Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Περί ευρω-θριάμβων

Οπως θα έχει ακούσει, από το μπαράζ διαφημίσεων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ο αναγνώστης, από την 1η του Γενάρη, τίθεται σε κυκλοφορία το ευρώ, αντικαθιστώντας τη δραχμή. Αυτό από μόνο του είναι ένα γεγονός, το οποίο βέβαια δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε. Αυτό, βεβαίως, δε μας εμποδίζει να καταγγείλουμε τις πολιτικές δυνάμεις εκείνες και συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που επιχειρούν να δώσουν στην υπόθεση «ευρώ» μια «μεσσιανική» διάσταση. Λες και η έλευση του ευρώ, θα λύσει τα οξυμένα προβλήματα της ανεργίας, των χαμηλών μισθών και συντάξεων, της ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ που τσακίζει κόκαλα, των άθλιων υποδομών στα νοσοκομεία, τα τραγικά αδιέξοδα εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών, τη βίαιη απαλλοτρίωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Βέβαια, η αστική τάξη και τα φερέφωνά της κάπως έτσι αντιμετωπίζουν τα ζητήματα. Και το 1992, με την κατάργηση των τελωνειακών συνόρων και το 1999, με την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης της ΟΝΕ.

Τώρα ως προς το ζήτημα ουσίας. Το εύρω κάνει όντως, όπως διατείνεται η προπαγάνδα τους, πιο άνετη τη ζωή των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων, ή αντίθετα θα τη χειροτερεύσει; Με το ευρώ θα γεμίσει περισσότερο το πορτοφόλι των λαϊκών στρωμάτων ή αντίθετα θα αδειάσει; Εμείς από παλιά είχαμε την ξεκάθαρη θέση, ότι αν για τη δημιουργία του, η αστική τάξη της Ευρώπης απαίτησε την κατάργηση κατακτήσεων του εργατικού κινήματος εκατό και πλέον χρόνων, για τη διατήρησή του θα απαιτήσει νέες, πολύ πιο οδυνηρές εκατόμβες από τους δημιουργούς του πλούτου, δηλαδή τους εργαζόμενους.

Το ευρώ βέβαια είναι χρήμα, εκφραστής δηλαδή της τιμής των εμπορευμάτων και από την άποψη αυτή, έχει τις ιδιότητες όλων των αντικειμένων που κατά καιρούς έπαιξαν το ρόλο χρήματος. Αυτό που το διαφοροποιεί, είναι ότι είναι προϊόν των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Η δημιουργία του ευρώ υπήρξε το αίτημα του μονοπωλιακού κεφαλαίου της Ευρώπης, αίτημα που εκφράστηκε με τη μισητή Συνθήκη του Μάαστριχτ, με κύρια επιδίωξη την αναβάθμιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης σε διακρατική πλέον διάσταση, στα πλαίσια του διεθνούς μονοπωλιακού ανταγωνισμού, σε όφελος του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Για τη δημιουργία του ευρώ, οι λαοί της Ευρώπης - και ο ελληνικός - έχουν αρκετά οδυνηρές εμπειρίες.

Η δημιουργία του ευρώ υπήρξε ο μακροχρόνιος τοκετός, των σκληρών δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών, των αθρόων ιδιωτικοποιήσεων, της υπονόμευσης των δημόσιων κοινωνικοασφαλιστικών συστημάτων και της δημόσιας εκπαίδευσης, της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, που ρίχνει την τιμή της εργατικής δύναμης, αυξάνοντας το βαθμό εκμετάλλευσης. Η διατήρηση του νέου νομίσματος, φυσικά όχι από μόνη της ούτε αυτή καθ' αυτή, αλλά ενταγμένη στην ίδια την πορεία της «ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης», αλλά και των μεγάλων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, θα απαιτήσει την εφαρμογή ακόμα πιο σκληρών αντεργατικών πολιτικών από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό θα το διαπιστώσουν οι εργαζόμενοι πολύ σύντομα. Γι' αυτό ας ετοιμάζονται να δώσουν τη δική τους απάντηση στις νέες επιθέσεις που έρχονται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ