Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινές συσκέψεις για τις εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος

Με έντονο ενδιαφέρον και πλούσια συζήτηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η εκδήλωση - συζήτηση των ΚΟ Καισαριανής του ΚΚΕ, με θέμα «Οι εξελίξεις στην περιοχή και οι θέσεις του ΚΚΕ», με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ομιλία της, η Λουίζα Ράζου έπιασε το νήμα των εξελίξεων από την απεργία που προετοιμάζεται στις 18 Φλεβάρη για το Ασφαλιστικό και τη μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο για την επιτυχία της.

Μάχη κόντρα και στην απεργοσπαστική στάση της ΓΣΕΕ, όπως φαίνεται και με τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του Παναγόπουλου, ενώ η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ ετοιμάζεται να στήσει ένα συνέδριο - παρωδία.

Στάθηκε, επίσης, στις μαθητικές κινητοποιήσεις, όπως αυτή της περασμένης Δευτέρας, που όπως είπε δείχνουν ότι υπάρχουν αγωνιστικές διεργασίες που υπάρχει δυνατότητα να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

Συνέχισε την ομιλία της, αναδεικνύοντας τις επικίνδυνες εξελίξεις από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή μας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εξελίξεις που αποδεικνύουν τη βαθιά εμπλοκή της χώρας μας, όπως αυτό φανερώνεται π.χ. με την αποστολή «Patriot» και στρατιωτών στη Σαουδική Αραβία, δυνάμεων στο Μάλι, αλλά και τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ότι αποτελεί «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο για την ανάπτυξη των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και στην περιοχή της Βαλκανικής, μέσω της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».

Κέρκυρα
Κέρκυρα
Ανέδειξε τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, στα βήματα του οποίου πατά σήμερα η ΝΔ.

Απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις και την εμπλοκή της χώρας μας, τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν θέλει το λαό απλά θεατή, να παρακολουθεί τα γεγονότα, αλλά να μπορεί να ανοίγει το δικό του μέτωπο, οργανώνοντας την πάλη του και βάζοντας μπροστά τις δικές του ανάγκες. Μέτωπο απέναντι στους σχεδιασμούς της ελληνικής αστικής τάξης, που, μέσα από τη συμμετοχή της στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, προσπαθεί να καρπωθεί μεγαλύτερο μερίδιο από το ενεργειακό παζάρι που έχει στηθεί.

Με το πέρας της ομιλίας ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους, δείχνοντας το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά και τον προβληματισμό τους. Στάθηκαν στις εξελίξεις στο Προσφυγικό και τι μέτρα θα μπορούσαν να παρθούν κατά την άποψη του ΚΚΕ. Μετέφεραν τον προβληματισμό τους σχετικά με το πώς μπορεί ο λαός να αντιδράσει σε όλα αυτά.

Στην παρέμβασή της, η ομιλήτρια τόνισε ότι χρειάζεται - και αυτό κάνει το ΚΚΕ - να μη νομιμοποιείται στη συνείδηση του λαού η εμπλοκή της χώρας. Οτι πρέπει να υπάρχει ισχυρό κίνημα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής και των σχεδιασμών της αστικής τάξης, ενώ έφερε ως παράδειγμα τη μεγάλη αντίδραση του λαού μας την περίοδο της επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, αντίδραση η οποία ματαίωσε τα σχέδια να χρησιμοποιηθούν ναυτικές δυνάμεις της χώρας μας.


Ερώτηση έγινε και σχετικά με την πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι το 51% των Ελλήνων αντιμετωπίζει αρνητικά το ρόλο του ΝΑΤΟ.

Το στέλεχος του Κόμματος ανέδειξε ότι η ίδια η ιστορική πείρα για το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ βαραίνει στη συνείδηση του λαού μας. «Θυμόμαστε το ρόλο τους στις μεταπολεμικές δεκαετίες, στη στήριξη της δικτατορίας, στο Κυπριακό... Καθοριστική επίσης είναι η συμβολή του ΚΚΕ, που δεν συνθηκολόγησε ποτέ με τον ιμπεριαλισμό», σημείωσε.

«Εύφλεκτη ύλη» που «ναρκοθετεί» το μέλλον των λαών

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, το απόγευμα της Τετάρτης, με θέμα: «Η "στρατηγική συμμαχία" με τις ΗΠΑ, οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική, η επικίνδυνη διαπάλη για τους υδρογονάνθρακες, τα μερίδια των αγορών και η εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως "εύφλεκτη ύλη" για το μέλλον των λαών».

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε αναλυτικά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, οι οποίοι διεξάγονται με κάθε μέσο, όπως εμπορικούς πολέμους, διπλωματικά και πολιτικά μέσα. «Κι όταν τα παραπάνω μέσα δεν αρκούν, "βγαίνουν από το θηκάρι τα μαχαίρια" των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων», υπογράμμισε. Επισήμανε ότι σε αυτές τις συνθήκες δυναμώνει ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας και εκδηλώνεται, μεταξύ άλλων, και η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Καισαριανή
Καισαριανή
Ανέδειξε την «πολιτική "χορωδία"» όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ο.κ.), που προσπαθούν να πείσουν ότι το ΝΑΤΟ και η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι παράγοντες ασφάλειας.

Αναφερόμενος στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, όπως αυτή που προωθείται στην περιοχή του Ιονίου, σημείωσε πως «δεν αποσκοπεί στη λαϊκή ευημερία. Ο ενεργειακός πλούτος σε συνθήκες όπου την οικονομία την κινεί το καπιταλιστικό κέρδος από "ευλογία" μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε "κατάρα" για τους λαούς».

Στα παραπάνω πρόσθεσε και τους κινδύνους για οικολογικές καταστροφές, επισημαίνοντας ότι δεν «μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός από τις διάφορες περιβαλλοντικές μελέτες που εκπονούν τα ίδια τα ενεργειακά μονοπώλια και τα αστικά κράτη που θέλουν να βάλουν στο χέρι αυτόν τον πολύτιμο πλούτο, που στις συνθήκες της καπιταλιστικής κοινωνίας χάνεται για τους εργαζόμενους και τις επόμενες γενιές, για να κατακάτσει στις "τσέπες" της πλουτοκρατίας». Υπογράμμισε ότι μόνο «η κοινωνικοποίηση του φυσικού πλούτου, των μέσων παραγωγής, ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός της οικονομίας, η εργατική εξουσία μπορεί να αξιοποιήσει προς όφελος των εργαζομένων τις ενεργειακές πηγές».

Ο ομιλητής κάλεσε, τέλος, σε ενίσχυση της λαϊκής πάλης για να βγάλουμε τη χώρα από τη «δίνη» των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδίων και οργανώσεων, με το λαό αφέντη στον τόπο μας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org