Τρίτη 12 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Απαράδεκτη τροπολογία μετατρέπει τα μαθήματα σε τηλεριάλιτι και παραβιάζει προσωπικά δεδομένα

Κινητοποίηση από εκπαιδευτικούς και γονείς την περασμένη Παρασκευή έξω από τη Βουλή, με αφορμή την ψήφισή της. Μαζί με τους συγκεντρωμένους ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής

RIZOSPASTIS

Παρά τις έντονες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε την Παρασκευή με μια fast track διαδικασία σε ψήφιση τροπολογίας για την ηλεκτρονική αναμετάδοση του μαθήματος από τις σχολικές τάξεις. Αμεση ήταν η αντίδραση εκπαιδευτικών και γονιών που απάντησαν με κινητοποίηση έξω από τη Βουλή το απόγευμα της ίδιας μέρας, απαιτώντας την απόσυρση της τροπολογίας που μετατρέπει το μάθημα σε τηλεριάλιτι και διαμηνύοντας ότι ακόμα κι αν ψηφιστεί θα μείνει στα χαρτιά.

Το υπουργείο Παιδείας επικαλέστηκε την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την προστασία εκπαιδευτικών και μαθητών, χωρίς όμως να μπορεί να καθησυχάσει τους έντονους προβληματισμούς, γιατί - εκτός των άλλων - δεν ορίζει ρητά στην τροπολογία τα κανάλια και τις πλατφόρμες μέσω των οποίων θα γίνεται η τηλεμετάδοση. Και το βασικότερο, δεν λαμβάνει υπόψη του το κλίμα που δημιουργείται στο ζωντανό μάθημα μέσα στην τάξη στις τρυφερές ηλικίες των μαθητών.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

«1. Είναι δυνατή η κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν διά ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός. Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν εξ αποστάσεως επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση επιδημικών νόσων. Σκοπός της παρεχόμενης δυνατότητας όλων των ανωτέρω περιπτώσεων είναι αποκλειστικά η παροχή εκπαίδευσης.

2. Στο πλαίσιο της διαδικασίας της παρ. 1, δεν επιτρέπεται η καταγραφή και η αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος παρά μόνο η ζωντανή μετάδοση ήχου ή και εικόνας σε πραγματικό χρόνο για τον ανωτέρω συγκεκριμένο σκοπό. Τα μεταδεδομένα που τυχόν παράγονται σε ίδιο ως άνω πλαίσιο διατηρούνται για συγκεκριμένο εύλογο χρονικό διάστημα, όπως αυτό προσδιορίζεται στο πλαίσιο επεξεργασίας των συγκεκριμένων δεδομένων μετά την πάροδο του οποίου καταστρέφονται. Η επεξεργασία των εν λόγω δεδομένων επιτρέπεται αποκλειστικά για σκοπούς ερευνητικούς ή στατιστικούς».

Για την τήρηση των παραπάνω, αναφορικά με την προστασία των δεδομένων στα δημόσια σχολεία, ορίζεται ως υπεύθυνος το υπουργείο Παιδείας, ενώ στα ιδιωτικά σχολεία την ευθύνη έχει το νομικό ή φυσικό πρόσωπο στο όνομα του οποίου είναι η άδεια λειτουργίας του σχολείου.

«Το μάθημα δεν είναι ριάλιτι, πάρτε πίσω την τροπολογία!»

Με άμεσες αποφάσεις τους, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών καθώς και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής καταδίκασαν με την κινητοποίησή τους την Παρασκευή την απαράδεκτη τροπολογία.

«Δε θα μπούνε κάμερες μέσα στα σχολεία, πάρτε πίσω την τροπολογία», «Μάθημα big brother κάμερες παντού, αυτή είναι η σαπίλα του καπιταλισμού», βροντοφώναξαν έξω από τη Βουλή, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια ρύθμιση που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς δεν υπάρχει καμία δικλίδα ασφαλείας ότι το μάθημα δεν καταγράφεται, δεν μαγνητοσκοπείται, αφού δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν ότι με συλλογικές αποφάσεις των σωματείων τους και των Ομοσπονδιών τους θα φροντίσουν να μην εφαρμοστεί, να μείνει στα χαρτιά.

Στους συγκεντρωμένους εκπαιδευτικούς μίλησε εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής του Γιάννης Δελής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων για την τροπολογία ότι «είναι κατάπτυστη, είναι απαράδεκτη, μετατρέπει το σχολείο σε ένα απέραντο big brother. Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους και στην Εκπαίδευση και στην κοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ