Παρασκευή 8 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
«Ειδικοί» του ΟΗΕ βλέπουν μόνο Ρώσους μισθοφόρους

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εξαμελής επιτροπή «ανεξάρτητων» ειδικών που έχει διοριστεί από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για την τήρηση (ή καλύτερα παραβίαση...) του διεθνούς εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη διέκρινε κυρίως... Ρώσους ή Σύρους μισθοφόρους που έχουν στρατολογηθεί από ρωσικές εταιρείες «ασφαλείας» για λογαριασμό του Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ. Αντίθετα, οι «ανεξάρτητοι» ειδικοί δεν μπόρεσαν, κατά περίεργο τρόπο, να δουν τη δράση εκατοντάδων Τούρκων στρατιωτικών «συμβούλων» και των χιλιάδων Σύρων τουρκόφιλων μισθοφόρων που έχουν προσληφθεί από την κυβέρνηση του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού, Φαγιέζ Σάρατζ.

Η εξαμελής επιτροπή, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχουν η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (επί Προέδρου Ομπάμα) Ντίνα Μπαντάουι και ο επί περίπου 30 χρόνια αξιωματούχος του βρετανικού στρατού Αντριαν Γουίλκισον, σε νέα έκθεση που επικαλείται το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» διαπίστωσε κυρίως τη δράση «800 έως 1.200» ενόπλων και ειδικών τεχνικών συμβούλων που δουλεύουν για λογαριασμό των ρωσικών εταιρειών «Wagner», «Rossiskie System Bezopasnosti Group», «Moran Security Group» και «Schit Security Group». Επικαλούμενοι «ανοιχτές πηγές» οι δήθεν ανεξάρτητοι ειδικοί ανέφεραν πως στο πλευρό κυρίως του αρχηγού του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», Χαλίφα Χάφταρ, δρουν αρκετές χιλιάδες Σύροι μισθοφόροι, εκ των οποίων οι πρώτοι φέρεται πως στρατολογήθηκαν από το «Συριακό Εθνικό Κόμμα Νεολαίας» με μισθό περίπου 1.500 δολάρια. Ανέφεραν επίσης πως εντόπισαν τις πρώτες πληροφορίες για τη δράση Ρώσων μισθοφόρων από την εταιρεία «Wagner» στη Λιβύη τον Οκτώβρη του 2018. Αντίθετα, κάνουν τα στραβά μάτια στους χιλιάδες μισθοφόρους (πολλοί τζιχαντιστές που έφυγαν από τη Συρία) που πολεμούν στο πλευρό του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, ο οποίος είχε υπογράψει πέρσι το πολύκροτο «σύμφωνο ασφαλείας» με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Νωρίτερα και ενώ παραμένουν ασίγαστες οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των Φ. Σάρατζ και Χ. Χάφταρ, πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης «The New Arab» ανέφεραν ότι το Μαρόκο απέρριψε πρόταση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να προσφέρει υποστήριξη στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ