Σάββατο 21 Μάρτη 2020 - Κυριακή 22 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Πυρετός» μέτρων για τη στήριξη των μονοπωλίων

Αυξάνονται τα κρούσματα και μαζί οι κραδασμοί στην καπιταλιστική οικονομία

Copyright 2020 The Associated

Δραστική επέκταση της εξέτασης του πληθυσμού με το τεστ για τον κορονοϊό SARS Cov - 2, για να επιβεβαιωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα και άμεση ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας επιβάλλει η διεθνής εμπειρία για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τόνισε ξανά ότι «ενώ έχουμε δει γοργή κλιμάκωση σε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως το κλείσιμο σχολείων και η ματαίωση ανοιξιάτικων εκδηλώσεων», δεν έχουν γίνει ακόμα αρκετά πράγματα «στην εξέταση, στην απομόνωση και την ιχνηλάτηση επαφών», χαρακτηρίζοντας τα πεδία αυτά «ραχοκοκαλιά της αντιμετώπισης της επιδημίας».

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα αναγνωρισμένα κρούσματα διεθνώς είχαν φτάσει τα 256.879 και τα θύματα τα 10.540 από 184 χώρες όλου του κόσμου.

Εστία της πανδημίας αποτελεί εδώ και μέρες η Ευρώπη. Στην Ιταλία ο τραγικός απολογισμός αυξανόταν διαρκώς, τα θύματα έφταναν τα 3.405 και τα συνολικά κρούσματα τα 41.035. Στην Ισπανία τα κρούσματα και τα θύματα έφταναν αντίστοιχα τα 20.412 και 1.041. Στη Γαλλία τα 10.995 και 372.

Μεταξύ άλλων η επιδημία φαινόταν ότι εξαπλώνεται γοργά και στο Βέλγιο, όπου μέσα σ' ένα 24ωρο τα κρούσματα έφτασαν τα 2.257 και τα θύματα σχεδόν διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 37.

Στην Γερμανία τα κρούσματα έφτασαν 18.328 και οι νεκροί τους 52. Ενώ στην Βρετανία 3.264 και 144 αντίστοιχα.

Εκτός Ευρώπης κρίσιμα εξελίσσεται η κατάσταση στο Ιράν, με 19.644 και 1.433.

Στην ίδια την Κίνα τα κρούσματα έφτασαν τα 80.967 με 39 νέες περιπτώσεις οι οποίες όλες - σύμφωνα με τις αρχές - αφορούσαν ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Τα θύματα έφτασαν τα 3.248 (+3). Στη Νότια Κορέα κρούσματα και θύματα έφταναν έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα 8.652 και τα 94.

Μέτρα ανάσχεσης των συνεπειών στην οικονομία

Η εξάπλωση της πανδημίας προκαλεί νέους κραδασμούς στην εύθραυστη ούτως ή άλλως παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία και οξύνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε πως η πανδημία απειλεί την Ευρωζώνη και «το πολιτικό μέλλον» της ευρωπαϊκής ηπείρου. «Η δική μας ευθύνη ξεπερνά τα οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα. Αφορά το πολιτικό μέλλον της ηπείρου μας», είπε.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή καταγράφηκε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα άνοδος στις τιμές ευρωπαϊκών μετοχών, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσαν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη για αύξηση της ρευστότητας και άλλα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, «οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να λάβουν συντονισμένα δημοσιονομικά μέτρα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για το 2020», όπως και ότι «θα αναλάβουν οποιαδήποτε συντονισμένη και αποφασιστική ενέργεια θα χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης φορολογικών μέτρων», δηλαδή στην κατεύθυνση ελάφρυνσης επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας.

Παράλληλα, οι ταμειακές διευκολύνσεις αναμένεται να αναδιαμορφωθούν στο 10% του ΑΕΠ των οικονομιών της Ευρωζώνης και αφορούν στην παροχή κρατικών εγγυήσεων και την αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις, στην κατεύθυνση δηλαδή που δρομολογεί και η κυβέρνηση της ΝΔ στην ελληνική οικονομία.

Στο ίδιο πλαίσιο της προσωρινής δημοσιονομικής επέκτασης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη την επέκταση των προγραμμάτων «νομισματικής χαλάρωσης». Το νέο πρόγραμμα φτάνει στα 750 δισ. ευρώ, με ωφελημένες και τις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα εντάσσονται και πάλι «κατ' εξαίρεση». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι ελληνικές τράπεζες (και στη συνέχεια οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι) έχουν να περιμένουν ποσά ύψους 12 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα στην Ελλάδα

Σ' αυτό το πλαίσιο και στον απόηχο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε ότι για το έτος 2020 δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ), επισημαίνοντας ότι ο νέος στόχος θα συμφωνηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον όποιο «επικαιροποιημένο στόχο» θα εξαιρεθούν οι δαπάνες που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού (δαπάνες Υγείας, στήριξη επιχειρήσεων, μέτρα για τους εργαζόμενους, αλλά και για το Μεταναστευτικό).

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση ΝΔ ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα δρομολογούνται μέτρα της τάξης των 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, π.χ. με την αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων και την παροχή κρατικών εγγυήσεων σε επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την κατάθεση συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, όπου αναμένεται να ενσωματωθούν οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης δημοσιοποίησε τη λίστα με τους κωδικούς δραστηριότητας των επιχειρήσεων που εντάσσονται στο σχετικό πρόγραμμα στήριξης, παροχής ρευστότητας και κρατικών εγγυήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο 6 δισ. ευρώ αφορούν παροχή κρατικών εγγυήσεων σε πληττόμενες επιχειρήσεις, ενώ επιπλέον 1 δισ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή άμεσης κρατικής επιδότησης με το χαρακτηρισμό της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Προβλέψεις για απόλυτη στασιμότητα

Στο μεταξύ, ρυθμούς απόλυτης στασιμότητας στην ελληνική οικονομία για το έτος 2020 προβλέπεται πλέον στο βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδας, έναντι ρυθμού ανάκαμψης 2,4% στην προηγούμενη πρόβλεψη.

Στην ετήσια έκθεση του διοικητή της, Γ. Στουρνάρα, επισημαίνεται ότι «οι επιπτώσεις προς το παρόν δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν με ακρίβεια δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία και η πανδημία είναι σε εξέλιξη».

Τονίζεται ότι η επιβράδυνση θα προέλθει κυρίως από διαταραχές στην πλευρά της ζήτησης με μείωση της εξωτερικής ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών (εξαγωγές) και της εγχώριας ζήτησης αφού πλήττονται ιδιαιτέρως τομείς όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, το εμπόριο, η εστίαση και η ψυχαγωγία».

Με αυτά τα δεδομένα, στο ενδεχόμενο μεγαλύτερης σε διάρκεια έντασης και εξάπλωσης του κορονοϊού, «ενισχύονται οι προσδοκίες προσωρινής ύφεσης», αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ. Τέλος, στην Ευρωζώνη διαφαίνεται «πολύ σημαντική πιθανότητα να καταγραφεί αρνητικός ρυθμός σε ετήσια βάση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ