Σάββατο 22 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 23 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Πρόβες πολέμου με την Αλεξανδρούπολη σε κομβικό ρόλο

Από τη μεταφορά στρατιωτικών οχημάτων σε λιμάνι της Ευρώπης ενόψει της άσκησης
Από τη μεταφορά στρατιωτικών οχημάτων σε λιμάνι της Ευρώπης ενόψει της άσκησης
Για να έχουμε μια εικόνα τού τι ετοιμάζουν να γίνει του χρόνου τέτοιον καιρό στην Αλεξανδρούπολη, αρκεί μια αναφορά στην άσκηση «Defender Europe 2020» που θα γίνει την άνοιξη ως μια πραγματική «πρόβα πολέμου», καθώς προβλέπει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια, στο πλαίσιο της οποίας θα κινητοποιηθούν συνολικά 37.000 άτομα: 20.000 θα φτάσουν από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, συν 9.000 που ήδη υπηρετούν στην Ευρώπη, συν 8.000 Ευρωπαίοι. Αντίστοιχα, θα αξιοποιηθούν 20.000 κομμάτια υλικού σταλμένα από τις ΗΠΑ συν άλλα 13.000 που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη σε αποθήκες.

Η διεκπεραίωση αυτή θα απαιτήσει δρομολόγια συνολικού μήκους 4.000 χλμ., όπως τα προϋπολογίζουν οι αρμόδιοι. Θα συμμετάσχουν δυνάμεις από 18 κράτη: ΗΠΑ, Βέλγιο, Γαλλία, Λιθουανία, Καναδάς, Ολλανδία, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία, Δανία, Ουγγαρία, Ισπανία, Εσθονία, Ιταλία, Βρετανία, Φινλανδία, Λετονία, αλλά και η Γεωργία, στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.

Δεν είναι ακόμα καθαρό τι και πόση δύναμη θα διεκπεραιωθεί του χρόνου από την Αλεξανδρούπολη γι' αυτήν την «εκπαιδευτική δραστηριότητα». Ωστόσο οι Αμερικανοί έχουν ήδη εκμεταλλευτεί τις πολλαπλές δυνατότητες της πόλης στο παρελθόν, τις οποίες θέλουν να επαυξήσουν, με έργα που έχουν ήδη γίνει (απομάκρυνση ναυαγίου από την προβλήτα) συν άλλα στο άμεσο μέλλον. Θυμίζουμε πως το Μάη του 2019 έπιασε λιμάνι στην ακριτική πόλη το αμερικανικό οχηματαγωγό «GREEN RIDGE», το οποίο μετέφερε περισσότερα από 800 οχήματα και φορτία με εξοπλισμό και υλικό για τις αμερικανοΝΑΤΟικές ασκήσεις «Saber Guardian» και «Decisive Strike» που έλαβαν χώρα σε Ρουμανία και Βαλτικές Χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ