Σάββατο 25 Απρίλη 2020 - Κυριακή 26 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Με εκπλήξεις ολοκληρώθηκε το φετινό Banter Blitz Cup

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μάγκνους Κάρλσεν βρήκε τον μάστορά του στον τελικό από τον 16χρονο Ιρανό Αλιζερά Φιρούτζα

Από παλιότερη αναμέτρηση των δύο σκακιστών
Από παλιότερη αναμέτρηση των δύο σκακιστών
Μια μεγάλη έκπληξη έκρυβε ο τελικός του Banter Blitz Cup, ενός διαδικτυακού τουρνουά που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τους καλύτερους παίκτες του αθλήματος.

Οι αγώνες στο Banter Blitz Cup είναι νοκ-άουτ και ο νικητής κερδίζει ένα αξιοσέβαστο χρηματικό έπαθλο (14.000 δολάρια). Στη διάρκεια του τουρνουά δεν υπάρχει σταθερό πρόγραμμα, καθώς οι αγώνες προγραμματίζονται τις ώρες που βολεύουν και τους δύο παίκτες. Κάθε αγώνας αποτελείται από 16 παιχνίδια blitz 3 λεπτών και νικητής είναι αυτός που θα φτάσει πρώτος στους 8,5 πόντους.

Η φετινή έκπληξη του τουρνουά ήταν ο Ιρανός Αλιζερά Φιρούτζα, ένας 16χρονος σκακιστής, που κατάφερε να νικήσει τον Νορβηγό παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν, με σκορ 8,5 - 7,5. Ο Ιρανός είναι ο δεύτερος νεότερος στην ιστορία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού (FIDΕ), που έσπασε το φράγμα των 2700 στη διεθνή βαθμολογία αξιολόγησης ELO.

Mαζί με τον πατέρα του, έχουν μετακομίσει από το τέλος του 2019 στη Γαλλία, για να μπορεί να αγωνιστεί και με Ισραηλινούς αντιπάλους.

Το φετινό τουρνουά διήρκεσε 7 ολόκληρους μήνες και μετά από 131 παιχνίδια, ο Φιρούτζα βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Κάρλσεν, από ένα σύνολο 128 συμμετασχόντων. Πολύ πριν από τον αγώνα, ο Νορβηγός είχε αναγνωρίσει τις δεξιότητες και το ταλέντο του νεαρού σκακιστή, χαρακτηρίζοντάς τον την «μεγαλύτερη πρόκληση».

Τα μεταξύ τους παιχνίδια διήρκεσαν 90 λεπτά και μετά την ήττα του, ο σημερινός παγκόσμιος πρωταθλητής αποκάλεσε τον Φιρούτζα «εκπληκτικά δυνατό» παίκτη. «Εξαιρετικό παιχνίδι από τον Αλιζερά! Ημουν πολύ εκτός φόρμας αλλά του αξίζουν όλα τα εύσημα», είπε σε δηλώσεις του ο Κάρλσεν.

Οσο για τον Φιρούτζα, εκτίμησε πως η νίκη παίχτηκε στο 50 - 50 και ότι δεν υπήρχαν φαβορί, αλλά σε κάθε περίπτωση, «πρέπει να είσαι και τυχερός». Ο Φιρούτζα είναι αυτήν τη στιγμή Νο 21 στην παγκόσμια κατάταξη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ