Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Απάντηση και στα τσιράκια των εφοπλιστών στην ΠΝΟ η μαζική συμμετοχή στην απεργία

Ο υπονομευτικός ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που κατοικοεδρεύει στη διοίκηση της ΠΝΟ, σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, εξαιτίας του αναχρονιστικού θεσμικού πλαισίου (καλπονοθευτικός νόμος 330, χουντικά βασιλικά διατάγματα κ.ο.κ.) που διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού όλες οι κυβερνήσεις, επιβεβαιώθηκε και στις παραμονές της απεργίας.

Οι πρόεδροι 9 ναυτεργατικών σωματείων, αφού απέρριψαν κάθε κουβέντα για συμμετοχή στην απεργία, την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκαν με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκη, για να δείξουν τάχα το... ενδιαφέρον τους για τα δικαιώματα των ναυτεργατών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, στη συνάντηση στο υπουργείο συμμετείχαν οι πρόεδροι των σωματείων: Ενωση Πλοιάρχων, ΠΕΜΕΚΕΝ, Οικονομικών Αξιωματικών, Φροντιστών, Ηλεκτρολόγων, Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων, Τροφοδοσίας, Πρακτικών Πλοιάρχων και Κυβερνητών, Ναυτών M/S - Π/Κ - O/Γ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, χαρακτηρίζουν πρόκληση για τους ναυτεργάτες τη στάση αυτών των συνδικαλιστών, σημειώνοντας ότι όχι μόνο με ευθύνη τους τα σωματεία αυτά δεν συμμετέχουν στη σημερινή απεργία, αλλά «έχουν βάλει φαρδιά - πλατιά τις υπογραφές τους μαζί με τον γγ της ΠΝΟ Χαλά Γ. και τον πρόεδρο των Ναυτών Νταλακογεώργο Α. για να μην εφαρμόζονται οι ΣΣΕ και η Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες στα ποντοπόρα καράβια και την κρουαζιέρα».

Τονίζουν ότι «συνυπάρχουν στο βρώμικο αλισβερίσι με τους εφοπλιστές στις συμφωνίες έναντι αμοιβής» για την εφαρμογή των χαμηλών μισθολογίων της ITF στους αλλοδαπούς ναυτεργάτες, τη συνεχή μείωση των οργανικών συνθέσεων, ενώ την ίδια ώρα όλοι αυτοί έχουν επιδοθεί σε «σκυλοκαβγά» για την καρέκλα του γγ της ΠΝΟ και για το ποιος μπορεί καλύτερα να προωθήσει τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

Τα τρία σωματεία επισημαίνουν ότι ταυτόχρονα ο υπουργός με αυτήν τη συνάντηση προσυπογράφει το όργιο νοθείας και εκφυλισμού που έχει συντελεστεί στις εκλογές, όπως π.χ. της Ενωσης Πλοιάρχων, της ΠΕΜΕΚΕΝ, ή των Πρακτικών Πλοιάρχων. Καλούν δε τους ναυτεργάτες να απαντήσουν με τη μαζική τους συμμετοχή στη σημερινή απεργία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ