Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Πιο ενεργητική πολιτική» στα Βαλκάνια

Πιο ενεργητικό ρόλο για την ενσωμάτωση της Γιουγκοσλαβίας στις ευρωατλαντικές δομές ζήτησε από την κυβέρνηση ο Κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντηση που είχε χτες στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο Β. Κοστούνιτσα.

Σε δηλώσεις του μετά τη 40λεπτη συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι συμφώνησε με τον Κοστούνιτσα «στις βασικές αρχές που προωθούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή: Οχι αλλαγές συνόρων, όχι καινούρια κράτη, σεβασμός στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα όλων». Υπογράμμισε ότι «η ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και η παγίωση της σταθεροποίησης στην περιοχή δεν μπορεί να γίνει, χωρίς τη Γιουγκοσλαβία» και πρόσθεσε ότι «είναι μεγάλες οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πρέπει να βοηθήσει τη χώρα να προχωρήσει στα επόμενα βήματα ενσωμάτωσής της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Καταλήγοντας σημείωσε ότι «είναι και ο κατάλληλος χρόνος η ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει πιο ενεργητική πολιτική και στα Βαλκάνια και σε σχέση με τη Γιουγκοσλαβία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα συνταγματικά προβλήματα που υπάρχουν τον τελευταίο καιρό, οι σχέσεις της Σερβίας με το Μαυροβούνιο και το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος ζήτησε από τον Κ.Καραμανλή να βοηθήσει στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του καθώς το 2004 θα καταθέσει αίτηση για ένταξη, ενώ συζητήθηκε και το θέμα να ενταχθεί το κόμμα του Κοστούνιτσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Επίσης, ο Κοστούνιτσα ζήτησε βοήθεια από την Ελλάδα για να αντιμετωπιστούν οικονομικά προβλήματα και προβλήματα ανεργίας που έχει η Γιουγκοσλαβία (η ανεργία φθάνει το 36%). Ανάμεσα στα αιτήματα ήταν αν είναι δυνατόν να απορροφηθούν οι Γιουγκοσλάβοι εργάτες στα έργα που γίνονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Χτες το απόγευμα ο Κ. Καραμανλής επισκέφτηκε το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στο Κόσσοβο και συναντήθηκε στην Πρίστινα με τον Ιμπρ. Ρουγκόβα. Στις δηλώσεις του τόνισε ότι η ελληνική «ειρηνευτική δύναμη» παίζει σημαντικό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και ταυτόχρονα αναβαθμίζει το γόητρο και το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια(!). Και πρόσθεσε: «Υπ' αυτή την έννοια αισθανόμαστε ευγνώμονες και υπερήφανοι για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, για τη δύσκολη αυτή αποστολή τους»! Ο Κ. Καραμανλής, ολοκληρώνοντας τη διήμερη περιοδεία του στη Γιουγκοσλαβία, αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, όπου σήμερα θα ενημερώσει το προεδρείο του ΕΛΚ για τα αποτελέσματα των επαφών και των συζητήσεών του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ