Σάββατο 16 Μάη 2020 - Κυριακή 17 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τι γίνεται στις άλλες χώρες;

Οι καταστάσεις που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της Τέχνης και του Πολιτισμού στην Ελλάδα, όπως και η απουσία ουσιαστικής στήριξης από το κράτος, είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση σε όλη την ΕΕ.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Ενωσης Καλλιτεχνών (BBK), τα 4/5 των καλλιτεχνών έχουν ή αναμένουν δραστική απώλεια εισοδήματος και το 1/3 βλέπει την καλλιτεχνική του δραστηριότητα συρρικνωμένη και για το μέλλον. Το επίδομα που τους δίνεται υπολογίζεται γύρω στα 500 ευρώ και είναι μόνο για τρεις μήνες, ενώ σε πολλά κρατίδια απορρίφθηκαν αρκετές αιτήσεις επειδή «έκλεισε» το πρόγραμμα.

Στο κρατίδιο της Εσσης για να δικαιούται κάποιος αυτοαπασχολούμενος καλλιτέχνης οικονομική βοήθεια, χρειάζεται να αποδείξει ότι βρίσκεται στο απόλυτο όριο της φτώχειας και ότι δεν έχει κάποια χρήματα «στην άκρη». Επίσης, ακόμα και για τη μικρότερη δυνατή βοήθεια (Sozial Geld), πρέπει να αποδειχτεί σε περίπτωση συγκατοίκησης ότι ο συγκάτοικος του αιτούντος δεν είναι σε θέση να επωμισθεί τα έξοδα!

Στην Ιταλία ανακοινώθηκε το Μάρτη ότι θα δοθούν 600 ευρώ ως επίδομα, που οι δικαιούχοι δεν τα έχουν δει ακόμα. Στο Βέλγιο, οι καλλιτέχνες παίρνουν ως και 60% των απολαβών τους αν αποδείξουν ότι τους προηγούμενους 12 μήνες είχαν τουλάχιστον 3 δραστηριότητες και ότι κάποια από τις εκδηλώσεις που συμμετείχαν ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.

Στην Πορτογαλία το κράτος δημιούργησε «ταμείο στήριξης» 1 εκατ. ευρώ για καλλιτέχνες που δεν θα λάβουν κάποια άλλη βοήθεια. Τα υπόλοιπα επαφίενται στην «κοινωνία των πολιτών», που αναλαμβάνει να συγκεντρώσει «ψίχουλα» από ιδιώτες.

Στην Αγγλία, τέλος, οι περισσότεροι μουσικοί και performers δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για επιδόματα, ενώ εξαιρούνται και πολλοί καλλιτέχνες και εργαζόμενοι που δεν είχαν κάποια ενεργή σύμβαση ή δεν φαίνεται από τη φορολογική τους δήλωση ότι είχαν δουλέψει ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η υποαπασχόληση, η ανασφάλιστη εργασία και η πολυμορφία των εργασιακών σχέσεων είναι κοινό γνώρισμα σε όλες τις χώρες και αξιοποιούνται από τις κυβερνήσεις για να εξαιρέσουν πολλούς από τους εργαζόμενους ακόμα και από τα υποτυπώδη μέτρα στήριξης.

Αποτελούν ταυτόχρονα και μια απάντηση σε όσους προσπαθούν να σπείρουν αυταπάτες για την ΕΕ και τις κυβερνήσεις άλλων χωρών, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ανακαλύπτοντας θετικές διαφορές στον τρόπο που διαχειρίζονται τις συνέπειες της πανδημίας και της κρίσης στους εργαζόμενους στον Πολιτισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ