Τρίτη 5 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020
Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στον κόσμο

Νοσοκόμες σε συμβολική δράση στη Νέα Υόρκη
Νοσοκόμες σε συμβολική δράση στη Νέα Υόρκη
Οι εκδηλώσεις για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς ήταν διαφορετικές σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο, συμβολικές δράσεις έγιναν από τα συνδικάτα σε πολλές χώρες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πήραν και χαρακτηριστικά συγκεντρώσεων, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία.

Στην Πορτογαλία, η Γενική Συνομοσπονδία των Εργατών της χώρας (CGTP) διοργάνωσε συγκέντρωση σε κεντρικό σημείο της Λισαβόνας, όπου πολλοί εργαζόμενοι συμμετείχαν τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

Στην Ιταλία τη διαδικτυακή συγκέντρωση της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων USB παρακολούθησαν περίπου 300 άτομα μέσω facebook. Διαδικτυακή συγκέντρωση έκανε και το ΚΚ Ιταλίας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργαζομένων της Ισπανίας οργάνωσε συνάντηση - συζήτηση με τους Αστορ Γκαρσία και Χαβιέρ Μαρτίν με σύνθημα «1η Μάη Παγκόσμια Μέρα των Εργατών - Η ταξική πάλη δεν σταματά - Μόνο εμείς είμαστε απαραίτητοι».

Στην Κύπρο έγινε συμβολική εκδήλωση έξω από τα γραφεία της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού.

Στην Τουρκία, εκπρόσωποι συνδικάτων (από το DISK και το συνδικάτο των μεταφορών) κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, σύμβολο της ματωμένης Πρωτομαγιάς του 1977. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις συνδικαλιστών που ξεκίνησαν συγκροτημένη πορεία προς την πλατεία και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Από τη συγκέντρωση του ΚΚ Μεξικού
Από τη συγκέντρωση του ΚΚ Μεξικού
Στις ΗΠΑ σε πολλούς χώρους δουλειάς πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες για την επιδείνωση της ζωής εκατομμυρίων εργαζομένων και λαϊκών νοικοκυριών. Στους δρόμους βγήκαν και οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας.

Στη Γερμανία εκδηλώσεις έγιναν σε Στουτγάρδη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Βερολίνο, Μόναχο, Αμβούργο και Γκίτερσλο, με τη συμμετοχή μελών και φίλων των Οργανώσεων του ΚΚΕ.

Στο Βερολίνο, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ τίμησαν τους νεκρούς εργάτες του ματωμένου Μάη του 1929, καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο που βρίσκεται στην εργατική συνοικία του Wedding. Εκεί, 91 χρόνια πριν, με εντολή των σοσιαλδημοκρατικών αρχών, οι αστυνομικές δυνάμεις δολοφόνησαν 33 εργάτες, δουλεύοντας χέρι χέρι με τις παραστρατιωτικές ομάδες και τις ναζιστικές συμμορίες ενάντια στο κομμουνιστικό κίνημα και τις οργανώσεις του. Η ΚΟ Κεντρικής Ευρώπης του ΚΚΕ οργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση με ομιλία και ένα αφιέρωμα - ντοκιμαντέρ για το ιστορικό αυτό γεγονός.

Στη Νορβηγία, μέλη του ΚΚΕ συμμετείχαν στη συμβολική κινητοποίηση που έγινε στην κεντρική πλατεία του Oslo youstroget μπροστά από το Εργατικό Κέντρο. Το «παρών» έδωσαν και μέλη του ΚΚ Τουρκίας. Στην Ολλανδία η συμβολική εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης έγινε στο Ρότερνταμ.

Από την εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη
Από την εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη
Τέλος, στον Καναδά, ο Εργατικός Σύλλογος Ελλήνων του Κεμπέκ τίμησε την Πρωτομαγιά, υπενθυμίζοντας ότι η 1η Μάη είναι μέρα - σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Στη Ρωσία το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα (ΚΕΚΡ), στο μνημείο του πρώτου γιορτασμού της Πρωτομαγιάς στο Λένινγκραντ, πραγματοποίησε σύντομη εκδήλωση.

Στην Κούβα δεν πραγματοποιήθηκε φέτος η καθιερωμένη συγκέντρωση λόγω της πανδημίας. Αντί αυτού, το ΚΚ και η κυβέρνηση κάλεσαν όλο το λαό στα μπαλκόνια να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο της χώρας. Επίσης, ο Πρόεδρος της χώρας έκανε διάγγελμα αφιερωμένο στον Φιντέλ Κάστρο.

Στο Μεξικό το ΚΚ Μεξικού πραγματοποίησε συγκέντρωση τηρώντας τα μέτρα προφύλαξης παρά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις.

Στη Χιλή έγιναν συλλήψεις 57 διαδηλωτών, ανάμεσά τους 10 συνδικαλιστές της Unitaria de Trabajadores (CUT) και δημοσιογράφοι, στην πλατεία Baquedano, στο κέντρο του Σαντιάγο. Στην παράκτια πόλη Βαλπαραΐσο αναφέρθηκαν επίσης περιστατικά μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας και υπήρξαν συλλήψεις. Το πρόσχημα της αστυνομίας ήταν ότι οι συγκεντρωμένοι υπερέβησαν τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό λόγω της πανδημίας.

Τέλος, σε Ελ Σαλβαδόρ και Ουρουγουάη έγιναν δράσεις με αυτοκινητοπομπές, ενώ σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής έγιναν μόνο διαδικτυακές παρεμβάσεις. Παρέμβαση στο διαδίκτυο έγινε και από τα συνδικάτα του Cosatu της Νότιας Αφρικής.


Από τη συγκέντρωση στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας

Copyright 2020 The Associated

Από τη συγκέντρωση στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ