Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Την Κυριακή η εκδήλωση για τον μακαρθισμό

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με τίτλο «Μακαρθισμός: Μια επισκόπηση με το βλέμμα στο σήμερα», διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Οπτικοακουστικού της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Νέας Βιβλιοθήκης της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256) την Κυριακή 16 Φλεβάρη στις 18.00. Θα πραγματοποιηθεί ομιλία - παρουσίαση του θέματος από τον Κώστα Σταματόπουλο, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν αποσπάσματα με δηλώσεις πρωταγωνιστών της βιομηχανίας του θεάματος την περίοδο του μακαρθισμού, πολλές από τις οποίες μεταφράστηκαν πρώτη φορά στα Ελληνικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.

Η περίοδος του μακαρθισμού, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, ξεκίνησε το 1947, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χ. Τρούμαν δημιούργησε μια επιτροπή για να ελέγξει τη «νομιμοφροσύνη» των υπαλλήλων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σε αυτήν βασίστηκε ο γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθι. Πολλοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες κατηγορήθηκαν για τη διείσδυση της κομμουνιστικής προπαγάνδας στη βιομηχανία του θεάματος και βρέθηκαν στη «μαύρη λίστα». Για δύο σχεδόν δεκαετίες εκατοντάδες άνθρωποι ανακρίθηκαν, κατηγορήθηκαν χωρίς αποδείξεις, άλλοι φυλακίστηκαν και άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, χάνοντας τις δουλειές τους.

Η συγκεκριμένη όμως εκδήλωση δεν έχει χαρακτήρα μιας απλής ιστορικής αναδρομής, καθώς επιδιώκει να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το σήμερα. Οπως και τότε, έτσι και τώρα η αστική τάξη έχει στο στόχαστρό της το χώρο της τέχνης, γνωρίζοντας πως η καλλιτεχνική δημιουργία αποτελεί ένα από τα πιο διεισδυτικά μέσα για την κατάκτηση της σκέψης και της καρδιάς των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org