Τρίτη 5 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέο δώρο στο κεφάλαιο το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού για όλο το 2020

Το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού για όλο το 2020, στο ύψος που είχε καθοριστεί από τον Φλεβάρη του 2019, είναι το νέο δώρο της κυβέρνησης προς το κεφάλαιο, το οποίο έρχεται να «κουμπώσει» με όλα τα υπόλοιπα αντεργατικά μέτρα που επιταχύνονται στο φόντο της πανδημίας. Ετσι, στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε η κυβέρνηση ανήμερα την Πρωτομαγιά, περιέχεται διάταξη (άρθρο 14) που ορίζει ότι ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ μεικτά μπαίνει στον πάγο για έναν ακόμα χρόνο.

Αξιοποιώντας τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου (ν. 4172/2013), με τον οποίο οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ κατάργησαν μόνιμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος καθορίζεται πλέον με κυβερνητική απόφαση και με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, η κυβέρνηση επιβάλλει τη διατήρησή του στα σημερινά άθλια επίπεδα για όλο το 2020, μεταθέτοντας την όποια «επανεξέτασή» του από τον υπουργό Εργασίας στο πρώτο δίμηνο του 2021...

Και ενώ η κυβέρνηση παγώνει τον κατώτατο μισθό προς όφελος των επιχειρήσεων για όλο το 2020, δεν κάνει το ίδιο για τις ελάχιστες Συλλογικές Συμβάσεις που είναι σε ισχύ, περιορίζοντας την όποια «προστασία» παρέχουν μόνο μέχρι το τέλος Ιούνη. Ετσι, οι συμβάσεις που έληξαν ή λήγουν μέσα σε συνθήκες πανδημίας, σταματάνε να εγγυώνται τους μισθούς που προβλέπονται και έτσι δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τους συμπιέσουν μέχρι τα επίπεδα του κατώτατου.

Νέα αντεργατικά εργαλεία στα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας

Παράλληλα, με την ΠΝΠ η κυβέρνηση εξειδικεύει τους «άξονες» ενίσχυσης των επιχειρήσεων όπως ανακοινώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα, προσθέτοντας νέα όπλα στην αντεργατική τους φαρέτρα.

Συγκεκριμένα:

-- Το άρθρο 13 προβλέπει πως «οι επιχειρήσεις - εργοδότες, των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά, βάσει των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους...». Προκλητικά, δηλαδή, η κυβέρνηση νομοθετεί το παραπέρα χτύπημα του σταθερού εργάσιμου χρόνου, αυτήν τη φορά στο όνομα της «ομαλής επανεκκίνησης» στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

-- Το άρθρο 10, με πρόσχημα «τη διατήρηση των θέσεων εργασίας», δίνει στους εργοδότες «τη δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή», για το 60% των εργαζομένων, μέχρι το τέλος του Μάη. Οι εργαζόμενοι αυτοί, κατ' αναλογία των 800 ευρώ για 45 μέρες του προηγούμενου διαστήματος, θα πάρουν στην καλύτερη περίπτωση 533 ευρώ για έναν μήνα... Η νέα αυτή συμπίεση του εισοδήματος των εργαζομένων γίνεται με την επίκληση ότι δήθεν απαγορεύονται οι απολύσεις και η μείωση προσωπικού μέχρι τις 31 Μάη. Ομως, ο συγκεκριμένος όρος, που υπήρχε στην ΠΝΠ και όταν άρχισε η καραντίνα, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τα άλλα αντεργατικά εργαλεία που διαθέτει η εργοδοσία, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων «οικειοθελών αποχωρήσεων», της μείωσης προσωπικού μέσω της λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου κ.ο.κ. Αλλωστε, με εξαίρεση το πρώτο 45ήμερο μετά το πέρας της αναστολής, οι επιχειρήσεις έχουν το ελεύθερο να απολύουν κατά βούληση...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ