Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Ζητούν μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων ηθοποιών και μουσικών

Τη λήψη μέτρων για την προστασία των δικαιωμάτων των ηθοποιών και των εργαζομένων στα θέατρα απαιτεί το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ενώ καταγγέλλει κρούσματα αυθαιρεσίας εκ μέρους των εργοδοτών σε βάρος των ηθοποιών με αφορμή τον κορονοϊό. Οπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του, «τις τελευταίες μέρες μεγαλοεργοδότες ενοχλημένοι από τη μείωση των κερδών κατεβάζουν παραστάσεις χωρίς να δεσμεύονται για την κάλυψη και την τήρηση της συμφωνημένης σύμβασης με τους ηθοποιούς. Την ίδια στιγμή, στους αντίστοιχους χώρους δεν έχουν αυξηθεί μέτρα προφύλαξης (αύξηση της καθαριότητας, αντισηπτικά σε όλους τους χώρους - καμαρίνια, φουαγιέ κ.λπ.), υπολογίζοντας και αυτά τα στοιχειώδη μέτρα ως κόστος.

Ο κλάδος μας, κλάδος με κατεξοχήν εποχικά εργαζόμενους ηθοποιούς, ξέρει τι σημαίνει να κατεβαίνει παράσταση στη μέση της χρονιάς χωρίς εξασφάλιση των συμφωνηθέντων. Ουσιαστικά αντιστοιχεί με ανεργία ενός χρόνου, χωρίς να εξασφαλίζεται καν το επίδομα.

Ο κλάδος μας, κλάδος με μεγάλα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας, ξέρει καλά τι σημαίνει ατομικό κόστος υγείας, έχει νιώσει στις πλάτες του τα κενά και τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Το ΣΕΗ πιο ειδικά για τον κλάδο των ηθοποιών απαιτεί:

«Εκτακτο επίδομα από το κράτος για όλους τους συναδέλφους που ματαιώνονται οι παραστάσεις που παίζουν.

Τήρηση των συμβάσεων εργασίας. Δε δεχόμαστε αλλαγές λόγω μείωσης του κέρδους των εργοδοτών.

Εκτακτο επίδομα από το κράτος και για τις εταιρικές ομάδες και τους μικρούς θιασάρχες στο ύψος του επιδόματος των ηθοποιών και απαλλαγή από την τρέχουσα ατομική ασφαλιστική τους εισφορά για τους μήνες Μάρτη - Απρίλη, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων για το 4μηνο σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς».

Σε αντίστοιχη ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) καλεί τους μουσικούς να μη δεχτούν καμιά βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει λόγω της μείωσης της κίνησης στα μαγαζιά που δουλεύουν. Πιο συγκεκριμένα, για τον κλάδο των μουσικών ζητά έκτακτο βοήθημα για τους μουσικούς - καθηγητές Ωδείων και τις άλλες ειδικότητες στο Θέαμα - Ακρόαμα που έχουν ήδη υποστεί συνέπειες και θα υποστούν το επόμενο διάστημα από τα μέτρα για την πρόληψη διάδοσης του κορονοϊού. Ζητά επαναφορά των μουσικών στα Βαρέα - Ανθυγιεινά και Ασφάλιση όλων από το πρώτο ένσημο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ