέλευση των εκλεκτόρων του ΤΟΕΒ το ΔΣ πρότεινε και αύξηση του χαρατσιού που πληρώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες για να ποτίζουν τα χωράφια τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ