Παρασκευή 6 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών ασπίδα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή

Με συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, ξεκίνησε η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην Κύπρο

Συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, είχε χτες στη Λευκωσία ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής της πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κόμματος, αρχίζοντας την τετραήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Από το ΑΚΕΛ συμμετείχαν ο Νεοκλής Συλικιώτης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, η Βέρα Πολυκάρπου, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, και η Μαρίνα Σάββα, μέλος της ΚΕ.

Μετά τη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε:

«Είναι μεγάλη χαρά και για εμένα και για όλη την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ να βρισκόμαστε σήμερα στην Κύπρο, σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για τους λαούς και των δύο χωρών μας. Ιδιαίτερη χαρά γιατί είχαμε μια γόνιμη, δημιουργική, πολύ χρήσιμη συζήτηση με την αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ, στην έδρα της, στη Λευκωσία, με επικεφαλής τον σ. Αντρο Κυπριανού.

Ανταλλάξαμε απόψεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον των λαών μας, σε μια περίοδο, σε μια εποχή, σε μια φάση η οποία γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, με ένταση και της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα, στο Αιγαίο, στην Ανατ. Μεσόγειο, στους λαούς της Κύπρου, της Ελλάδας, όλους τους λαούς της περιοχής, οι οποίοι είναι απέναντι σε μια ιμπεριαλιστική πολιτική ισχυρών παικτών εδώ στην περιοχή, με ένταση των ανταγωνισμών τους γύρω από οικονομικά συμφέροντα που υπάρχουν στην Ανατ. Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική. Και βεβαίως αυτοί οι ανταγωνισμοί πάντα οδηγούν σε επικίνδυνες καταστάσεις, που την πληρώνουν πάντα οι λαοί όλης της περιοχής.


Απ' αυτήν τη σκοπιά εξετάσαμε κοινές δράσεις για την ανάπτυξη του φιλειρηνικού, του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, της αλληλεγγύης και της φιλίας των λαών της περιοχής, για την ευημερία και την ανάπτυξη των λαών και των χωρών, έτσι ώστε να αποτελέσουν μια σημαντική ασπίδα απέναντι σ' αυτήν την επιθετικότητα και την προκλητικότητα όλων αυτών των αντιδραστικών δυνάμεων που δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις.

Ταυτόχρονα, μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε και να επιβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη μας προς τον κυπριακό λαό, προς τη δράση του ΑΚΕΛ και των δυνάμεων εδώ στην Κύπρο που παλεύουν για μια πραγματικά ενιαία Κύπρο, για να μην υπάρξει διχοτομική λύση, για να είναι ένα κράτος, το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και όχι δύο κράτη, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυητές και προστάτες, χωρίς ξένες βάσεις και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, χωρίς ΝΑΤΟποίηση του νησιού, με μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Ολα αυτά τα ζητήματα τα επιβεβαιώσαμε και τα επαναλάβαμε και απ' αυτήν τη σκοπιά θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε την πάλη μας, την αλληλεγγύη μας, τη φιλία μας και μέσα από διμερείς συναντήσεις, που θα συνεχιστούν με την παραδοσιακή σχέση που έχουν για 10ετίες πλέον, έναν αιώνα κοντά τώρα, τα κόμματά μας και βεβαίως με τις αντιιμπεριαλιστικές, φιλειρηνικές δυνάμεις της Κύπρου, τις μαζικές οργανώσεις που δρούμε τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΑΚΕΛ και σε περιφερειακό και σε διεθνές επίπεδο».

Η δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, σημείωσε:

«Θέλω να εκφράσω τη χαρά μας για τη συνάντηση που είχαμε με την αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με επικεφαλής τον σύντροφο και φίλο Δημήτρη Κουτσούμπα, Γενικό Γραμματέα του Κόμματος.

Ξέρετε ότι μας συνδέουν με το ΚΚΕ διαχρονικοί αδελφικοί δεσμοί. Εχουμε δώσει μαζί κοινούς αγώνες, έχουμε συμμετάσχει από κοινού σε αγώνες σε παγκόσμιο επίπεδο και θεωρώ ότι είναι πολύ βαθιές οι ρίζες της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ μας.

Είχαμε τη δυνατότητα στη σημερινή συνάντηση να αλληλοενημερωθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για την κατάσταση στην Κύπρο, στην Ελλάδα και βέβαια να εκφράσουμε την έντονή μας ανησυχία για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή με την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους οι οποίοι διεξάγονται και οι οποίοι προκαλούν τεράστια προβλήματα. Προβλήματα τα οποία οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπων να φεύγουν από τις χώρες τους, να αναζητούν τη διάσωση της ζωής τους, την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον κάπου αλλού και βέβαια να ανταλλάξουμε απόψεις επίσης για τα εθνικά ζητήματα τα οποία απασχολούν και την Ελλάδα και την Κύπρο.

Από τη δική μας πλευρά, έχουμε ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, έχουμε εκφράσει την έντονή μας ανησυχία για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα η οποία αναπτύσσεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αλλά και τις προκλήσεις της Τουρκίας αναφορικά με τον πιθανό εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι, σε ό,τι μας αφορά, θα αντισταθούμε σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις και την ίδια στιγμή βέβαια θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων εφόσον θα έχουν τερματιστεί οι τουρκικές προκλήσεις, με στόχο να καταλήξουμε σε λύση στο Κυπριακό. Λύση η οποία θα βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Εχουμε ανταλλάξει απόψεις και για τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχουμε εκφράσει τη διαφωνία μας για τη συμμετοχή της ΕΕ σε επιθετικούς πολέμους, καθώς επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σε πάρα πολλά και σημαντικά ζητήματα. Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις οικονομικές πολιτικές οι οποίες προωθούνται και οι οποίες στοχεύουν να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη, αφαιρώντας ταυτόχρονα εισοδήματα από τον κόσμο της εργασίας, πολιτικές οι οποίες στοχεύουν να εξυπηρετήσουν τους λίγους και τους εκλεκτούς και όχι τους πολλούς, τον λαό.

Εχουμε ανταλλάξει επίσης απόψεις για την ανάγκη να ισχυροποιηθεί το κίνημα της ειρήνης. Θα συνεργαστούμε λοιπόν προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης του κινήματος της ειρήνης, καθώς επίσης και στην αναβάθμιση της μεταξύ μας συνεργασίας για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο.

Δεν θέλω να πω περισσότερα, θα πω απλώς ότι έχουμε πει ότι θα είμαστε σε μια συστηματική και συχνή επαφή, να ανταλλάσσουμε ενημέρωση και απόψεις για τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν τις χώρες μας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον κόσμο ολόκληρο και θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά τον σύντροφο τον Δημήτρη και την αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για την πολύ εποικοδομητική, συντροφική και ειλικρινή συζήτηση την οποία είχαμε».

  • Στο τέλος της συνάντησης ο Δημήτρης Κουτσούμπας πρόσφερε τον πίνακα «Κονιζούνι - πουλί πάνω σε κλαδιά» του χαράκτη Γ. Βαρλάμου και το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος. Από την πλευρά του, ο Αντρος Κυπριανού δώρισε μια μινιατούρα του Καραβιού της Κερύνειας (πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο ναυάγιο του κόσμου, που ανασύρθηκε το 1965 και βρίσκεται φυλακισμένο στο μουσείο του κατεχόμενου Κάστρου της Κερύνειας), με την ευχή, όπως είπε, να σημάνει το τέλος της κατοχής και την επανένωση του νησιού.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ