Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Θύματα σε Νότια Κορέα και Ιράν

Ανθρωποι στη Σεούλ περιμένουν να εξεταστούν για τον κορονοϊό

<¿˙¿€±«¿⁄ ®œ 1980-2020 ¢flø¨«'¥

Ανθρωποι στη Σεούλ περιμένουν να εξεταστούν για τον κορονοϊό
ΣΕΟΥΛ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε χτες τον πρώτο θάνατο από τον ιό COVID-19 στη χώρα. Πρόκειται για έναν 63χρονο που είχε διαγνωστεί με πνευμονία, για τον οποίο εξετάσεις που έγιναν μετά το θάνατό του, ανέδειξαν ότι είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό. Επίσης, οι νοτιοκορεατικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 53 νέα κρούσματα του ιού, ανεβάζοντας τα συνολικά κρούσματα σε 104. Τα 51 από τα νέα κρούσματα συμμετείχαν σε θρησκευτική τελετή στην πόλη Ντεγκού (την 4η μεγαλύτερη της χώρας), όπου οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, μέχρι την εξέταση όλων όσοι συμμετείχαν στην τελετή.

Επίσης, δύο νεκροί από τον ιό καταγράφηκαν και στο Ιράν, στην κεντρική πόλη Κομ (140 χλμ. νότια της Τεχεράνης). Η έκθεση των θυμάτων στον ιό ερευνάται, καθώς σύμφωνα με τον Μασούντ Μαρντανί, μέλος της Εθνικής Επιτροπής αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών του υπουργείου Υγείας, πρόκειται για άτομα που δεν είχαν έρθει σε επαφή με Κινέζους ή ανθρώπους που να είχαν επισκεφθεί την Κίνα.

Στην ίδια την Κίνα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι ο τελευταίος απολογισμός κατέγραψε 114 νέα θύματα (τα 108 στην κεντρική επαρχία Χουμπέι που είναι το επίκεντρο της επιδημίας) και 394 νέα κρούσματα. Ετσι, οι νεκροί έφτασαν τους 2.118 και τα κρούσματα τα 74.576. Στο μεταξύ, Κινέζοι επιστήμονες που μελέτησαν δείγματα από τη μύτη και το λαιμό 18 ασθενών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο COVID-19 συμπεριφέρεται περισσότερο όπως ο ιός της γρίπης και όχι όπως άλλοι συγγενείς του ιοί (π.χ. ο SARS), κάτι που σημαίνει ότι η μετάδοσή του είναι ίσως ευκολότερη από ό,τι αρχικά θεωρούνταν.

Εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την οικονομία

Στο μεταξύ, σημείωμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες του «G-20» (που σε λίγες μέρες θα συνεδριάσουν στη Σαουδική Αραβία) περιλαμβάνει τις συνέπειες από «μία περαιτέρω εξάπλωση» του COVID-19 στη λίστα με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ήδη «εύθραυστη οικονομία».

Μεταξύ άλλων, το σημείωμα αναφέρει ότι «ο κορονοϊός, μία ανθρώπινη τραγωδία, αποδιαρθρώνει την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα, καθώς η παραγωγή έχει διακοπεί και έχει περιοριστεί η κινητικότητα στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί. Επιπτώσεις σε άλλες χώρες είναι πιθανές - για παράδειγμα μέσω του τουρισμού, των αλυσίδων προσφοράς και των τιμών των εμπορευμάτων». Βέβαια, αναφέρεται ότι οι επιπτώσεις από τον ιό είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά και ότι «μία ευρύτερη και πιο παρατεταμένη έξαρση ή μία μεγάλης διάρκειας αβεβαιότητα για την εξάπλωση (του ιού) θα μπορούσε να εντείνει τις διαταραχές της αλυσίδας προσφοράς και να μειώσει την εμπιστοσύνη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθιστώντας πιο μεγάλη την παγκόσμια επίπτωση».

Η αμερικανική εταιρεία «Morgan Stanley» επικαλέστηκε στοιχεία που «δείχνουν ότι οι παραγωγικές δραστηριότητες αποκαθίστανται με βραδύ ρυθμό στην Κίνα, φτάνοντας το 60% - 80% των φυσιολογικών επιπέδων έως τα τέλη Φεβρουαρίου και θα εξομαλυνθούν μόνο έως τα μέσα προς τα τέλη Μαρτίου». Πρόσθεσε ακόμα ότι «εάν η εξάπλωση του ιού δεν ανακοπεί τις επόμενες δύο βδομάδες, η αναταραχή στην παραγωγή μπορεί να επεκταθεί και στο δεύτερο τρίμηνο».

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη περίοδο για την Κίνα, μέσω μείωσης επιτοκίων δανεισμού, διάθεσης περισσότερων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δανείων. Ηδη, κινεζικές εταιρείες από διάφορους κλάδους προχώρησαν σε έκδοση «ομολόγων κορονοϊού», προκειμένου να «ισοσκελιστούν» οι προϋπολογισμοί τους που δέχονται πίεση από τις συνέπειες της επιδημίας. Οπως μετέδωσαν και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», οι ρυθμιστικές αρχές «ενθαρρύνουν» τέτοια ομόλογα απλοποιώντας τη διαδικασία έκδοσής τους, για παράδειγμα μειώνοντας το χρόνο έγκρισης σε μερικές μέρες (από βδομάδες που είναι σήμερα). Μεταξύ άλλων για να συμμετάσχει μια εταιρεία στο σχετικό πρόγραμμα, πρέπει να διαθέσει το 10% των εσόδων σε μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Πάντως, σε κάποιες μεγάλες βιομηχανικές ζώνες της Κίνας ανακοινώθηκε η λήξη μέτρων περιορισμού στη δραστηριότητα μεγάλων επιχειρήσεων που είχαν επιβληθεί τις τελευταίες βδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ