Παρασκευή 6 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Κρούσματα σε τουλάχιστον 80 χώρες σε όλο τον κόσμο

Yonhap

Τουλάχιστον 80 χώρες του πλανήτη έχουν καταγράψει επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, τα οποία αθροιστικά ξεπερνούν τα 96.000, ενώ οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι ξεπερνούν πλέον τους 3.200.

Στην ηπειρωτική Κίνα (στην επαρχία της οποίας Χουμπέι εμφανίστηκε ο ιός τον περασμένο Δεκέμβρη), το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν άλλα 139 κρούσματα (αυξάνοντας το σύνολο σε 80.000) και άλλοι 31 θάνατοι (σύνολο 3.012), όλοι τους στη Χουμπέι.

Εκτός Κίνας, κρούσματα επιβεβαιώθηκαν για πρώτη φορά σε Βοσνία, Σλοβενία, Νότια Αφρική, ενώ θύματα καταγράφτηκαν για πρώτη φορά στην Ελβετία και τη Βρετανία.

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού στην Ιταλία, όπου οι αρχές χτες ανακοίνωσαν αύξηση των κρουσμάτων κατά 590 (έφτασαν τα 3.296), όπως και αύξηση των θυμάτων κατά 41 (έφτασαν τα 148).

Στο μεταξύ, η ΟΥΝΕΣΚΟ ανακοίνωσε ότι 13 χώρες (ανάμεσά τους Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ιράν) έχουν κλείσει προς το παρόν τα σχολεία, με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει η φοίτηση συνολικά 290,5 εκατομμυρίων παιδιών. Αλλες 9 χώρες (π.χ. Γαλλία) έχουν κλείσει σχολεία σε συγκεκριμένες περιοχές.

Τέλος, επιστημονική έρευνα που έγινε στη Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε την αξία της τήρησης μέτρων ατομικής υγιεινής και της τακτικής καθαριότητας, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο περιβάλλων χώρος ενός ασθενούς αποτελεί «μέσο πιθανής μετάδοσης» αλλά και ότι ο ιός δεν επιβιώνει μετά τον τακτικό καθαρισμό των επιφανειών που έχουν μολυνθεί (π.χ. λεκάνη τουαλέτας, νιπτήρας).

Να σημειωθεί εξάλλου ότι κατά τη χτεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σ. Τσιόδρας, εκτίμησε πως στην πραγματικότητα τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια όσων επιβεβαιώνονται επισήμως, κάνοντας λόγο για δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, φορές μεγαλύτερο αριθμό από τα 96.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία

Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα στοιχεία που βεβαιώνουν σοβαρές επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, με διακυμάνσεις ανά χώρα και ανά κλάδο.

Η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (IATA) εκτιμά ότι οι εταιρείες επιβατικών πτήσεων θα χάσουν έσοδα από 63 μέχρι 113 δισ. δολάρια, ενώ πριν από 15 μέρες είχε προβλέψει πλήγμα μόλις 29 δισ. δολαρίων. Το «κανόνι» που βάρεσε η βρετανική περιφερειακή αεροπορική εταιρεία «Flybe» (με 2.000 εργαζόμενους) εκτιμάται ότι είναι προμήνυμα για την κατάσταση στον κλάδο. Αλλες εταιρείες, όπως οι «Norwegian Air», «Southwest» (αμερικανική «χαμηλού κόστους»), αναθεώρησαν κι αυτές τις προβλέψεις για τη φετινή τους κερδοφορία.

Στην Ευρώπη, η «πίεση» είναι ήδη μεγάλη, ειδικά σε χώρες όπως η Ιταλία. Οι προβλέψεις για ήδη αναιμική ανάκαμψη αναμένεται να αναθεωρηθούν κι αυτές προς τα κάτω. Χαρακτηριστικά, η ιταλική εμπορική Ενωση Confcommercio εκτιμά ότι το τρίμηνο Μάρτη - Μάη η Ιταλία πρόκειται να χάσει 31 εκατομμύρια τουρίστες, με ζημιά μέχρι και 7,4 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος της τουριστικής ένωσης (Confturismo), Λούκα Πατανέ, χαρακτήρισε την κατάσταση δραματική. Η δε υφυπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Λάουρα Καστέλι, δήλωσε ότι η χώρα ίσως ζητήσει προσωρινή αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Εξάλλου και στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ, όπου εκφράστηκε «ετοιμότητα» για μέτρα κατά των συνεπειών από τον SARS-COV-2, επιβεβαιώθηκε ότι πολλές πλευρές θα αξιοποιήσουν την κατάσταση για ευρύτερη επαναξιολόγηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, εξέφρασε την ελπίδα «να χρησιμοποιήσουμε το δημοσιονομικό εργαλείο εάν αντιληφθούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης πλήττεται πραγματικά σοβαρά», υποστηρίζοντας ότι «το καλύτερο όπλο σήμερα δεν είναι η νομισματική πολιτική». Δημοσιεύματα γαλλικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι εταιρείες στη χώρα έχουν ήδη υποστεί ζημιές ύψους 1 δισ. ευρώ.

Τη μείωση της ημερήσιας πετρελαϊκής παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια αποφάσισαν χτες οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία, σε μία προσπάθεια να ανεβάσουν την τιμή του πετρελαίου, που πωλείται προς 51,5 δολάρια το βαρέλι από 69 δολάρια πριν από μερικές βδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ