Παρασκευή 17 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και στήριξης των εργαζομένων

Στους εργαζόμενους στις βιομηχανίες του Κιλκίς, που κάθε μέρα αγωνιούν για την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους και για το μεροκάματο, απευθύνονται με κοινή ανακοίνωσή τους οι ΤΕ Κιλκίς και Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Τους καλούν συλλογικά, οργανωμένα, να διεκδικήσουν μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και στήριξης των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων σημειώνουν:

«Απευθυνόμαστε σε εσένα που...

...δουλεύεις στην "KLEEMANN" ή στα εργοστάσια των Τροφίμων όπως στη "EURIMAC", στην "Unismac", στην "ΚΟΝΒΑ" (TRATA), στον "Κουκάκη" και βλέπεις τη δουλειά να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, να αναγκάζεσαι σε αυτές τις συνθήκες να "συγχρωτίζεσαι" με δεκάδες συναδέλφους σου δουλεύοντας υπερωρίες ακόμα και Σάββατα, την ίδια ώρα που σε καλούν, αφού δουλέψεις χωρίς πολλές φορές να τηρούνται οι αποστάσεις και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας... να κλειστείς στο σπίτι σου.

...δουλεύεις στη "Real Tobacco" και βλέπεις να εφαρμόζονται από την πρώτη μέρα όλα τα αντεργατικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση μειώνοντας τον μισθό σου στο 50% μέσω της εκ περιτροπής εργασίας.

...δουλεύεις στην "Τσιγκομετάλ", στην "Εγνατία Χυτήριο", στην "Crystal", στη "Fieratex" και η εργοδοσία σε έβγαλε σε αναστολή εργασίας και καλείσαι να ζήσεις με 530 ευρώ τον μήνα, που δεν θα πάρεις τώρα το Δώρο του Πάσχα.

...δουλεύεις στην "Alumil" και στην "TORRE", που εξαναγκάζεσαι λόγω της μείωσης της παραγωγής να πάρεις μέρες από την κανονική σου άδεια, που σε πολλές περιπτώσεις έρχονται να προστεθούν στις άδειες που έπρεπε να πάρεις για να κρατήσεις τα παιδιά και βλέπεις το ενδεχόμενο να πάρεις άδεια "άνευ αποδοχών"».

Οι Οργανώσεις του Κόμματος καλούν τους εργαζόμενους, μέσα από τα σωματεία τους, να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας της υγείας τους, καμία μείωση των ήδη πενιχρών αποδοχών, να καλύψει η εργοδοσία τον μισθό πέρα από τα 800 ευρώ, να δοθεί τώρα το Δώρο του Πάσχα, για μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας κ.λπ.

Καλούν τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα που απέκτησαν την τελευταία δεκαετία και να περάσουν στην αντεπίθεση, να κατανοήσουν ότι ο λόγος που τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα, χωρίς τις αναγκαίες ΜΕΘ, που οι εργαζόμενοι ζουν με την εργασιακή ανασφάλεια και είτε στην κρίση είτε στην ανάπτυξη, η ζωή τους χειροτερεύει, είναι ότι «όλος αυτός ο πλούτος δεν παράγεται για να καλύψει τις δικές μας ανάγκες, αλλά για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών, των καπιταλιστών. (...) Η ανθρώπινη ζωή, η υγεία, το σύνολο των αναγκών του ανθρώπου περνάνε σε δεύτερη μοίρα, αφού αντιμετωπίζονται σαν κόστος και δεν μπαίνουν στο επίκεντρο της παραγωγής, της κοινωνίας όπως θα έπρεπε να είναι».

Και ξεκαθαρίζουν ότι «η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μια κοινωνία που την εξουσία θα την έχει η εργατική τάξη, που θα έχει στην ιδιοκτησία της τα μέσα παραγωγής και τον πλούτο που παράγεται και θα σχεδιάζει κεντρικά την παραγωγή με βάση τις ανάγκες της. Η χώρα μας έχει μεγάλες και αναξιοποίητες σήμερα παραγωγικές δυνατότητες, έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό για να αξιοποιήσει. Υπάρχουν συνεπώς σήμερα όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε καλύτερα σε μια διαφορετική κοινωνία. Σε αυτήν την κοινωνία γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες, όπως και ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας θα υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες και δεν θα είναι απλά ένα ποσοστό που θα περισσεύει από το δημόσιο ταμείο, αφού εξυπηρετήσουν οι κυβερνήσεις τα κέρδη των μονοπωλίων τους».

Χορηγίες με ξένα ...κόλλυβα

Επιπλέον, η ΤΕ Βιομηχανίας σχολιάζει και τις διάφορες χορηγίες εταιρειών στο ΕΣΥ, για τις οποίες μάλιστα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) ισχυρίζεται προκλητικά ότι οφείλουμε «ευγνωμοσύνη» και «ευχαριστώ».

Οπως αναφέρει, «τις χορηγίες αυτές, στην πραγματικότητα, τις κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από την απλήρωτη δουλειά τους, από την υπερεκμετάλλευση, από την υπέρογκη φορολογία τους και όχι οι βιομήχανοι και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, που τόσα χρόνια - ακόμα και σήμερα - λαμβάνουν προνόμια εκατομμυρίων ευρώ μέσω ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών, στήριξη από το κράτος. (...) Μπορεί να υπολογίσει ο κάθε εργαζόμενος πόσα γλίτωσαν οι επιχειρηματίες από τη μείωση του 5% στις ασφαλιστικές εισφορές και πόσα "ξοδεύουν" σήμερα για αυτές τις δωρεές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ