Τρίτη 12 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζει τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Συγκρούσεις μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών προκάλεσε χτες το πρωί η απόφαση των κατοχικών αρχών να κατεδαφίσουν το σπίτι του 22χρονου Παλαιστίνιου Κασίμ Μπαργκούτι, που τον θεωρούν ένοχο για τη δολοφονία 17χρονης Ισραηλινής πέρσι τον Αύγουστο σε εβραϊκό εποικισμό της Δυτικής Οχθης.

Των συγκρούσεων που έγιναν στο χωριό Κομπάρ (κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης) προηγήθηκαν μπλόκα με φλεγόμενα ελαστικά από νεαρούς Παλαιστίνιους που προσπάθησαν να εμποδίσουν την επιχείρηση κατεδάφισης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής «συλλογικής τιμωρίας» σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Στα επεισόδια που ακολούθησαν, από τα οποία δεν έλειψε η χρήση δακρυγόνων, μολότοφ και πετρών, τραυματίστηκαν τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι.

Η ΕΕΔΔΑ καταγγέλλει τις προκλήσεις των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες των ΗΠΑ να ενθαρρύνουν την προσάρτηση παλαιστινιακών κατεχόμενων περιοχών στην Κοιλάδα του Ιορδάνη (Δυτική Οχθη) προκαλούν έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) κατήγγειλε με ανακοίνωσή της τις συνεχιζόμενες προκλητικές αποφάσεις των ΗΠΑ με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, στο πλαίσιο προσπαθειών δήθεν «επίλυσης» του Παλαιστινιακού.

«Η υποκρισία των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει κάθε όριο με δηλώσεις του τύπου ότι δεν δίνουν λευκή επιταγή στο Ισραήλ για τις προσαρτήσεις αυτές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, όπου παράλληλα αποδοκιμάζεται η στάση της ΕΕ «που συνεχίζει να παραμένει αδιάφορη μπροστά σ' αυτήν την κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων ενός ολόκληρου λαού, αφού μοναδικός σκοπός είναι η εξασφάλιση των μονοπωλίων» και του ΟΗΕ, ο οποίος «αρνείται να δει το έγκλημα και να καταδικάσει τις αποφάσεις αυτές που καταστρατηγούν και το τελευταίο ψήγμα από τα δικαιώματα των Παλαιστινίων». Επιπλέον, καταδικάζεται και η ελληνική κυβέρνηση που «καμώνεται πως δεν βλέπει το έγκλημα και δεν ψελλίζει ούτε μια λέξη καταδίκης... ενώ συνεχίζει να υπογράφει συμφωνίες με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ