Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατασταλτική αντιμετώπιση της πορνείας...

Εσοδα 2,4 τρισεκατομμυρίων δραχμών είχαν τα τελευταία δέκα χρόνια τα κυκλώματα που δρουν στις χώρες - μέλη της ΕΕ και προωθούν γυναίκες και ανηλίκους στην πορνεία. Πάνω από 300 χιλιάδες γυναίκες από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν προωθηθεί με τη βια ή την απάτη στην πορνική αγορά. Μόνο στη χώρα μας υπολογίζονται σε 80 χιλιάδες οι γυναίκες και οι ανήλικοι που εντάχθηκαν στην πορνεία, από τις αρχές του 1990 μέχρι σήμερα.

Την κατάσταση αυτή αποφάσισε να... αντιμετωπίσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με σχέδιο νόμου, που ανακοινώθηκε χτες, για την καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων και την αρωγή στα θύματα των εγκλημάτων οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. Το «φάρμακο», για άλλη μια φορά, είναι η καταστολή με την ένταξή του αδικήματος της σωματεμπορίας στο νόμο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Φυσικά, ο τελευταίος, αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά αίτια της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Ούτε το ελληνικό κράτος έχει τη βούληση να εφαρμόσει άλλες κοινωνικές πολιτικές που θα χτυπησουν το φαινόμενο αυτό στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο αυτό, έλαβε υπόψη του ότι το δίκαιο των χωρών - μελών της ΕΕ θα ομογενοποιηθεί.

Ανακοινώθηκε, ακόμα, ότι θα παρέχεται προστασία στα θύματα των κυκλωμάτων της σεξουαλικής εκμεταλλευσης, τη στιγμή που η χώρα μας έχει ανύπαρκτη υποδομή για αυτά τα θέματα. Πάντως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει, σε έξι μήνες, προεδρικό διάταγμα, που θα... καθορίσει τις λεπτομέρειες της κρατικής αρωγής.

Με το σχέδιο νόμου η σωματεμπορία εντάσσεται στον κατάλογο του οργανωμένου εγκλήματος, γεγονός που, κατά τον υπουργό, εξασφαλίζει την προστασία μαρτύρων, κυρώσεις κατά νομικών προσώπων που αποκομίζουν κέρδη από αυτή και τη διενέργεια ειδικών ανακριτικών πράξεων, όπως αυτές προβλέπονται στον πρόσφατο νόμο για την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα. Η σωματεμπορία προστίθεται στον κατάλογο των εγκλημάτων που περιλαμβάνονται στο νόμο για το ξέπλυμα χρήματος. Προβλέπεται, δε, η τιμωρία στη χώρα μας των εγκλημάτων της σωματεμπορίας και της ασέλγειας ανηλίκων ακόμη και όταν αυτά τελούνται στην αλλοδαπή και ανεξάρτητα από τους νόμους του τόπου τέλεσής τους. Ακόμα ότι στην ασέλγεια κατά ανηλίκων με αμοιβή, θα τιμωρείται ο πελάτης, όπως στις περιπτώσεις αποπλάνησης.

Οσον αφορά την αρωγή των θυμάτων το σχέδιο νόμου προβλέπει την κοινωνική υποστήριξή τους με την παροχή στέγης, διατροφής και περίθαλψης. Για τους ανηλίκους προβλέπει και την ένταξή τους σε προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δε διευκρίνισε πώς θα γίνουν όλα αυτά, τη στιγμή που δεν υπάρχουν ανάλογες υπηρεσίες στην Ελλάδα. Παρέπεμψε στην έκδοση ΠΔ που θα γίνει μετά από έξι μήνες.

Απαντώντας σχετικά με το φαινόμενο των ροζ αγγελιών, είπε ότι θα ανοιχτεί... συζήτηση για το θέμα των δημοσιεύσεων παρόμοιων αγγελιών και παρέπεμψε στις διατάξεις του νόμου. Οσον αφορά το θέμα του επαναπατρισμού των θυμάτων της σεξουαλικής εκμεταλλευσης, το νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτό το θέμα της απέλασης που επικρέμεται σαν «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα κεφάλια των θυμάτων, που επειδή ζουν κάτω από καθεστώς βιας και φόβου δεν τολμούν να καταγγείλουν όσους τα εκμεταλλεύονται.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φ. Νασσιάκος δήλωσε ότι από το 1999 που έχει ιδρυθεί η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, εξετάστηκαν 103 υποθέσεις που σχετίζονται με εμπορία ανθρώπων και εμπλοκή αστυνομικών σε αυτές. Σχηματίστηκαν 14 δικογραφίες και έχουν κατηγορηθεί 19 αστυνομικοί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ