Παρασκευή 10 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Μετά από πολιορκία του κάστρου των Σαλώνων (Αμφισσας) από τον Γκούρα και τον Πανουργιά, οι οθωμανικές αρχές αναγκάζονται να παραδοθούν.

1821 Απαγχονίζεται ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε'. Την ίδια μέρα στα Ψαρά υψωνόταν η σημαία της Επανάστασης.

1826 Επειτα από έναν σχεδόν χρόνο πολιορκίας από τους Οθωμανούς, οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου επιχειρούν ηρωική έξοδο. Μόλις 1.500 θα καταφέρουν τελικά να γλιτώσουν, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς. Πιθανολογείται ότι το σχέδιο της εξόδου είχε προδοθεί στους πολιορκητές.

1847 Γεννιέται ο ουγγρικής καταγωγής Αμερικανός εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ, που θεσμοθέτησε τα ομώνυμα δημοσιογραφικά και συγγραφικά βραβεία.

1864 Ο αρχιδούκας της Αυστρίας Φερδινάνδος Ιωσήφ Μαξιμιλιανός αναλαμβάνει αυτοκράτορας του Μεξικού. Αιχμαλωτίστηκε από στρατιωτικούς που στηρίζονταν από τις ΗΠΑ και τουφεκίστηκε το 1867.

1919 Κυβερνητικά στρατεύματα του Μεξικού σκοτώνουν σε ενέδρα τον θρυλικό επαναστάτη Εμιλιάνο Ζαπάτα και βάζουν τέλος στην ένοπλη εξέγερση των αγροτών, που είχε ξεκινήσει εννέα χρόνια πριν.

1942 Κυκλοφορεί το επίσημο όργανο της ΚΕ του ΕΛΑΣ, ο «Απελευθερωτής».

1945 Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας δίνει εντολή για ένοπλη εξέγερση στο κατεχόμενο από τους ναζί βόρειο κομμάτι της χώρας.

1948 Συνέρχεται στο Παρίσι Διεθνής Διάσκεψη των Επιτροπών Βοήθειας στον ελληνικό λαό, στην οποία παίρνουν μέρος αντιπρόσωποι από 22 χώρες. Η Διάσκεψη εξέλεξε μόνιμη Διεθνή Επιτροπή Βοήθειας για τη Δημοκρατική Ελλάδα για το συντονισμό των προσπαθειών των Εθνικών Επιτροπών.

1988 Πεθαίνει ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

1998 Πεθαίνει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ