Σάββατο 9 Μάη 2020 - Κυριακή 10 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις στην «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι»

Συνέλευση - συγκέντρωση των εργαζομένων την Κυριακή

Σωματεία και φορείς της Εύβοιας βρέθηκαν την Παρασκευή στο πλευρό των εργαζομένων στο Μαντούδι
Σωματεία και φορείς της Εύβοιας βρέθηκαν την Παρασκευή στο πλευρό των εργαζομένων στο Μαντούδι
Σε συγκέντρωση - συνέλευση την Κυριακή 10/5, στις 7 μ.μ. στο χώρο του Γυμνασίου Μαντουδίου, προχωρούν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις.

Συγκεκριμένα, η «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι» (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει στην απόλυση 160 εργαζομένων στα μεταλλεία, με τη μορφή της «οικειοθελούς αποχώρησης», όπως και στην απομάκρυνση των 120 εργολαβικών εργαζομένων που δουλεύουν στην επιχείρηση, επικαλούμενη μεγάλη πτώση στις πωλήσεις των προϊόντων της, κυρίως στις αγορές του εξωτερικού.

Ο αντεργατικός σχεδιασμός της εταιρείας έχει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώνει και το δελτίο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Α. Γεωργιάδης, με τη συμμετοχή τοπικών βουλευτών της ΝΔ και εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης. Αντί η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ανάκληση των απολύσεων και την προστασία των εργαζομένων, αναπαράγει αυτούσιους τους «καθησυχαστικούς» ισχυρισμούς της εργοδοσίας ότι... «επενδυτικός σκοπός» της είναι η «πλήρης επαναλειτουργία έως το τέλος του έτους» και η επαναπρόσληψη των εργαζομένων που θα το επιθυμούν...

Παρεμβάσεις αλληλεγγύης στους εργαζόμενους

Στην πύλη των μεταλλείων της ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής μέλη σωματείων και φορέων της Εύβοιας, εκφράζοντας τη στήριξή τους στους εργαζόμενους. Στο πλευρό τους βρέθηκε επίσης ο Στάθης Λιαγκάκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

Στο μεταξύ, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Βασίλη Παπασωτηρίου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του Κόμματος, πραγματοποίησε παρέμβαση στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, τονίζοντας ότι το Συμβούλιο πρέπει να πάρει θέση υπέρ των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Δήλωση του Γ. Μαρίνου

Σε δήλωσή του σχετικά με τις απολύσεις στα μεταλλεία της ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, τονίζει τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση του μονοπωλιακού ομίλου της ΤΕΡΝΑ να απολύσει 160 άμεσα ασφαλισμένους εργαζόμενους στην επιχείρηση και την απομάκρυνση επιπλέον 120 εργολαβικών στα μεταλλεία λευκόλιθου στο Μαντούδι και απαιτεί να ανακληθεί η απόφαση για τις απολύσεις, που θα εκτοξεύσουν την ανεργία στο πολύπαθο Μαντούδι, στην κεντρική και βόρεια Εύβοια.

Τα περί "οικειοθελούς αποχώρησης" των εργαζομένων είναι μεθοδεύσεις και αποτελούν το προπέτασμα καπνού για να περάσουν οι εκβιασμοί και ο αντεργατικός σχεδιασμός της επιχείρησης, που προκαλεί την οργή του λαού της περιοχής.

Οι εργάτες και οι εργάτριες έχουν δικαίωμα στη δουλειά και με τον αγώνα τους θα το υπερασπιστούν, αντιστεκόμενοι στους κάθε είδους εκβιασμούς και στις προσπάθειες που καταβάλλουν κυβερνητικές και άλλες δυνάμεις να επιβληθεί "σιγή νεκροταφείου".

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι εγκληματικές. Πάνω στη δική τους αντεργατική πολιτική, που υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, πατάνε η ΤΕΡΝΑ και οι άλλες επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τους εργάτες και τις εργάτριες, ξηλώνουν εργατικά δικαιώματα και τους καταδικάζουν στην ανεργία. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για την επίθεση κατά των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και το άθλιο σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της επιχείρησης.

Ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ την προηγούμενη περίοδο καμάρωνε για την υψηλή κερδοφορία και την επέκταση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων και με σειρά προσχημάτων, στις συνθήκες της πανδημίας, πετάει σήμερα τους εργαζόμενους στο δρόμο.

Το ΚΚΕ, αποφασιστικά, είναι στο πλευρό των εργαζομένων της ΤΕΡΝΑ και απαιτεί να μη γίνει καμία απόλυση. Διαθέτει όλες τις δυνάμεις του για να δυναμώσουν η συσπείρωση και ο αγώνας, η λαϊκή αλληλεγγύη, και να δοθεί η μάχη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά των εργατών και των εργατριών της ΤΕΡΝΑ».

  • Για το θέμα, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ