Παρασκευή 15 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ληφθούν μέτρα για τους σπουδαστές και το προσωπικό των ΑΕΝ

Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

Λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας των σπουδαστών, του διδακτικού και του διοικητικού προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού εξαμήνου ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Ναυτιλίας. Σημειώνεται συγκεκριμένα στην Ερώτηση:

«Οι ΑΕΝ ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στις 11 Μαρτίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στις ΑΕΝ το εξάμηνο θα ολοκληρωθεί μέσω τηλεκπαίδευσης, από τις 12 έως τις 30 Ιουνίου, ενώ οι απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία των σπουδαστών σε όλες τις ΑΕΝ από τις 15 Ιουνίου έως τις 17 Ιουλίου, κλιμακωτά ανάλογα με το εξάμηνο φοίτησης.

Η περίοδος αυτή, της πανδημίας, φανέρωσε ακόμη πιο έντονα τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης της δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και πρόσθεσε νέα οικονομικά βάρη στους σπουδαστές και τις οικογένειές τους.

Η τηλεκπαίδευση στις ΑΕΝ αφενός ξεκίνησε με καθυστέρηση, αφετέρου δεν εξασφαλίστηκε η πρόσβαση όλων των σπουδαστών σε υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι περίπου τρεις μήνες τηλεκπαίδευσης δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη διά ζώσης εκπαίδευση ενός εξαμήνου. Δεν έχει εξασφαλιστεί η αναπλήρωση των εργαστηριακών μαθημάτων, τα οποία αντικειμενικά δεν μπορούν να διδαχθούν μέσω τηλεκπαίδευσης και είναι απαραίτητα για το εκπαιδευτικό ταξίδι.

Πολλοί από τους χώρους που διαθέτουν σήμερα οι ΑΕΝ δεν αρκούν για να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις κατά την περίοδο της εξεταστικής. Σε πολλές αίθουσες διδασκαλίας δεν εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός. Το προσωπικό καθαριότητας των ΑΕΝ δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες υγιεινής στις σχολές λόγω της πανδημίας.

Οι Εστίες των ΑΕΝ ήδη πριν την πανδημία αντιμετώπιζαν τεράστιες ελλείψεις στο αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας, ενώ οι σπουδαστές στοιβάζονταν σε μικρούς χώρους.

Επίσης, λόγω της έλλειψης υποδομών για τη στέγαση και τη σίτιση των σπουδαστών των ΑΕΝ, πολλοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να επωμιστούν το τεράστιο κόστος της ενοικίασης σπιτιού στον τόπο που σπουδάζουν. Τα επιδόματα σίτισης και ενοικίου όχι μόνο δεν καλύπτουν τις ανάγκες των σπουδαστών, αλλά δίνονται και σε ελάχιστους. Επίσης, το κόστος της μετακίνησης των σπουδαστών από τους τόπους διαμονής τους προς τις Ακαδημίες είναι για την τεράστια πλειοψηφία δυσβάσταχτο.

Εκτός των παραπάνω, υπάρχουν σπουδαστές, καθηγητές, αλλά και διοικητικοί υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Με βάση αυτά, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Μαρίνος και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από τον υπουργό Ναυτιλίας μέτρα ώστε:

  • Να ολοκληρωθεί το εκπαιδευτικό έτος, με τις απαραίτητες αναπροσαρμογές στην εξεταστέα ύλη, με αναπλήρωση των εργαστηριακών μαθημάτων που διδάχθηκαν μέσω τηλεκπαίδευσης, με τη διασφάλιση ότι όλοι οι σπουδαστές που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα εκπαιδευτικού ταξιδιού θα το πραγματοποιήσουν.
  • Να εξασφαλιστεί για όλους τους σπουδαστές η δωρεάν μετακίνηση προς τον τόπο σπουδών, αλλά και η κάλυψη του κόστους της στέγασης, του ρεύματος, του νερού και του τηλεφώνου, της σίτισης.
  • Να προστατευτεί η υγεία των σπουδαστών, των καθηγητών και του διοικητικού προσωπικού των ΑΕΝ, με τον επαρκή καθαρισμό και την τακτική απολύμανση των χώρων, με την αξιοποίηση πρόσθετων χώρων ώστε να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις και τη διανομή των απαραίτητων μέσων προστασίας, δωρεάν. Να εξασφαλιστούν ο καθαρισμός και η απολύμανση των Εστιών των ΑΕΝ και να λειτουργήσουν ξανά, εξοπλισμένες με το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας.
  • Να προστατευτούν με ειδικά μέτρα σπουδαστές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ