Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Με μαχόμενες δυνάμεις συγκροτούμε αγωνιστικά ψηφοδέλτια

Με αναφορές στις εξελίξεις που σημειώνονται στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, άνοιξε την ομιλία του χτες βράδυ σε συγκέντρωση των ΚΟΒ Δάφνης του ΚΚΕ, που αφορούσε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις θέσεις του Κόμματος, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως «καθημερινά αντιμετωπίζουμε καινούρια προβλήματα και καταστάσεις που δεν έχουν προηγούμενο. Δεκάδες χιλιάδες εργάτες, άλλοι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες έχουν πεταχτεί στο δρόμο. Προωθούνται συγχωνεύσεις, αναδιαρθρώσεις, με επιδίωξη να ενισχυθούν διάφορες μονοπωλιακές ενώσεις, ώστε πιο αποτελεσματικά να λειτουργούν για την πιο σκληρή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, για μεγαλύτερα κέρδη και προνόμια.

Υπάρχει κρατική βία, καταστολή εναντίον αυτών που δεν υποτάσσονται. Η "Ευρωαστυνομία" αναπτύσσεται για τη διαχείριση κρίσεων έξω από τα σύνορα της ΕΕ. Το "Ευρωένταλμα" για συλλήψεις είναι μια πραγματικότητα.

Στις ΗΠΑ συγκροτούνται στρατοδικεία για να δικάζουν όσους κρίνουν ότι έχουν σχέση με την τρομοκρατία. Η τρομο-λαγνεία αναπτύσσεται από τους ιμπεριαλιστές για να περάσουν το φόβο, να υποχρεώσουν λαούς να ακολουθήσουν την εγκληματική τους πορεία.

Συνεχίζεται η ύφεση στα τρία ιμπεριαλιστικά κέντρα ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνία. Ο πόλεμος των ΗΠΑ και των συμμάχων συνεχίζεται με βομβαρδισμούς και παραμένει ο κίνδυνος για βομβαρδισμούς άλλων χωρών στο όνομα της τρομοκρατίας».

Ακολούθως έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Τι ρόλο παίζει η ΤΑ στα τεκταινόμενα; Ποια η ιστορική προσφορά της Αυτοδιοίκησης στο φιλειρηνικό κίνημα, στον αντιπολεμικό αγώνα; Ποια είναι η δυνατότητα παρέμβασης και κινητοποίησης από την ΤΑ των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας;

Γιατί στα Συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ δεν υπήρξαν παρά ελάχιστες φωνές αντίστασης στην εφαρμοζόμενη πολιτική; Σ' αυτά τα συνέδρια υποστηρίχτηκε η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, απ' όλους τους υπουργούς που μίλησαν και η ανάγκη σύνδεσης της ΤΑ με το ιδιωτικό κεφάλαιο, σ' όλους τους τομείς δράσης της. Αυτή η κατεύθυνση οδηγεί στην καταρράκωση της έννοιας της ΤΑ, του κοινωνικού της ρόλου.

Αλλά γιατί σήμερα δεν μπαίνει μαχητικά, αποτελεσματικά σε δράση η ΤΑ; Δεν οφείλεται στους αρνητικούς συσχετισμούς; Στο ότι η μεγάλη πλειοψηφία δημάρχων και νομαρχών στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης;».

Παρ' όλα αυτά, όπως υπογράμμισε στη συνέχεια: «Υπάρχουν μαχόμενες δυνάμεις με τις οποίες βρεθήκαμε μαζί στις πρώτες γραμμές του αγώνα για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα.

Ενάντια στην ανεργία, για το δικαίωμα στη δουλιά. Για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Για τα μεγάλα προβλήματα της αγροτιάς που ξεκληρίζεται. Για να μην ξεπουληθεί ο δημόσιος πλούτος της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο. Για την ειρήνη, ενάντια στον πόλεμο που οργανώνουν οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ. Ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Για τη διεθνιστική αλληλεγγύη στους λαούς που παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Για να μην περάσουν τα μέτρα περιορισμού των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού.

Με όλους αυτούς μπορούμε να συνεχίσουμε την κοινή δράση σε όλα τα μέτωπα, αλλά και να συνεργαστούμε για τη διαμόρφωση αγωνιστικών διεκδικητικών ψηφοδελτίων στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ