Σάββατο 15 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 16 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2021 - ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ
Στο δρόμο της «επόμενης μέρας» η Εθνική

Τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ αποτελούν ευκαιρία ώστε να μπουν οι βάσεις της «επόμενης μέρας» στην Εθνική, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό τεχνικό Θ. Σκουρτόπουλο

Eurokinissi

Τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ αποτελούν ευκαιρία ώστε να μπουν οι βάσεις της «επόμενης μέρας» στην Εθνική, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό τεχνικό Θ. Σκουρτόπουλο
Στη σκιά του μεγαλύτερου στόχου της χρονιάς, που είναι η παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες το Τόκιο το ερχόμενο καλοκαίρι, και υπό το βλέμμα του μελλοντικού τεχνικού της, Ρικ Πιτίνο, η Εθνική ομάδα μπάσκετ ξαναμπαίνει τη βδομάδα που έρχεται στο χορό των προκριματικών. Περίπου έξι μήνες μετά την τελευταία υποχρέωσή του, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μαζεύεται ξανά ενόψει των νέων υποχρεώσεων, που αφορούν τη συμμετοχή στα προκριματικά ή «παράθυρα», όπως λέγονται, για το Ευρωμπάσκετ 2021. Στο πλαίσιο του 8ου ομίλου, όπου συμμετέχει, η ελληνική ομάδα θα δώσει τους πρώτους αγώνες της κόντρα σε Βουλγαρία (21/2) στην Πάτρα και Βοσνία (24/2) στην Τούζλα, ενώ στον όμιλο μετέχει επίσης η Λετονία.

Σύμφωνα με το σύστημα διεξαγωγής, οι τρεις πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου προκρίνονται στην τελική φάση, που θα διεξαχθεί σε Ιταλία, Τσεχία, Γεωργία και Γερμανία το καλοκαίρι του 2021.

Οι προκριματικοί αγώνες θα διεξαχθούν σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους: 17 - 25 Φλεβάρη 2020, 23 Νοέμβρη - 1η Δεκέμβρη 2020 και 15 - 23 Φλεβάρη 2021, με κάθε «παράθυρο» να περιλαμβάνει δύο αγώνες. Υπενθυμίζεται πως η FIBA αφαίρεσε ένα «παράθυρο» και έκανε σύμπτυξη της διαδικασίας, για να μην επιβαρυνθούν επιπλέον οι παίκτες σε μια ολυμπιακή χρονιά.

Τεστ δυνάμεων και στο βάθος Καναδάς

Για μια ακόμη φορά σε προκριματική διαδικασία η Εθνική θα εμφανιστεί με ανανεωμένη σύνθεση

Eurokinissi

Για μια ακόμη φορά σε προκριματική διαδικασία η Εθνική θα εμφανιστεί με ανανεωμένη σύνθεση
Με δεδομένη τη δυναμικότητα των αντιπάλων, η πρόκριση της Εθνικής στην τελική φάση θεωρείται βατός στόχος. Την ίδια στιγμή όμως, καθώς η επόμενη υποχρέωση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για τη συγκεκριμένη διαδικασία θα είναι το Νοέμβρη, είναι προφανές πως οι δύο πρώτοι αγώνες, απέναντι σε Βουλγαρία και Βοσνία, έχουν μια βαρύτητα ενόψει του προ-Ολυμπιακού τουρνουά του Καναδά (23 - 28 Ιούλη). Και αυτό γιατί τόσο ο νυν κόουτς της Εθνικής, Θανάσης Σκουρτόπουλος, όσο και ο επερχόμενος, ο Αμερικανός τεχνικός του Παναθηναϊκού Ρικ Πιτίνο, που θα αναλάβει την «περιπέτεια» για το Τόκιο - σε ένα άκρως πρωτότυπο σκηνικό για την Εθνική - επιδιώκουν να βγάλουν τα πρώτα συμπεράσματα.

Παρότι η ομάδα που θα ταξιδέψει στον Καναδά αναμένεται να είναι στο μεγαλύτερο μέρος της διαφορετική απ' αυτή που θα πάρει μέρος στα προκριματικά για το 2021, για την πλευρά του κάθε κόουτς και τους στόχους που αντιπροσωπεύει ο καθένας το σίγουρο είναι ότι οι προσεχείς αγώνες αποτελούν το πρώτο τεστ, είτε για ζητήματα που αφορούν συνολικά την ομάδα είτε ατομικά για κάθε παίκτη. Αλλωστε, κάποιοι από όσους κλήθηκαν για τις προσεχείς υποχρεώσεις αναμένεται να δώσουν το «παρών» και στη συγκρότηση της ομάδας για το προ-Ολυμπιακό.

Προτεραιότητα στα νέα παιδιά


Ακολουθώντας την επιτυχημένη συνταγή της συμμετοχής στα προηγούμενα προκριματικά, για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Θανάσης Σκουρτόπουλος επέλεξε και για το Ευρωμπάσκετ να στηριχθεί σε νέους παίκτες, που αποτελούν το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ. Βέβαια σε αυτό συντελεί το ότι για άλλη μια φορά δεν μπορεί να υπολογίζει στη διαδικασία τους παίκτες ομάδων της Ευρωλίγκας (αλλά και του ΝΒΑ), με τη Λίγκα των ισχυρών συλλόγων να εμμένει στην απόφασή της για μη διακοπή της αγωνιστικής δραστηριότητας την περίοδο που αγωνίζονται οι Εθνικές ομάδες.

Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια στις τάξεις της Εθνικής δεν θα βρίσκεται ο Γιάννης Μπουρούσης, που ανακοίνωσε πρόσφατα την αποχώρησή του. Μ' αυτά και μ' αυτά, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος επέλεξε 15 παίκτες προκειμένου να συγκροτήσουν την αποστολή. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι Γιώργος Καλαϊτζάκης, Γιάννης Αγραβάνης και Γάιος Σκορδίλης, που θα κάνουν το ντεμπούτο τους σε αποστολή της Εθνικής, ενώ από την άλλη επιστρέφουν μετά από καιρό οι Δημήτρης Αγραβάνης (αγωνίστηκε στο Ευρωμπάσκετ 2017) και Βασίλης Καββαδάς (αγωνίστηκε στο Ευρωμπάσκετ 2013).

Βάσεις για την «επόμενη μέρα»

Ενόψει της έναρξης των νέων υποχρεώσεων της Εθνικής, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος στις πρώτες του δηλώσεις αναφέρθηκε στους στόχους της ομάδας αλλά και στο γενικότερο πλάνο της «επόμενης μέρας» στην ομάδα. Εθεσε ως στόχο το απόλυτο στις νίκες κόντρα σε Βουλγαρία και Βοσνία, τόσο για αγωνιστικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους. Γι' αυτό, όπως διευκρίνισε, το βάρος της συμμετοχής θα δοθεί αρχικά σε έμπειρους παίκτες.

Ωστόσο, επισήμανε, συνολικά στους έξι αγώνες του ομίλου ο μεγαλύτερος στόχος είναι να μπουν οι βάσεις για το μέλλον της Εθνικής. «Μέχρι να τελειώσουν τα έξι αυτά παιχνίδια, θα περάσουμε σε πλήρη ανανέωση. Θα μπουν νέα παιδιά, έχοντας πάρει τα αποτελέσματα που εξασφαλίζουν την πρόκριση, και αυτό είναι και το ζητούμενο, να ετοιμάσουμε τα επόμενα χρόνια μια νέα κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ