Πέμπτη 7 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απλώνει «χείρα» επικίνδυνων διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά

«Συνέχιση διαλόγου» και ΜΟΕ για το... «γκριζάρισμα» του Αιγαίου ζητάει και ο Τσαβούσογλου

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Απογοήτευση για το ότι η Αγκυρα δεν προχωρά σε συνεννοήσεις με την Αθήνα για «διευθετήσεις» με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή εξέφρασε, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μιλώντας στο ρ/σ «Real».

«Δυστυχώς, είμαστε σε ένα κλίμα στο οποίο η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στη χείρα φιλίας που μονίμως τείνει η χώρα μας. Αντιθέτως, έχει οδηγήσει τα πράγματα σε μια διαρκή κλιμάκωση, η οποία δεν μπορεί να καταλήξει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ούτε για εμάς ούτε για την Τουρκία ούτε βεβαίως για την ευρύτερη περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας, έχοντας πάντα κατά νου και την ευρωατλαντική σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας. Στηλίτευσε, άλλωστε, το γεγονός ότι «γενικά η όλη τουρκική στάση και ρητορεία δεν είναι αυτή η οποία προσιδιάζει σε φιλικές, σύμμαχες και γειτονικές χώρες», εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, όπου θρέφεται βέβαια η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Επαναφέροντας δε σε αυτήν την κατεύθυνση το κάλπικο δίλημμα περί «επώδυνων συμβιβασμών ή πολεμικής αναμέτρησης» και χαρακτηρίζοντας μια ενδεχόμενη «στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία» «τεράστιο λάθος ... παγίδα την οποία η Τουρκία στήνει για την Ελλάδα», έβαλε ως στόχο της ελληνικής κυβέρνησης «να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να οδηγήσει τις σχέσεις μας σε μια κλιμάκωση τέτοια που να φτάσουμε σε στρατιωτικοποίηση οποιασδήποτε διαφοράς». Επιμένοντας να κινείται «πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας και της ευρωπαϊκής λογικής, επί τη βάσει της ΕΕ, στην οποία ανήκουμε». Ομως, έτσι τίθενται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ανοιχτά και στο ευρωτουρκικό παζάρι.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη χάραξη ΑΟΖ με άλλες χώρες είπε: «Η χώρα μας έχει μια λογική σειρά ενεργειών, η οποία υπερβαίνει τη ζωή μιας κυβέρνησης. Μάλιστα, είναι πολιτική που ασκήθηκε επί σειρά κυβερνήσεων διαφορετικών κομμάτων». Πρόσθεσε ότι είναι σε «διαπραγματεύσεις» με Ιταλία και Αίγυπτο, «υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη στο παρελθόν, στην προηγούμενη 10ετία, οι οποίες δυστυχώς όχι μόνο δεν κατέληξαν, αλλά η Λιβύη μετά ξεγέλασε την Ελλάδα». Με την Αλβανία ακυρώθηκε μια συμφωνία που είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια, «επί της οποίας πρέπει να επανέλθουμε στη συζήτηση».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλου, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε έτοιμο νομοσχέδιο για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια προς δυσμάς αλλά ότι προς ανατολάς «το θέμα είναι πιο πολύπλοκο, όχι μόνο λόγω των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά κυρίως λόγω των προβλημάτων που θα δημιουργούσε αυτό στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα», ο Ν. Δένδιας συμφώνησε λέγοντας ότι στο Αιγαίο «υπήρχε η αντίληψη της ιδιαιτερότητας της διεθνούς ναυσιπλοΐας», περιγράφοντας και τις ενστάσεις που βάζουν το εφοπλιστικό κεφάλαιο, το ΝΑΤΟ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και που «οριοθετούν» ανάμεσα στα άλλα και τις σχετικές αποφάσεις όλων διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων. Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε ότι η χώρα «επιφυλάσσεται του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, όταν κρίνει ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος».

«Ρουτίνα» οι απαράδεκτες διεκδικήσεις και προκλήσεις

Την ίδια ώρα, σε δική του συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι TV100, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, έλεγε πως «στο Αιγαίο υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα με την Ελλάδα. Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος του FIR και των πτήσεων Πολιτικής Αεροπορίας. Από την άλλη, υπάρχουν νησίδες που η κυριαρχία τους δεν είναι σαφής. Θυμάστε την κρίση των Ιμίων».

Αναφερόμενος στην παρενόχληση του ελικοπτέρου του Ελληνα υπουργού Αμυνας, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως «πρόκειται για μια πρακτική ρουτίνας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και του υπουργείου Αμυνάς μας», για να φτάσει στο... διά ταύτα, το γκριζάρισμα που ζητάει η Τουρκία, λέγοντας πως «για να μειωθούν αυτού του είδους οι εντάσεις έχει ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ του στρατού μας και της Ελλάδας για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

«Ο στρατός μας και το υπουργείο μας είναι ειλικρινείς για τη συνέχιση αυτού του διαλόγου. Τελευταία στη συνομιλία που είχε ο υπουργός Αμυνάς μας με τον ομόλογό του πρότεινε τη συνέχισή του και επομένως αυτού του είδους τις εντάσεις μπορούμε να τις ξεπεράσουμε μόνο με διάλογο και με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», ανέφερε.

Απαντώντας στον Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλ. Γεννηματάς, σημείωσε ότι «οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό "ρουτίνας". Παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μιας χώρας που δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και υπονομεύουν την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής».

Την ίδια ώρα, σε δική του συνέντευξη στην εφημερίδα «Αϊντινλίκ» ο Τούρκος ναύαρχος, Τζεμ Γκιουρντενίζ, σημείωνε πως «η Μεσόγειος δεν αρκεί σε μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Τουρκία, η Τουρκία πλέον θα βγει έξω από τα σύνορα της "Γαλάζιας Πατρίδας"», συμπληρώνοντας: «Δεν αναφέρομαι σε επεκτατική πολιτική. Η Τουρκία θα το πράξει αυτό για να προστατεύσει τα συμφέροντά της σε μακρινά εδάφη».

Ενώ σχολιάζοντας την ευρωενωσιακή επιχείρηση «Irene» στις ακτές της Βόρειας Αφρικής ο Γκιουρντενίζ είπε ότι «στην πραγματικότητα μπορεί να θεωρηθεί μια κίνηση ενάντια στη δημιουργία από την Τουρκία ενός γεωπολιτικού άξονα στο δυτικό άκρο της Μεσογείου». Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε πως «κάποια στιγμή με τις προκλήσεις της Ελλάδας, (οι Ευρωπαίοι) μπορεί να θέλουν να στριμώξουν την Τουρκία σε αυτήν την περιοχή και μάλιστα με "επιχείρηση παραπλάνησης" (false flag)... Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που βλέπω εγώ...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ