Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ
Κοινή ανακοίνωση - απάντηση από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις

Ξεκαθαρίζουν σε κυβέρνηση - εργοδοσία ότι οι αγώνες δεν θα μπουν στο γύψο και ότι το δικαίωμα στην απεργία και τις διαδηλώσεις είναι αδιαπραγμάτευτο

Από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στις προσπάθειες παρεμπόδισης της συλλογικής οργάνωσης και δράσης

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στις προσπάθειες παρεμπόδισης της συλλογικής οργάνωσης και δράσης
Το νέο χτύπημα που επιχειρεί η κυβέρνηση στους αγώνες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, μέσα από το Σχέδιο Νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων, καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Με κοινή ανακοίνωση, την οποία έχουν ήδη συνυπογράψει δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, αποκαλύπτουν τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στα άρθρα του νομοσχεδίου, και διαμηνύουν ότι η καταστολή και ο αυταρχισμός θα αχρηστευτούν στο δρόμο του αγώνα.

«Το δικαίωμα της απεργίας, των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο! Οι αγώνες δεν θα μπουν στο γύψο!», τονίζει το ψήφισμα των σωματείων. Σε αυτό αποτυπώνουν μια σειρά από σημεία του νομοσχεδίου, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τους στόχους του:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα το νέο σχέδιο νόμου, με το οποίο προχωρά στην ουσιαστική απαγόρευση, όχι μόνο των διαδηλώσεων, αλλά και των συγκεντρώσεων. Προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης ενός βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, συνταγματικά κατοχυρωμένου, το οποίο ο λαός μας στην κυριολεξία με το αίμα του κατέκτησε.

Με τον νέο νόμο:

  • "Ο οργανωτής της διαδήλωσης οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αστυνομία ή λιμενική αρχή την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας κι επικοινωνίας του οργανωτή (φυσικό πρόσωπο), τον ακριβή τόπο, το χρόνο έναρξης, λήξης, το σκοπό και το δρομολόγιο της διαδήλωσης" (Αρθρο 3).
  • Ο οργανωτής της συγκέντρωσης "συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό Διαμεσολαβητή (σύνδεσμος μεταξύ διαδηλωτών και κράτους) και συμμορφώνεται στις υποδείξεις του παρέχοντας συνδρομή στην τήρηση της τάξης" (Αρθρο 4).
  • Αν η κινητοποίηση (πορεία, συγκέντρωση, διαδήλωση) δεν γνωστοποιηθεί, "η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυση της ανωτέρω συνάθροισης" (Αρθρα 3 και 9). Επιπλέον, "επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται (κι αν ακόμα έχει γνωστοποιηθεί), αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής" (Αρθρο 8).


Ανάγεται σε ιδιώνυμο η συμμετοχή σε διαδήλωση, αφού:

  • "Οσοι συμμετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευτεί, τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα (1) έως δύο (2) έτη" (Αρθρο 14).
  • "Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας τους..." (!!!). Με τη διάταξη αυτή ενορχηστρώνεται κι ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες (Αρθρο 14).
  • Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης (Αρθρο 7, παρ. 4).
  • "Εξουσιοδοτείται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων" κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες (Αρθρο 15)».
Η επιδίωξη ποινικοποίησης της συλλογικής δράσης θα μας βρει όλους απέναντι

«Η κρατική καταστολή και ο αυταρχισμός θα αχρηστευτούν στο δρόμο του αγώνα!», ξεκαθαρίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνεχίζουν: «Πρόκειται για ένα "παλαιάς κοπής" αυταρχικό μέτρο προερχόμενο από αλήστου μνήμης εποχές, που αποτελεί τον ορισμό της κρατικής βίας και καταστολής στο εργατικό κίνημα.

Η οικονομική ολιγαρχία και το κράτος της, όπως και το υπαλληλικό κυβερνητικό τους προσωπικό γνωρίζουν ότι μεγαλώνει η λαϊκή δυσαρέσκεια και παίρνουν τα μέτρα τους. Θωρακίζουν παραπέρα το νομικό οπλοστάσιο της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Προβλέπεται μέχρι και η προληπτική διάλυση των συγκεντρώσεων! (Αρθρο 8).

Η ένταση της καταστολής και το νέο νομοσχέδιο έρχονται ως συνέχεια των αντιλαϊκών νομοσχεδίων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτά της ουσιαστικής απαγόρευσης της απεργίας, του ιδιώνυμου για τη συμμετοχή ενάντια στους πλειστηριασμούς κι αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα για κάθε αντιλαϊκή πολιτική.

Η επιδίωξη ποινικοποίησης της συλλογικής δράσης, καταστολής των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων πρέπει να μας βρει όλους απέναντι».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org