Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
5η «ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»
Σήμα «επέλασης» στη λαϊκή κατοικία

Το σήμα της «επέλασης» στη λαϊκή κατοικία, με ένταση των εκβιασμών και πλειστηριασμών για τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων, προβλέπεται να δώσει η 5η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της λεγόμενης «ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας», η οποία αναμένεται να δοθεί αύριο Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Οι «θεσμοί» αναμένεται να ανάψουν το «πράσινο φως» για το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, που συνδέεται με το «νούμερο ένα» πρόβλημα της καπιταλιστικής οικονομίας αυτή την περίοδο, την ικανότητα των τραπεζικών ομίλων να τροφοδοτήσουν νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας με «ζεστό» χρήμα και δάνεια.

Θυμίζουμε πως το κυβερνητικό σχέδιο, αξιοποιώντας και όλη τη μεγάλη αντιλαϊκή «παρακαταθήκη» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων - με κρατικές εγγυήσεις δισεκατομμυρίων - σε funds και λοιπά κοράκια, σε συνδυασμό με τον νέο «πτωχευτικό κώδικα» που βρίσκεται στα σκαριά με την «ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων», αναφορικά με τη διαχείριση των κάθε είδους «οφειλών» της λαϊκής οικογένειας σε κρατικούς φορείς.

Επιπλέον, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει και την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών, που αναμένεται τον ερχόμενο Μάη. Πρόκειται για μία ακόμα «εφεδρεία» στήριξης του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, μέχρι τις 17 Μάρτη στο υπουργείο Οικονομικών θα έχουν κατατεθεί οι πρώτες εισηγήσεις των εκτιμητών, ώστε μέχρι τον Απρίλη ή το Μάη να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες σε ολόκληρη τη χώρα. Στόχος, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Επιτροπής, είναι η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους περιουσίας, δηλαδή για σειρά από χαράτσια που επίσης συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις ακινήτων, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που καταβάλλεται στους ΟΤΑ μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και με φόντο την πλήρη κατάργηση της όποιας τυπικής νομικής προστασίας είχε απομείνει για τους δανειολήπτες, στα τέλη Απρίλη κυβέρνηση, τραπεζικοί όμιλοι και τα «κοράκια» των funds σπεύδουν να σφίξουν τη θηλιά των εκβιασμών στα λαϊκά στρώματα, επιταχύνοντας τις προσπάθειες για κάθε είδους «ρυθμίσεις οφειλών» με βάση τους γνωστούς λεόντειους όρους, με το βλέμμα και στις κοινωνικές αντιδράσεις από τους μαζικούς πλειστηριασμούς που προβλέπονται για τη συνέχεια.

Να σημειωθεί πως ήδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κοντά στα 65 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων έχουν περάσει με τη μία ή την άλλη μορφή στα χέρια των διαφόρων funds, σε τιμές που αντιστοιχούν σε ένα ελάχιστο ποσοστό των ονομαστικών τους αξιών, και προχωράνε σε κάθε είδους «επιθετικές» προσφορές σε δανειολήπτες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της 5ης «μεταμνημονιακής αξιολόγησης» θα συζητηθεί η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021 - 2024, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Μάη, με δύο «εναλλακτικά» παζάρια ως προς το ύψος των «πλεονασμάτων», καθώς τα αντιλαϊκά παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν για αρκετούς μήνες στη συνέχεια, αλλά και τα ζητήματα που αφορούν τη ΔΕΗ και τη μείωση του μεριδίου της στη χαμηλή τάση, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων («Ελ. Βενιζέλος», ΔΕΠΑ, Ελληνικό, Εγνατία Οδός κ.λπ.), «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας με έμφαση στο σύστημα προμηθειών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ