Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Πείρα από τη δράση του Σωματείου Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας

Από τη συμμετοχή σε εργατική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από τη συμμετοχή σε εργατική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Σημαντική παρακαταθήκη για να μετρήσουμε ακόμη περισσότερα βήματα στη συσπείρωση εργαζομένων του κλάδου, να συμβάλουμε ακόμη περισσότερο στην ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, αποτελεί η δράση που ανέπτυξε το προηγούμενο διάστημα το Σωματείο Τύπου και Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας.

Η «βεντάλια» των θεμάτων που απασχόλησε τη δράση μας, τις σταθερές εβδομαδιαίες παρεμβάσεις μας, «άνοιξε» σε όλα τα μέτωπα: Από τα Εργασιακά και τη ΣΣΕ, τα μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, την αλληλεγγύη στους πιο αδύναμους, τα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα κ.ά.

Το Σωματείο έδωσε τη δυνατότητα στους ίδιους τους εργαζόμενους, μέσα από τη συνολικότερη παρέμβαση και δράση του, μέσα από τις συσκέψεις και τις εκδηλώσεις, τις περιοδείες στους χώρους δουλειάς, να θέσουν τους προβληματισμούς τους, να εμπλουτίσουν το πλαίσιο πάλης, που αφορά τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Η υπογραφή ΣΣ στο επίκεντρο του αγώνα

Στον κλάδο του Τύπου και Χαρτιού στην Κεντρική Μακεδονία τα τελευταία χρόνια υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα, που εκφράζεται με σειρά επενδύσεων κυρίως στη χαρτοβιομηχανία, με εξαγορές μικρότερων επιχειρήσεων από μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, με επενδύσεις για νέα εργοστάσια.

Αυτή η ανάπτυξη όμως καμία σχέση δεν έχει με τη ζωή των εργαζομένων στον κλάδο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι συνάδελφοι δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ, ή όπου αυτή εφαρμόζεται έχει πλέον ξεπεραστεί.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, στην επαφή μας με τους εργαζόμενους ιεραρχήσαμε ως κύριο το ζήτημα της υπογραφής ΣΣΕ και τι πρέπει να περιλαμβάνει. Ανοίξαμε πλατιά τη συζήτηση στον κλάδο για το πλαίσιο πάλης, που διευρύνεται με βάση τα γενικότερα κλαδικά ζητήματα, αλλά και με εξειδίκευση κατά χώρο.

Ανοιξε η συζήτηση οργανωμένα για το τι είναι η ΣΣΕ, τι περιλαμβάνει, τι κατοχυρώνει. Φωτίστηκε μέσα από την ιστορική πείρα του ίδιου του εργατικού κινήματος το πώς υπογραφόταν οι ΣΣΕ, ότι είναι αποτέλεσμα αγώνων.

Ταυτόχρονα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης το πού βρισκόμαστε σήμερα με τις ΣΣΕ, αλλά και το βασικό, τι διεκδικούμε σήμερα. Αρκετοί συνάδελφοι, που είναι νέοι σε ηλικία, που δεν έχουν την πείρα των παλιότερων από τη συμμετοχή σε συλλογικές - αγωνιστικές διαδικασίες, σε διεκδικητικές δράσεις, γνώρισαν τι είναι η ΣΣΕ, τι είναι το Σωματείο, πώς δρα, για τι παλεύει.

Αιτήματα και διεκδικήσεις για την Υγεία και την Ασφάλεια

Το ζήτημα της Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή της πάλης του Σωματείου μας, καθώς σε μια σειρά εργοστάσια, και τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα, τα εργατικά ατυχήματα (μικρά και μεγάλα) βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Μέσα στα τελευταία τρία χρόνια είχαμε ένα θανατηφόρο σε επιχείρηση στην Κατερίνη και πολλούς ακρωτηριασμούς συναδέλφων σε επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς κ.α.

Με αφορμή ένα σοβαρό εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε σε ένα εργοστάσιο, όπου το σωματείο έχει σταθερή παρέμβαση, καταφέραμε και αναδείξαμε συνολικά το ζήτημα της Υγείας, που αφορά στη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου «ατυχήματος», όταν ήρθε το ασθενοφόρο δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει, με αποτέλεσμα να πρέπει να έρθει άλλο ασθενοφόρο από τη Θεσσαλονίκη, χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

Παρεμβήκαμε με εξορμήσεις στα εργοστάσια, οργανώσαμε σύσκεψη με τους εργαζόμενους και ανοίξαμε τη συζήτηση ουσιαστικά.

Αναδείξαμε την επικινδυνότητα του επαγγέλματος, αλλά και μια σειρά από αιτήματα, όπως το να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου στα ΒΑΕ, μιας και όσοι συνάδελφοι έχουν πιάσει δουλειά από το 1991 και μετά, δεν τα δικαιούνται.

Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και ευρύτερα στον κλάδο συσπειρώθηκαν γύρω από το αίτημα να επαναλειτουργήσει μόνιμα σταθμός πρώτων βοηθειών, με προσωπικό και ασθενοφόρο που θα καλύπτει τη βιομηχανική ζώνη.

Σταθερή παρέμβαση σε χώρους δουλειάς

Καθιερώσαμε επίσης μια πιο σταθερή παρέμβαση σε χώρους, με συσκέψεις σε πιο τακτά διαστήματα. Αλλού μπήκαμε και πραγματοποιήσαμε συνελεύσεις με τους συναδέλφους, όπου πέρα από την ενημέρωση για τις εξελίξεις ή για κάποιο θέμα της επικαιρότητας, κουβεντιάζαμε και ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του κλάδου στην καθημερινότητά τους.

Ολη αυτή η διαδικασία βοήθησε ώστε να μπορούμε να διαμορφώσουμε το πλαίσιο πάλης του σωματείου με τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Αναδείχθηκε ως κυρίαρχο το αίτημα για υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, υιοθετήθηκε πλατιά το αίτημα να ενταχθεί και πάλι ο κλάδος στα Βαρέα - Ανθυγιεινά και Επικίνδυνα επαγγέλματα, όπως ήταν στο παρελθόν. Να μην υπάρχει κατάργηση των συνθέσεων μηχανών.

Επίσης, να παρθούν επιπλέον μέτρα ασφαλείας, που θα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο ατυχήματος. Να φτιαχτούν σε κάθε χώρο δουλειάς επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, εκλεγμένες από τους εργάτες, χωρίς την παρέμβαση της εργοδοσίας.

Ενώ ως ειδικό ζήτημα που αφορά τους γραφίστες, αναδείχθηκε το αίτημα για αναγνώριση του πτυχίου. Επιπλέον οι ειδικές άδειες για τους σπουδαστές σε περιόδους εξεταστικής κ.λπ.

Μεγάλη ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης

Κεντρικός άξονας της δράσης του Σωματείου μας είναι και η ενίσχυση της ταξικής αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας και στήριξης της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, των εργατών και εργατριών.

Αξιοποιώντας την πείρα από τη δράση του Σωματείου Τύπου και Χάρτου στην Αττική, κάναμε σοβαρές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ετσι ξεκίνησε η δουλειά που ανοίξαμε με τα σχολικά βοηθήματα για τα παιδιά των συναδέλφων.

Πέρα από το ζήτημα της αλληλεγγύης, προβάλαμε πιο καθαρά ότι η δράση του Σωματείου δεν αφορά μόνο τα προβλήματα στο εργοστάσιο και στη δουλειά, αλλά κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αυτή η δράση αγκαλιάστηκε πλατιά από τους συναδέλφους, κινητοποίησε παλιές και νέες δυνάμεις.

Αρκετοί εργαζόμενοι, που μπορεί να είναι χρόνια στο Σωματείο, για πρώτη φορά αναλάμβαναν να κάνουν μια δουλειά. Από τα πιο απλά, όπως για παράδειγμα να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους που έχουν παιδιά, ή να μαζέψουν λίστες από τον χώρο δουλειάς και τι χρειάζεται το παιδί του κάθε συναδέλφου.

Δεν ήταν λίγοι και οι συνάδελφοι που μέσα από όλο αυτό ήρθαν για πρώτη φόρα σε επαφή με το Σωματείο.

Η σχεδόν εβδομαδιαία επαφή με τους συναδέλφους βοήθησε ώστε να μάθουμε τα ενδιαφέροντα, τις ανησυχίες τους. Προσπαθήσαμε ώστε μέσα από το σωματείο να βρουν έκφραση σε καλλιτεχνικές ομάδες. Προσπαθήσαμε και δημιουργήσαμε μια ομάδα θεάτρου, μαζέψαμε συμμετοχές για μια σειρά από ομάδες που ετοιμάζονται να στηθούν από τα ταξικά σωματεία το επόμενο διάστημα, όπως η ομάδα κινηματογράφου.

Μεγαλύτερη συσπείρωση με νέες εγγραφές

Σημαντική είναι η συμμετοχή των συναδέλφων και στην προσπάθεια για οικονομική ενίσχυση του σωματείου. Με πρωτοβουλία εργαζομένων ετοιμάσαμε το ημερολόγιο του σωματείου με φωτογραφίες έργων (πίνακες ζωγραφικής και άλλα εικαστικά έργα) των ίδιων των εργαζομένων.

Υπόθεση αρκετών συναδέλφων έγινε όχι μόνο το στήσιμο και η έκδοση του ημερολογίου, αλλά και η διακίνησή του μέσα στους χώρους δουλειάς, στον περίγυρό τους.

Μέσα από όλη αυτήν τη δράση βοηθήθηκε και ο σχεδιασμός που κουβεντιάσαμε στο ΔΣ, ο στόχος για νέες εγγραφές εργαζομένων από χώρους που ξεχωρίζουμε για τη σημασία τους στον κλάδο, αλλά και για ένταξη στο Σωματείο νέων ηλικιακά εργαζομένων.

Οι εξελίξεις στον κλάδο και το τι απασχολεί τους εργαζόμενους σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, οι μορφές παρέμβασης και δράσης αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης. Η δράση του Σωματείου αποτέλεσε πυλώνα συσπείρωσης των εργαζομένων και τελικά μαζικοποίησής του με νέες εγγραφές.

Τα βήματα που έγιναν έως τώρα είναι μια καλή μαγιά για τη συνέχεια και σ' αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε.


Γιώργος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Πρόεδρος του Σωματείου Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ