Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης

Σε ετοιμότητα καλεί το λαό της περιοχής η Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ, καθώς, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση, σε συνθήκες πανδημίας, συνεχίζει να προωθεί τους σχεδιασμούς της απολιγνιτοποίησης και του κλεισίματος λιγνιτικών μονάδων.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, έχει διακοπεί από τις 23 Μάρτη, με εντολή του Διαχειριστή Συστήματος η λειτουργία μιας μονάδας του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, από τις δύο που παρέχει θερμότητα στην τηλεθέρμανση. Η διακοπή, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στη περιοχή, έχει προκαλέσει έλλειμμα στο σύστημα τηλεθέρμανσης στην πόλη της Κοζάνης και τον οικισμό της Χαραυγής.

Παρόλο που η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει σαρωτικές αλλαγές στη διαβίωση των εργαζομένων, συνεχίζει η ανακοίνωση, «ο ανταγωνισμός μεταξύ των ενεργειακών ομίλων καλά κρατεί για το ποιος θα εντάσσει περισσότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα ακόμα και σε συνθήκες που υπάρχει μείωση της ζήτησης.

Η σχεδιασμένη και μελετημένη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων που ήδη έχει επιπτώσεις στην παροχή θερμικού φορτίου, θα επιφέρει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην πόλη της Πτολεμαΐδας όσο και της Κοζάνης, την αύξηση των τιμολογίων, όπως του δήμου Αμυνταίου, αλλά και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας».

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑ Κοζάνης ενημέρωνε τους καταναλωτές της τηλεθέρμανσης για το επικείμενο έλλειμμα θερμικού φορτίου, για το οποίο ανέφερε πως θα διαρκέσει όσο υπάρχουν αυτές οι καιρικές συνθήκες.

Το έλλειμμα (υπολογίζεται σε περίπου 20% στον αστικό ιστό της Κοζάνης) καλύπτεται με τη λειτουργία του λεβητοστασίου αιχμής στη μέγιστη ισχύ και με μεγάλη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, αλλά λόγω της αυξημένης ζήτησης θερμικού φορτίου η ΔΕΥΑ ενημέρωνε πως «αναμένεται να υπάρχει δυσλειτουργία σε ορισμένους καταναλωτές τηλεθέρμανσης, οι οποίοι βρίσκονται στα άκρα του δικτύου» και ζητούσε από αυτούς να ρυθμίσουν τη θέρμανση των σπιτιών τους με ετεροχρονισμό.

Ως εκ τούτου η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ απαιτεί «να εξασφαλιστεί άμεσα και κατά προτεραιότητα η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων για την κάλυψη της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και στην περιοχή του Αμυνταίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διακοπές στο δίκτυο τηλεθέρμανσης(2023-12-05 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για την καθυστέρηση έναρξης της τηλεθέρμανσης(2023-10-19 00:00:00.0)
...από το μέλλον(2020-05-14 00:00:00.0)
Βίαιη για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής η μετάβαση στη νέα εποχή κερδοφορίας των ομίλων(2019-12-21 00:00:00.0)
Ορατές οι συνέπειες της «απολιγνιτοποίησης» για το λαό της περιοχής(2019-12-05 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία το ξεπούλημα(2012-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ