Τρίτη 10 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
«Αληθινή η απειλή μιας πανδημίας» λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Μέτρα στήριξης των μονοπωλίων δρομολογούν οι αστικές κυβερνήσεις, πάνω στις «πλάτες» των εργαζομένων

Σε πάνω από 105 χώρες είχε εξαπλωθεί ο κορονοϊός έως χτες το απόγευμα, με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, να δηλώνει ότι «τώρα που ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, η απειλή μιας πανδημίας είναι πλέον πολύ πραγματική», προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτή θα είναι η πρώτη πανδημία στην ιστορία που θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο».

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν ξεπεράσει διεθνώς τα 102.000 και τα θύματα τα 3.500.

Στην ηπειρωτική Κίνα (όπου εκδηλώθηκε η επιδημία τον περασμένο Δεκέμβρη), ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι «εκ των 80.000 κρουσμάτων που καταγράφηκαν, το 70% και πλέον έχει θεραπευτεί», όπως και ότι η χώρα πλέον «θέτει υπό έλεγχο την επιδημία».

Ωστόσο, στον υπόλοιπο κόσμο η κατάσταση εξελίσσεται γοργά, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ιταλία, που μέχρι χτες συγκέντρωνε τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων μετά την Κίνα. Συγκεκριμένα, μέχρι χτες το βράδυ, στην Ιταλία είχαν επιβεβαιωθεί συνολικά 7.985 κρούσματα (αυξημένα κατά 1.598 σε σχέση με ένα 24ωρο πριν) και οι θάνατοι είχαν φτάσει τους 463 (αυξημένοι κατά 97 σε σχέση με την παραμονή). Αφού πρώτα τέθηκε σε καραντίνα περιορισμού μετακίνησης η περιοχή από το Μιλάνο έως τη Βενετία, αργά χτες το βράδυ ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άμεση επιβολή τέτοιας «κόκκινης ζώνης» σε όλη τη χώρα. Χτες εξάλλου σημειώθηκαν επεισόδια σε μια σειρά φυλακές, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 άτομα, εξαιτίας αντιδράσεων κατά της απόφασης αναστολής του επισκεπτηρίου.

Οσον αφορά τον υπόλοιπο κόσμο, κρούσματα επιβεβαιώθηκαν για πρώτη φορά στην Κύπρο (2 κρούσματα) και σε Αλβανία, Μολδαβία, Μάλτα, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Παλαιστίνη, Περού, Βουλγαρία, ενώ θύματα καταγράφτηκαν για πρώτη φορά και σε Αίγυπτο, Αργεντινή, Γερμανία.

Ιδιαίτερα ανησυχητική παραμένει η κατάσταση και στο Ιράν, όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 7.000 και τα θύματα τα 230.

Στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και ένταση της αντεργατικής επίθεσης

Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπινατ, κάλεσε χτες τις κυβερνήσεις να λάβουν «ουσιαστικά» δημοσιονομικά, νομισματικά και χρηματοπιστωτικά μέτρα και να δώσουν μια «συντονισμένη διεθνή απάντηση», συστήνοντας άμεσα να δρομολογηθούν φοροελαφρύνσεις, με έμφαση φυσικά στις «επιχειρήσεις που πλήττονται».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει «σύντομα τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συντονίσουμε τις προσπάθειες της ΕΕ».

«Βουτιά» σημείωσαν οι δείκτες στα χρηματιστήρια Ν. Υόρκης, Λονδίνου, Παρισιού, Μιλάνου, Τόκιο κ.ά., μετά και από τη μεγαλύτερη μείωση στην τιμή του πετρελαίου που σημειώθηκε μέσα σε ένα 24ωρο από το 1991, με φόντο και την κατάρρευση πρόσφατης συμφωνίας ανάμεσα στις χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) και σε μη μέλη (όπως οι Σαουδική Αραβία και Ρωσία) για μείωση της παραγωγής.

Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης «Moody's» αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την οικονομία, σε 2,1% για το σύνολο του G20 (από 2,4% που προέβλεπε στα μέσα Φλεβάρη) και σε 0,7% και 1,5% για Ευρωζώνη και ΗΠΑ αντίστοιχα (από 1,2% και 1,7%). Ειδικά για την Ιταλία, ο οίκος εκτιμά ότι βρίσκεται ήδη σε ύφεση, καθώς θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι συρρικνώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2020, μετά τη συρρίκνωσή της κατά 0,3% στο 4ο τρίμηνο του 2019.

Παράλληλα, η μία μετά την άλλη όλες οι αστικές κυβερνήσεις δρομολογούν μέτρα στήριξης των μονοπωλίων, φορτώνοντας το βάρος στους εργαζόμενους και τους λαούς, την ίδια ώρα που αυτοί υφίστανται ακόμα περισσότερο τις συνέπειες της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Ενδεικτικά, στη Γερμανία, μετά από μαραθώνια κυβερνητική σύσκεψη, αποφασίστηκε «πακέτο βοήθειας» των επιχειρήσεων που περιλαμβάνει: Ρυθμίσεις για εκ περιτροπής εργασία, στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω δανειοδότησης, εγγυήσεις και αναβολές φόρων για τους επηρεαζόμενους κλάδους. Με την εκ περιτροπής εργασία - μέτρο που είχε εφαρμοστεί κατά κόρον στην καπιταλιστική κρίση του 2008 - η Υπηρεσία Απασχόλησης θα πληρώνει το 60% του «κομμένου καθαρού μισθού», ενώ η επιχείρηση μειώνει τις ώρες και τις μέρες των υπαλλήλων ή τους θέτει σε προσωρινή αργία. Η κυβέρνηση αποφάσισε ακόμα οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τις χαμένες ώρες εργασίας να επιστρέφονται στους εργοδότες στο σύνολό τους και όχι μόνο κατά 50%, όπως είχε αποφασιστεί τον Γενάρη. Δικαίωμα στην εκ περιτροπής εργασία θα έχουν οι επιχειρήσεις που το 10% των υπαλλήλων τους επηρεάζεται από τη μείωση της παραγωγής τους. Ακόμα, αποφασίστηκε επιτάχυνση των διαδικασιών για επενδύσεις στους κλάδους των μεταφορών και της ψηφιοποίησης, ενώ θα διατεθούν επιπλέον 12,4 δισ. ευρώ τα έτη 2021 - 2024 για επενδύσεις σε τομείς «στρατηγικής» σημασίας.

Στις ΗΠΑ, τις τελευταίες μέρες καταγράφονται χιλιάδες απολύσεις, αναγκαστικές άδειες σε εργαζόμενους άνευ αποδοχών, επιβολή του μέτρου της τηλεργασίας. Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικές της εγκατάλειψης των λαϊκών οικογενειών ήταν οι συστάσεις στελεχών των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου της Υγείας και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) προς τους ηλικιωμένους: «Διασφαλίστε ότι θα έχετε διαθέσιμα αποθέματα, ιδίως φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και διαβήτη και φάρμακα για την αντιμετώπιση του πυρετού και άλλων συμπτωμάτων... Να έχετε επαρκή αριθμό οικιακών προϊόντων καθαρισμού και προμηθειών προκειμένου να είστε προετοιμασμένοι, εάν ποτέ χρειαστεί να μείνετε στα σπίτια σας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ