Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
Αδειες με «ειδικό σκοπό» να μη θιγούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας!

Για κάθε τέσσερις μέρες, προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά τους, η μία θα αφαιρείται από την κανονική άδεια των εργαζομένων

Τα σχολεία έκλεισαν αλλά το μάρμαρο θα το πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι γονείς

INTIME NEWS

Τα σχολεία έκλεισαν αλλά το μάρμαρο θα το πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι γονείς
Την ώρα που τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη δοκιμασία, που αφορά τη δημόσια υγεία, η κυβέρνηση, με τα μέτρα που ανακοίνωσε και χτες, σπεύδει να στηρίξει πλουσιοπάροχα τις επιχειρήσεις, ενώ στους εργαζόμενους επιφυλάσσει μέτρα που υποσκάπτουν παραπέρα τα δικαιώματά τους, όπως είναι η ετήσια άδεια ανάπαυσης.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν προχωρά σε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κ.ά., στην περίπτωση που νοσήσουν ή λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων σταματήσουν την εργασία τους, ή ακόμα, αν η επιχείρηση που εργάζονται προβεί σε περιορισμό ή σταμάτημα των δραστηριοτήτων της.

Αδεια με πολλούς αστερίσκους

Ετσι, με χτεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η κυβέρνηση θεσπίζει «άδεια ειδικού σκοπού», για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μέριμνας των παιδιών μετά την απόφαση για αναστολή λειτουργίας των σχολείων, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων κ.λπ. Και ενώ θα περίμενε κανείς η «άδεια» αυτή να καλύπτεται εξολοκλήρου από το κράτος και τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση φορτώνει μέρος του βάρους στους ίδιους τους εργαζόμενους!

Συγκεκριμένα, για κάθε 4 μέρες άδειας, η μία θα χρεώνεται στον εργαζόμενο ως κανονική άδεια.

Η ΠΝΠ προβλέπει ότι η άδεια αυτή θα δίνεται μόνο σε έναν εκ των δύο γονέων, στην περίπτωση που εργάζονται και οι δύο, και στον ένα γονέα όταν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια.

Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, ενώ δεν ανακοινώθηκε καμία πρόβλεψη για την περίπτωση που ο ένας γονέας είναι εργαζόμενος και ο άλλος αυτοαπασχολούμενος.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑμΕΑ. Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που λάβουν την άδεια αυτή, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του.

Σύμφωνα εξάλλου με την κυβερνητική ανακοίνωση, «για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ αποστάσεως», διατύπωση που προκαλεί ερωτήματα, το κατά πόσο δηλαδή κατοχυρώνεται στον εργαζόμενο ακόμα και αυτή η άδεια «ειδικού σκοπού», ή ο εργοδότης θα μπορεί κατά το δοκούν να του ζητά «ευέλικτο ωράριο» και αλλαγή βάρδιας ή εργασία από το σπίτι, όπως ήδη καταγγέλλουν τα συνδικάτα (βλέπε σχετικό θέμα).

Τον κλέβουν κι από τα κλεμμένα!

Η κυβέρνηση σε κοινή πορεία με τους εργοδοτικούς φορείς, την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τα αστικά ΜΜΕ επιχειρούν να διαμορφώσουν κλίμα συνυπευθυνότητας για τις συνέπειες των μέτρων που παίρνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Οτι τώρα, μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει να γίνει «επιμερισμός» του κόστους, «όλοι μαζί να βάλουν πλάτη» κ.λπ.

Η αλήθεια είναι όμως ότι οι εργαζόμενοι, μέσω των εισφορών τους προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, έχουν πληρώσει διπλά και τριπλά προκειμένου μπροστά σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις να μπορούν να έχουν στοιχειώδη κάλυψη και παροχές.

Εχουν πληρώσει και πληρώνουν μέσω του ΕΟΠΥΥ για την Υγεία τους, μέσω του ΟΑΕΔ και άλλων εισφορών στον ΕΦΚΑ για την κάλυψη εισοδήματος στις περιπτώσεις ανεργίας, προσωρινής αδυναμίας για εργασία (ασθένεια, ατύχημα).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εργαζόμενος, για κάθε 1.000 ευρώ που λαμβάνει ως μισθό, πληρώνει προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης περίπου 400 ευρώ, τα οποία του παρακρατούνται άμεσα, για κάθε μήνα εργασίας. Και αυτά πέρα από τη φορολογία εισοδήματος που πληρώνει επιπλέον.

Πρόκειται για ένα απλήρωτο κομμάτι της εργασίας που έχει προσφέρει και για το οποίο περιμένει ότι σε περίπτωση ανάγκης θα λάβει κάποια ανταπόδοση. Τώρα, όμως, που προκύπτει αυτή η ανάγκη, η κυβέρνηση, και το κράτος που υπηρετεί, του λέει ότι και πάλι πρέπει να «βάλει πλάτη» και να επωμιστεί επιπλέον βάρος!

Βέβαια, δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη απόφαση, αφού το συγκεκριμένο μέτρο κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, την οποία οι εργαζόμενοι πλήρωσαν με μείωση μισθών, απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία και μερική απασχόληση.

Κι άλλα δωράκια στις επιχειρήσεις

Επιπλέον, το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται σε συνέχεια των άλλων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τις επιχειρήσεις και προβλέπουν αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, όπως και αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών.

Ερχεται όμως να συμπληρώσει και το δώρο προς τις επιχειρήσεις να μην καταχωρούν άμεσα προς το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» τις αλλαγές στα ωράρια εργασίας, στην υπερωριακή απασχόληση, δυνατότητα που τους λύνει τα χέρια για κάθε είδους αυθαιρεσία, ενώ πρόσθετα τους έχει δοθεί και η δυνατότητα ο εργαζόμενος να παρέχει εργασία από το σπίτι.

Στον αντίποδα, ούτε με τη χτεσινή δεύτερη δόση μέτρων πήρε κάποια θέση η κυβέρνηση για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για πλήρη κάλυψη, μισθολογική και ασφαλιστική, σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του ιού ή σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου μέλους της οικογένειας στο σπίτι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ