Πέμπτη 7 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Αναδεικνύουν τα αντιλαϊκά αποτελέσματα των κυβερνητικών μεθοδεύσεων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργολαβικών εργαζομένων που δουλεύουν στη ΛΑΡΚΟ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργολαβικών εργαζομένων που δουλεύουν στη ΛΑΡΚΟ
Την αγωνία τους για την τύχη της ΛΑΡΚΟ και την αγανάκτησή τους για τις διαλυτικές μεθοδεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εκφράζουν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι τελευταίες εξελίξεις έχουν οδηγήσει την εταιρεία σε απελπιστικά τραγική κατάσταση, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας της».

Σε μια παρέμβαση που πραγματοποιείται παράλληλα με τις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις που έχουν προκηρυχθεί και πραγματοποιούνται μες στο Μάη, τα Σωματεία των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αναδεικνύουν με την επιστολή τους τα αποτελέσματα που έχουν διαμορφώσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και η ειδική εκκαθάριση, σε βάρος της εταιρείας και των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων επισημαίνουν: «Υπάρχει κατακόρυφη μείωση της παραγωγής, παρά το θετικό αποτύπωμά της στο εθνικό ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών, έχουν επιβληθεί στους εργαζόμενους κυριολεκτικά εξοντωτικές και παράνομες μειώσεις μισθολογικών απολαβών και εργασιακών δικαιωμάτων, δεν καταβάλλονται οι νόμιμες αποζημιώσεις λόγω συνταξιοδότησης και δεν επιτρέπεται ούτε σε αυτούς που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα να αποχωρήσουν, δεν λαμβάνονται ούτε στοιχειώδη μέτρα προστασίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, η δε πρόληψη για την πανδημία στους χώρους εργασίας είναι ανύπαρκτη».

Καταγγέλλουν επίσης ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μια προσπάθεια «απαξίωσης μιας τεράστιας βιομηχανίας και των εργαζομένων της, με αναρίθμητες δηλώσεις που δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη». Οι εν λόγω δηλώσεις κάνουν λόγο για «διογκωμένα οικονομικά στοιχεία περί του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, που παρουσιάστηκαν παραπλανητικά ακόμη και στο ελληνικό Κοινοβούλιο». Τα σωματεία καταγγέλλουν επίσης «απευθείας παράνομες και ανήθικες ψηφοθηρικές και πελατειακές παρεμβάσεις για τη δημιουργία διασπαστικού μετώπου μεταξύ των εργαζομένων».

Μεταξύ άλλων, τα Σωματεία υπογραμμίζουν αρνητικές εξελίξεις όπως το ότι σταμάτησε «η λειτουργία στα μεταλλεία Καστοριάς (το πιο πλούσιο κοίτασμα), σφραγίζοντας μια προίκα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετοιμοπαράδοτου πλούσιου μεταλλεύματος».

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, τονίζουν, «οι εργαζόμενοι αντιδρούν εδώ και πολύ καιρό και βρίσκονται σε σκληρές απεργιακές κινητοποιήσεις».

Απληρωσιά και στο βάθος απολύσεις για τους εργολαβικούς

Χτες, στο μεταξύ, οι απλήρωτοι εργολαβικοί της ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ που δουλεύουν στη ΛΑΡΚΟ συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας στον οικισμό της Λάρυμνας, ζητώντας συνάντηση με τη διοίκηση, ενώ εκείνη τη στιγμή στα γραφεία βρίσκονταν ο ειδικός εκκαθαριστής με τους συνεργάτες του.

Αντιπροσωπεία του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και των εργαζομένων ανέβηκε στο κτίριο και απαίτησε συνάντηση με τον ειδικό εκκαθαριστή, ο οποίος ωστόσο δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση για το πότε και αν θα πληρωθούν, ρίχνοντας τις ευθύνες στον εργολάβο. Παράλληλα, μετά την απαίτηση των εργαζομένων να υπάρξει σχετική ενημέρωση, ανέφερε ότι είναι άγνωστο αν και πόσοι από τους εργολαβικούς εργαζόμενους θα συνεχίσουν να εργάζονται στη ΛΑΡΚΟ το αμέσως προσεχές διάστημα.

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι προγραμματίζουν νέα συνέλευση σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να αποφασίσουν για τη στάση τους στη συνέχεια, ενώ ήδη με ομόφωνη απόφασή τους συντάσσονται με τις αποφάσεις και τα αιτήματα των Σωματείων Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, ζητώντας μεταξύ άλλων την απόσυρση της τροπολογίας για την ειδική εκκαθάριση και τη χρηματοδότηση της ΛΑΡΚΟ με ευθύνη του κράτους προκειμένου να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία, να εκσυγχρονιστεί και να αναπτυχθεί προς όφελος ολόκληρου του λαού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ