Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα με συμμετοχή στην απεργία την Τρίτη

Οργανώνουν μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στη Χαλκίδα

Με νέα απεργία στις 18/2 συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ (φωτ. από το προχτεσινό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στο Μαρτίνο)
Με νέα απεργία στις 18/2 συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ (φωτ. από το προχτεσινό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στο Μαρτίνο)
Με τη δύναμη που δίνουν στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ οι δύο απόλυτα επιτυχημένες 24ωρες απεργίες στις 11/2 και 12/2, όπως και το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στα τέλη Γενάρη και η πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράστηκε σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις, το Συντονιστικό σωματείων, στο οποίο συμμετέχουν τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, αποφάσισε χτες την προκήρυξη νέας 24ωρης απεργίας την Τρίτη 18/2 και την πραγματοποίηση απεργιακής συγκέντρωσης στη Χαλκίδα, σε συντονισμό με την απεργιακή μάχη που δίνουν την ίδια μέρα συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Οπως επισημαίνει η ανακοίνωση των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, η νέα απεργιακή κινητοποίηση εκφράζει την αντίδραση των εργαζομένων τόσο «για το νόμο του Ασφαλιστικού που προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, όσο και για το αδιέξοδο που φέρνει η τροπολογία που ψηφίστηκε για τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζομένους της».

Με τη νέα απεργιακή απόφαση σηματοδοτούνται οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, που έχουν αποδείξει ότι έχουν τη δύναμη να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να αντισταθούν και να αχρηστεύσουν στην πράξη την κατάπτυστη τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση για την εκποίηση ή το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ.

Από τη χτεσινή εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα
Από τη χτεσινή εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα
Στον αγώνα τους αυτό έχουν στο πλευρό τους τις οικογένειές τους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία της ευρύτερης περιοχής όπου λειτουργεί η ΛΑΡΚΟ, έχουν την αμέριστη και έμπρακτη αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων και πλήθους φορέων.

«Δεν σκύβουμε το κεφάλι... Θα πάρουν νέα απάντηση την Τρίτη!»

Το υψηλό ηθικό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, η αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην απαράδεκτη κυβερνητική τροπολογία αποτυπώνονται στις μεταξύ τους συζητήσεις, στα όσα λένε στον «Ριζοσπάστη», ο οποίος χτες βρέθηκε για μια ακόμα μέρα στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα.

Η απόφαση του Συντονιστικού των σωματείων για νέα απεργία την ερχόμενη Τρίτη, μαζί με εκατοντάδες Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες που έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, μεταδιδόταν από στόμα σε στόμα στην πύλη του εργοστασίου και στην αλλαγή βάρδιας το μεσημέρι.

«Η κυβέρνηση και τα "παπαγαλάκια" της θα πάρουν νέα απάντηση την Τρίτη, με μεγαλύτερη συγκέντρωση από τις προηγούμενες», μας λένε χαρακτηριστικά εργάτες.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το ξεπούλημα της εταιρείας και πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να εμφανίζουν εμάς τους εργάτες ως υπεύθυνους για την απαξίωσή της. Δεν δεχόμαστε τη "ρετσινιά" ότι εμείς χρεοκοπήσαμε τη ΛΑΡΚΟ. Δεν θα σκύβουμε το κεφάλι εμείς μπροστά στα παιδιά μας και στους συντοπίτες μας για να έχουν αυτοί άλλοθι στα παιχνίδια τους. Δεν θα γίνουμε εμείς τα "θύματα" για να περάσουν αυτοί τα σχέδιά τους και να παραδώσουν τη ΛΑΡΚΟ και τον πλούτο της χώρας στα μεγάλα συμφέροντα», ήταν μερικές από τις κουβέντες που κυριαρχούσαν στα λόγια των εργατών.

Από τις συζητήσεις δεν έλειπαν οι αναφορές στη συνεδρίαση της Βουλής και την ψήφιση της τροπολογίας. «Δεν περιμέναμε ότι η κυβέρνηση θα κάνει πίσω, απλώς θέλαμε να δούμε μέχρι πού θα φτάσουν τα ψέματα των υπουργών και των κυβερνητικών βουλευτών. Δεν βρήκαν να πουν τίποτα για τις δικές τους ευθύνες, λες και δεν ήταν αυτοί που κυβερνούσαν στο παρελθόν. Λες και δεν ευθύνονται αυτοί που η ΔΕΗ πουλούσε στη ΛΑΡΚΟ πανάκριβα το ρεύμα. Λες και δεν ήταν αυτοί που άφησαν τη ΛΑΡΚΟ να ρημάξει. Ευτυχώς βρέθηκαν και κάποιοι να τους τα πουν και δεν έχουμε πρόβλημα να πούμε ότι αυτοί ήταν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Οι άλλοι απλώς κρυβόντουσαν πίσω από λόγια... ναι μεν, αλλά», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Μεγάλη είναι ταυτόχρονα η αγανάκτηση για τη σιωπή της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ για τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, την ίδια ώρα που αναπαράγονται οι γνωστές συκοφαντίες. «Κανείς δεν βρήκε να πει τίποτα για την απεργία και τον κόσμο που έκλεισε την Εθνική Οδό. Για τη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας και εργαζομένων από άλλες περιοχές. Βλέπεις, δεν τους βολεύουν αυτά, προτιμούν να λένε και να γράφουν για δήθεν υψηλόμισθους εργάτες, για επιδόματα και γαλοπούλες, να προσπαθούν να στρέψουν τον κόσμο εναντίον μας», σημείωναν, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» με το ρεπορτάζ από τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στο Μαρτίνο, ενώ και χτες δεκάδες ήταν τα φύλλα της εφημερίδας που διακινήθηκαν στους εργάτες.

Αντίστοιχο κλίμα επικρατεί και στα χωριά της περιοχής. Η ψήφιση της τροπολογίας, οι μεγάλες κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, αλλά και η προετοιμασία για ανάλογη απάντηση τις επόμενες μέρες ήταν τα θέματα που κυριαρχούσαν στα καφενεία, στις γειτονιές αλλά και στα σχολεία της περιοχής, ανάμεσα στους αυτοαπασχολούμενους, στους υπόλοιπους εργαζόμενους, στους μαθητές που τις προηγούμενες μέρες βρέθηκαν μαζικά στο πλευρό των εργατών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ