Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Ελιγμοί κοροϊδίας με στόχο να ξεγελάσει το λαό

MotionTeam

Την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει στην υλοποίηση μέχρι κεραίας της αντιδραστικής της πολιτικής στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, ανακοίνωσε χτες το «πάγωμα» των διαδικασιών για την επίταξη των εκτάσεων στα πέντε νησιά του Αιγαίου, όπου θα γίνουν νέες κλειστές δομές για πρόσφυγες και μετανάστες και την έναρξη διαλόγου. Με έναν ελιγμό - κοροϊδία και μετά τις μεγάλες αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, ισχυρίστηκε πως αυτό θα γίνει για να διευκολυνθεί η διαδικασία επανέναρξης του «διαλόγου» με την Τοπική Διοίκηση στα πέντε νησιά και να ενημερωθούν οι κάτοικοι. Η διαδικασία της επίταξης, βέβαια, «παγώνει» μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η επίταξη δεν είναι τίποτε άλλο από μια αναγκαστική ενοικίαση των συγκεκριμένων χώρων για τρία χρόνια. Ακόμα, πρότεινε στον περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου, Κ. Μουτζούρη, να συναντηθούν την Παρασκευή ή το Σάββατο. Πάντως, λίγη ώρα μετά την επίμαχη δήλωση για το Προσφυγικό, ο Ν. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η Τοπική Διοίκηση έχει μία βδομάδα διορία να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά.

Η συνέπεια της κυβέρνησης στην εφαρμογή της αντιδραστικής της πολιτικής σε βάρος των ξεριζωμένων και των νησιωτών προκύπτει και από προηγούμενες, χρονικά, δηλώσεις τόσο του Ν. Μηταράκη όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στ. Πέτσα. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσαν πως μέσα στις επόμενες βδομάδες θα κατατεθεί νομοσχέδιο, που θα επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου και τις επιστροφές. Δείχνουν έτσι ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει την πολιτική εγκλωβισμού και καταστολής κατά των προσφύγων και των μεταναστών, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο για τους ξεριζωμένους το νομικό πλαίσιο για τη χορήγηση ασύλου.

Θα κτιστούν τα κλειστά κέντρα

Η κυβέρνηση έχει ανάμεσα σε άλλα τις εξής «στρατηγικές» προτεραιότητες: Την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, δηλαδή, την ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα ώστε να εμποδίζεται η πρόσβαση των ξεριζωμένων στη χώρα μας. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, που ήδη σε πρώτο βαθμό έχει φτάσει τις 24 μέρες. Την αύξηση των επιστροφών που σημαίνει μαζικό διωγμό από τη χώρα των ξεριζωμένων των οποίων θα απορρίπτεται η αίτηση ασύλου με συνοπτικές διαδικασίες. Τη λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων, όπου ουσιαστικά θα φυλακίζονται αυτοί οι άνθρωποι. Το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στη σύσταση ομάδας εργασίας, με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και τοπικών αρχών, για το σχεδιασμό της διαδικασίας κλεισίματος των ανοιχτών δομών, δηλαδή, τη μετατροπή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου θα κρατούνται φυλακισμένοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Εκτός από τις κλειστές δομές στα νησιά του Αιγαίου, θα γίνουν επιπλέον 20.000 θέσεις σε κλειστά κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εξετάζεται δε η πρόσληψη, φέτος, 500 δικηγόρων σε τοπικό επίπεδο με συμβάσεις έργου. Επίσης, με Κοινή Απόφαση που εξέδωσαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, χορηγήθηκαν οι άδειες για την εκτέλεση των εργασιών στις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές που θα κατασκευαστούν στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σε συνέντευξή του, χτες, εξάλλου, ο Στ. Πέτσας δήλωσε πως «έχουμε άριστες σχέσεις με τον περιφερειάρχη και με τους δημάρχους. Εγινε και θα γίνει ξανά νέα συνάντηση. Είναι τα ζητήματα που αφορούν τη φύλαξη των συνόρων, στα οποία συμφωνούμε απόλυτα με τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη. Είναι τα ζητήματα επιτάχυνσης του ασύλου, στα οποία επίσης συμφωνούμε. Είναι τα ζητήματα των επιστροφών, που επίσης συμφωνούμε. Είναι τα αντισταθμιστικά, τα οποία προσφέρουμε μέσω του προγράμματος "Αλληλεγγύη" στις τοπικές κοινωνίες. Είναι τα ζητήματα υποδομών, Παιδείας, Υγείας. Είναι ένα πολύ μεγάλο πλέγμα των θεμάτων που συζητάμε μαζί τους και θα συνεχίσουμε να τα συζητάμε», είπε ο υφυπουργός, «αποκαλύπτοντας» ένα πλέγμα συναίνεσης στα κυβερνητικά μέτρα.

Τέλος, στη διάσωση και περισυλλογή 33 μεταναστών και προσφύγων, σε ένα περιστατικό έρευνας και διάσωσης που σημειώθηκε στη Χίο, προχώρησε από την Παρασκευή έως τα ξημερώματα της Δευτέρας το Λιμενικό Σώμα. Το ίδιο διάστημα 149 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε πέντε διαφορετικά περιστατικά που σημειώθηκαν στη Λέσβο, στο Αγαθονήσι, στη Σύμη και τη Μεγίστη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκροί και αθλιότητα στις φυλακές της ΕΕ(2021-05-11 00:00:00.0)
Σταθερά για μόνιμες εγκαταστάσεις εγκλωβισμού ξεριζωμένων(2021-03-31 00:00:00.0)
Υποκρισία και σταθερότητα στον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων(2021-03-30 00:00:00.0)
Απειλές στους ξεριζωμένους με στόχο να τους βάλει στη νέα φυλακή - κολαστήριο(2020-09-16 00:00:00.0)
Σχεδιασμοί για ολοκλήρωση των κέντρων - φυλακών μέσα στο 2020(2020-05-20 00:00:00.0)
Επιταχύνει τα μέτρα που διαιωνίζουν και εντείνουν τον εγκλωβισμό και την καταστολή(2020-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ