Τρίτη 19 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Τίποτα δεδομένο, τίποτα «αυτονόητο» για τους εργαζόμενους που επιστρέφουν

Ακόμα και η εξασφάλιση στοιχειωδών μέτρων προστασίας της υγείας είναι ζήτημα συλλογικής διεκδίκησης και αγώνα

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Παρέμβαση στην εργοδοσία έκανε το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone» - «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, διεκδικώντας μια σειρά από αιτήματα για την προστασία της υγείας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, κατά την επιστροφή στους χώρους δουλειάς.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, «η εργοδοσία ανέφερε πως τα κτίρια που δουλεύουμε είναι μια χαρά» ενώ οι εργαζόμενοι δούλευαν σε αυτά «ο ένας πάνω στον άλλον» και σε ορισμένες περιπτώσεις με κοινόχρηστα ακουστικά. Επιπλέον, με βάση την εργοδοσία, «δεν χρειάζεται κάθε κτίριο να έχει γιατρό ή νοσηλεύτρια», όπως δεν είχαν και πριν από την επιδημία του κορονοϊού, ενώ χωρίς κανένα γιατρό Εργασίας θα δουλεύουν όλες οι απογευματινές βάρδιες και για οποιοδήποτε πρόβλημα θα γίνεται «τηλεφωνική επικοινωνία».

Οσον αφορά τα φαινόμενα χορήγησης αναγκαστικής άδειας στους εργαζόμενους, οι εκπρόσωποι της εταιρείας αρκέστηκαν να δηλώσουν πως όλα γίνονται «βάσει των νόμων», τη στιγμή που το Σωματείο δέχεται πλήθος καταγγελιών από τμήματα στου Ρέντη και στο Φάληρο για αναγκαστικές άδειες.

Τέλος, το Σωματείο απαίτησε να μπει τέρμα στην εντατικοποίηση της δουλειάς και το ξεχείλωμα του ωραρίου των εργαζομένων που δουλεύουν με καθεστώς τηλεργασίας. Στο ζήτημα αυτό, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας ήταν τόσο προκλητικοί, που ισχυρίστηκαν ότι «οι οχλήσεις εκτός ωραρίου από προϊσταμένους και από μάνατζερ για να βγει η δουλειά είναι γιατί έχουν... "πάθος" με το αντικείμενό τους!».

«Η ευθύνη της ασφαλούς επιστροφής μας στον εργασιακό χώρο βαραίνει αποκλειστικά την εργοδοσία και το κράτος», υπογραμμίζει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την οργάνωσή τους στις γραμμές του.

Σχέδια παγίωσης της τηλεργασίας

Να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά, με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, και να μπει τέρμα στο καθεστώς της τηλεργασίας διεκδικεί το Σωματείο Εργαζομένων στην «Cosmote e-value» Αττικής.

«Ο επίσημος σχεδιασμός περί επιστροφής στον χώρο δουλειάς δεν περιλαμβάνει καμία διόρθωση στα κλιματιστικά, στον εξαερισμό, στα τηλεφωνικά κέντρα που στοιβαζόμαστε κατά δεκάδες ανά όροφο, σε γιατρούς Εργασίας, σε ατομικό εξοπλισμό και ατομικές θέσεις εργασίας, καμία αξιοποίηση κτιρίων που διαθέτει ο όμιλος ΟΤΕ και είναι άδεια», καταγγέλλει το Σωματείο και προσθέτει πως η τηλεργασία αξιοποιείται ως εργαλείο «για να μην παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς», για να μειώνεται το «λειτουργικό κόστος» για την εταιρεία, για να αυξάνονται η εντατικοποίηση και η ελαστικοποίηση του ωραρίου.

Το Συνδικάτο πριν από την πανδημία είχε διαμορφώσει αιτήματα που αφορούσαν την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, όπως επίσης και σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που περιλαμβάνει και τέτοιες πτυχές. Αυτά τα αιτήματα καλεί τους εργαζόμενους σήμερα να διεκδικήσουν.

«Η πανδημία δεν σημαίνει απομόνωση, δεν σημαίνει αποδοχή μέτρων και καταστάσεων που εξυπηρετούν τα κέρδη του εργοδότη. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας επειδή οι εργοδότες θεωρούν κόστος την προστασία της υγείας μας και της ασφάλειάς μας», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους να ...κόψουν την όρεξη της εργοδοσίας που σκόπιμα αφήνει να διαχέονται «ανεπίσημα» φήμες για μονιμοποίηση της τηλεργασίας, εφαρμογή της διάκρισης του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό», προώθηση «σπαστού» ωραρίου, ακόμη και τροποποίηση των όρων της σύμβασης.

Φταίνε ...οι εργαζόμενοι!

Παρέμβαση στην εργοδοσία του πολυκαταστήματος «Αttica» για τα δικαιώματα και την προστασία της υγείας των εργαζομένων πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Μπροστά στην έναρξη της λειτουργίας του πολυκαταστήματος, το Σάββατο 16/5, ο Σύλλογος δέχθηκε καταγγελίες εργαζομένων που δεν είχαν ενημερωθεί μέχρι την προηγούμενη μέρα αν θα εργαστούν ή αν η αναστολή των συμβάσεών τους συνεχίζεται, καθώς και εργαζομένων που κλήθηκαν να εργαστούν από τις 11/5 για την προετοιμασία του καταστήματος, επίσης χωρίς να γνωρίζουν αν έχει γίνει άρση της αναστολής της σύμβασής τους.

Στην παρέμβαση του Συλλόγου, η διοίκηση ισχυρίστηκε προκλητικά ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν ενημερωθεί γιατί δεν έχουν δώσει στην εταιρεία στοιχεία επικοινωνίας, ενώ έφτασε στο σημείο να τους εγκαλέσει ότι ψεύδονται.

Με ανάλογο τρόπο η εργοδοσία αντιμετώπισε την ανησυχία για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας του προσωπικού. Η ...μέριμνά της εξάλλου αποτυπώθηκε κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας του πολυκαταστήματος, με τους εργαζόμενους να είναι αναγκασμένοι να κάνουν διάλειμμα στο πεζοδρόμιο, τα ταμεία να λειτουργούν χωρίς προστατευτικό τζάμι και την τήρηση των μέτρων να επαφίεται κυρίως στην ευθύνη κάθε εργαζόμενου.

Με βάση τα παραπάνω, ο Σύλλογος απαιτεί από τους αρμόδιους φορείς και ελεγκτικές υπηρεσίες να κάνουν άμεσα ελέγχους για την εξασφάλιση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, καθώς και των εργασιακών δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ