Πέμπτη 19 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ
Συμφωνία Μέρκελ - Βούτσιτς για «διάλογο» με το Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η προσπάθεια της Γερμανίας να εξασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες που διαδραματίζονται εδώ και καιρό στα Δυτικά Βαλκάνια, με στόχο τη λεγόμενη «ομαλοποίηση» στις σχέσεις της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο, εντείνεται.

Χτες, αντί του προγραμματισμένου ταξιδιού του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Βερολίνο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (που ακυρώνεται λόγω πανδημίας) πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Αμφότεροι τάχθηκαν υπέρ της «γρήγορης επανάληψης» του διαλόγου ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα με στόχο την πλήρη ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Σερβικά ΜΜΕ μετέδωσαν μάλιστα πως η καγκελάριος χαιρέτισε την «ετοιμότητα του Προέδρου της Σερβίας να ξεκινήσει διάλογο με το Κοσσυφοπέδιο», με πρώτα θέματα την άρση των δασμών 100% που έχει επιβάλει το προτεκτοράτο σε βάρος της Σερβίας και το εμπόριο. Χαιρέτισε επίσης «την ετοιμότητα της Σερβίας να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Βρυξελλών» για τη λεγόμενη «Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Διοικητικής Γραμμής» μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Ο Σέρβος Πρόεδρος από την πλευρά του εξέφρασε «ευγνωμοσύνη» προς την καγκελάριο για το «προσωπικό ενδιαφέρον» που εκφράζει για τη Σερβία και τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Διαβεβαίωσε δε πως θα πάρει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διευκολύνει τη συνέχιση του διαλόγου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ