Τετάρτη 20 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποιήσεις σωματείων για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Σειρά κινητοποιήσεων και αγωνιστικών παρεμβάσεων οργανώνουν καθημερινά σωματεία, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης, απέναντι στις απολύσεις, στις «οικειοθελείς αποχωρήσεις», στην απληρωσιά, στο χτύπημα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μέσα και από την εφαρμογή των νέων αντεργατικών ΠΝΠ κ.ο.κ.

Εργοτάξιο ανάπλασης Φαλήρου: Καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα μετά από επίσχεση εργασίας

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι της αναδόχου εταιρείας «ΑΚΤΩΡ», στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαλήρου, διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων τους για έναν και πλέον μήνα, καθώς και να πληρώνονται στην ώρα τους. Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, η εργοδοσία κατέβαλε τα δεδουλευμένα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως έκανε παρέμβαση στο έργο και συναντήθηκε με τον διευθυντή του έργου, ο οποίος προσπάθησε να καλλιεργήσει «κλίμα ότι "όλοι είμαστε το ίδιο", λέγοντας χαρακτηριστικά "κι εγώ απλήρωτος είμαι", καλώντας στην ουσία τους εργαζόμενους να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να βάλουν πλάτη για τα συμφέροντα και τα κέρδη του ομίλου».

«Πάγια επιδίωξη των εργοδοτών είναι οι εργάτες να κάνουν θυσίες "για να υπάρχει δουλειά", ξεχνώντας ότι από τη δουλειά, από τον ιδρώτα και το αίμα των ίδιων των εργατών βγαίνουν και τα κέρδη των εργοδοτών», τονίζει το Συνδικάτο. «Δεν ανεχόμαστε ούτε να μας ξεζουμίζουν οι εργοδότες, ούτε να κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας», τονίζοντας ότι πέρα από την εξόφληση των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων πρέπει «από εδώ και μπρος να ισχύει το αυτονόητο: Να πληρώνονται στην ώρα τους».

Νέα κινητοποίηση των οδηγών σχολικών λεωφορείων

Σε νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, με αιχμή τις μεθοδεύσεις για την εξαίρεσή τους από τα ΒΑΕ, προχωρούν αύριο Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων.

Η νέα πρωτοβουλία αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Κυριακή μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων». Στην κινητοποίηση καλεί και το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού.

«Δουλεύουμε κυριολεκτικά με μισθούς πείνας, με 9μηνες συμβάσεις που οδηγούν στην υποχρεωτική ανεργία τους θερινούς μήνες. Θεωρούμαστε από την εργοδοσία αναλώσιμοι, δουλεύοντας με μειωμένο ωράριο (18 - 35 ώρες τη βδομάδα) και πετσοκομμένες ασφαλιστικές εισφορές (λειψά ένσημα)», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, περιγράφοντας τις συνθήκες εργασίας των οδηγών. Δίπλα στις «συνθήκες γαλέρας» που επιβάλλουν οι ιδιοκτήτες εκπαιδευτικών δομών, τώρα μεθοδεύουν «με τις πλάτες των υπουργείων Εργασίας και Μεταφορών» ένα ακόμα χτύπημα στην ασφαλιστική κάλυψη των οδηγών σχολικών λεωφορείων. Ηδη η εργοδοσία σε μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο δεν ασφαλίζει τους οδηγούς στα ΒΑΕ, ενώ το τελευταίο διάστημα «γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια για την ανατροπή της υπαγωγής στα ΒΑΕ των οδηγών σχολικών λεωφορείων». Η ανατροπή αυτή, όπως σχολιάζει το Σωματείο, θα αναγκάσει τους εργαζόμενους «να βρίσκονται στο τιμόνι μέχρι τα γεράματα, με άμεσο αντίκτυπο την ασφάλεια των παιδιών».

Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου: Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 22/5, στις 5.30 μ.μ., οργανώνει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, διεκδικώντας την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και μια σειρά αιτήματα για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την «επανεκκίνηση» της οικονομίας.

Οσον αφορά τους εργαζόμενους του κλάδου, το Συνδικάτο επισημαίνει πως πολλοί είναι αυτοί που δεν ξέρουν αν, πότε και με τι όρους θα γυρίσουν στη δουλειά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι υποφέρουν από την εντατικοποίηση και τα εξαντλητικά ωράρια. Από τη μία, οι επιχειρήσεις που έχουν δει τη δουλειά να μειώνεται «συνεχίζουν να έχουν τους εργαζόμενους σε αναστολή ή με μειωμένες ώρες ή αυτούς που μπορούν με δουλειά από το σπίτι (ατελιέ, λογιστήρια κ.λπ.)», ενώ από την άλλη οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν να δουλεύουν στο φουλ επιβάλλουν «περισσότερες ώρες δουλειάς» και «μεγάλη εντατικοποίηση».

Κινητοποίηση από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Σε κινητοποίηση προχωρά σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 π.μ., έξω από τα γραφεία της εταιρείας Μηχανικοί Μελετών και Εφαρμογών (ΜΗΧΜΕ), στο Μαρούσι, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ενάντια στις αντεργατικές ενέργειες της εργοδοσίας που μεταφράζονται σε απολύσεις μαζί με δήθεν «οικειοθελείς αποχωρήσεις» και περικοπές μισθών. Το Σωματείο απαιτεί την ακύρωση των απολύσεων και να μη γίνει καμιά μείωση μισθών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μοτοπορεία αύριο στη Θεσσαλονίκη για τον θάνατο του διανομέα(2023-06-28 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις του Συλλόγου «Βύρων»(2020-06-05 00:00:00.0)
Σήμερα η πορεία στο υπουργείο Υγείας(2019-05-08 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στις 8 Μάη για μόνιμη και σταθερή δουλειά(2019-05-03 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου(2019-02-05 00:00:00.0)
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για τα δίκαια αιτήματά τους(2018-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ