Τρίτη 19 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ «SCHNEIDER ELECTRIC»
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις

Στο πλευρό τους συνδικάτα από μια σειρά κλάδους

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Σε νέα στάση εργασίας και σε συμβολικό αποκλεισμό του παράδρομου της Εθνικής, έξω από το εργοστάσιο της εταιρείας στα Οινόφυτα, προχώρησαν οι εργαζόμενοι της «Schneider Electric», συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, απέναντι στην ανακοίνωση της εργοδοσίας ότι θα κλείσει το εργοστάσιο στις 31 Οκτώβρη. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο κατασκευής μετασχηματιστών απασχολούνται περίπου 120 εργαζόμενοι.

Χτες πραγματοποιήθηκε επίσης συνέλευση των εργαζομένων, ενώ σήμερα θα γίνει νέα στάση εργασίας (9 π.μ. - 12 μ.), στη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει συνάντηση με την εργοδοσία.

Στη χτεσινή κινητοποίηση εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με συμμετοχή στην κινητοποίηση αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου, του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, των Συνδικάτων Μετάλλου Αθήνας και Βοιωτίας, Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος», Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας, Φαρμάκου - Καλλυντικού Βοιωτίας και των Εργαζομένων στη «Μόρνος». Επίσης παρευβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Τανάγρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Τίνα Σκλιά και Μιχάλης Γιαλούρης.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος του εργοστασίου «Schneider Electric» και να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματά τους, απαιτεί το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, στον υπουργό Εργασίας.

Στην Ερώτηση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «το συγκεκριμένο εργοστάσιο αποτελεί μία από τις δραστηριότητες της "Schneider " στην Ελλάδα, η οποία για το 2019 συνολικά είχε τζίρο 27,2 δισ. ευρώ και κέρδη 3,5 δισ. ευρώ. Η ελληνική θυγατρική, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό για το 2018, είχε αύξηση κύκλου εργασιών κατά 12 εκατ. ευρώ. Από το 1969 έως σήμερα η ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ αγόρασε από τη "Schneider " έργα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων, χρήματα από τη φοροαφαίμαξη του ελληνικού λαού. Οπως μάλιστα διαφημίζουν στη σελίδα τους: "Εκτός από την τοπική αγορά, οι μετασχηματιστές «Schneider Electric», που παράγονται στο εργοστάσιο Οινοφύτων, εξάγονται σε περισσότερες από 25 χώρες".

Τώρα, με δικαιολογία τα μειωμένα ποσοστά κέρδους, πετάνε στο δρόμο 120 οικογένειες, τάζοντας μάλιστα "τις καλύτερες δυνατές συνθήκες αποχώρησης... πέραν των νομίμων υποχρεώσεων της εταιρείας". Δηλαδή, αφού έβγαλαν τόσα εκατομμύρια με τον ιδρώτα των εργαζομένων, έχουν το θράσος να τους υπόσχονται ένα τελευταίο ξεροκόμματο, ώστε να μη χαλάσει η δημόσια εικόνα τους.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν είναι οι αγώνες των εργαζομένων που κλείνουν τα εργοστάσια. Τα εργοστάσια τα κλείνουν οι καπιταλιστές όταν δεν βγάζουν τα κέρδη που προσδοκούν, όταν πέφτουν έξω στον ανταγωνισμό με άλλες επιχειρήσεις, όταν τα μεταφέρουν σε άλλες χώρες με εξευτελιστικά μεροκάματα, όπως κάνει η "Schneider Electric" τα τελευταία χρόνια με πολλά από τα εργοστάσια μετασχηματιστών στην Ευρώπη. Μεροκάματα που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να επιβληθούν και στη χώρα μας, με την επίθεση να έχει γίνει ιδιαίτερη σκληρή από την καπιταλιστική κρίση του 2008 μέχρι σήμερα, με διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων».

  • Την Πέμπτη 21/5, στις 11 π.μ., ο Χρήστος Κατσώτης θα επισκεφτεί το εργοστάσιο στα Οινόφυτα και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενας νεκρός και δύο τραυματίες σε χώρους δουλειάς(2020-10-22 00:00:00.0)
Ανάγκη να γίνουν θαρραλέα βήματα στην οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου σε γραμμή ρήξης(2020-06-27 00:00:00.0)
Αγώνας ενάντια στο «λουκέτο», για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας(2020-05-23 00:00:00.0)
Υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στην εργασία(2016-11-02 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ(2007-07-22 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ(2007-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ