Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΕΘ ΚΑΙ ΜΑΦ
«Μπαλώματα» και υποχρεωτικές μετακινήσεις ενώ παραμένει η τραγική υποστελέχωση

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στην 1η ΥΠΕ

Λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσουν άμεσα 15 νέα κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε δημόσια νοσοκομεία, αναφέροντας ότι θα προσληφθούν 26 νοσηλευτές για τη λειτουργία τους, η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ αποφάσισε την υποχρεωτική τρίμηνη μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, στην προσπάθειά της να «στελεχώσει» με «μπαλώματα» άρον - άρον τμήματα ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που εργαζόμενοι μετακινούνται για την πρόχειρη κάλυψη αναγκών, καθώς το συγκεκριμένο «μέτρο» των «μπαλωμάτων» που «κλείνουν» προσωρινά μια τρύπα ανοίγοντας μια άλλη έχει εφαρμοστεί από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, την ίδια ώρα που εντείνεται η υποστελέχωση στα δημόσια νοσοκομεία, η διαχρονική πολιτική της εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η εν λόγω πρακτική άλλωστε «κουμπώνει» και με τις αξιώσεις του κεφαλαίου - όπως αυτές διατυπώνονται χαρακτηριστικά και στην έκθεση της «ΔιαΝΕΟσις» - για παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων των υγειονομικών, όπου μόνο ένα μικρό διευθυντικό τμήμα θα έχει πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να είναι μερικής ή εποχιακής απασχόλησης «για να μπορούν να απασχολούνται σε δύο ή περισσότερα νοσοκομεία με βάση επιμέρους συμβόλαια εργασίας».

Μόνη απάντηση οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Απέναντι σε αυτή τη νέα κλιμάκωση της επίθεσης, άμεση ήταν η αντίδραση των σωματείων εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία.

«Αντί για την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού για να λειτουργήσουν τα δεκάδες κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ, μετακινούν υποχρεωτικά εργαζόμενους για να "μπαλώσουν τρύπες", αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη ζωή των συναδέλφων και δημιουργώντας προβλήματα στα τμήματα από τα οποία προέρχονται (...) Πολύ περισσότερο που για να μπορεί ένας νοσηλευτής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός εξειδικευμένου τμήματος, όπως είναι οι ΜΕΘ και οι ΜΑΦ, απαιτείται χρόνος εκπαίδευσης που ξεπερνάει τη διάρκεια της τρίμηνης μετακίνησης. Οπότε, οι μετακινήσεις των συναδέλφων δεν θα έχουν καμία ουσιαστική θετική επίδραση στη λειτουργία των ΜΕΘ και αποσκοπούν μόνο στο να "καλύψουν" τις κυβερνητικές ευθύνες για τα δεκάδες κρεβάτια που παραμένουν κλειστά», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΤ καταγγέλλει αντίστοιχα ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ είναι έκθετη και δεν μπορεί να κρύψει τη γύμνια συνολικά του κρατικού μηχανισμού και ειδικά των νοσοκομείων στην εξειδικευμένη αντιμετώπιση σοβαρών και περιπλεγμένων περιστατικών, που αυξάνονται αυτήν την περίοδο, όσο και αν θέλει να "δείξει έργο". Τέτοιες ενέργειες και πρακτικές δεν εξασφαλίζουν στο ελάχιστο τη συνέχεια της λειτουργίας της ΜΑΦ, αφού μετά την αποχώρηση των μετακινουμένων συναδέλφων θα κληθεί να στηρίξει τη ΜΑΦ το υπάρχον προσωπικό, με τα 280 και πλέον κενά οργανικών θέσεων».

Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, σήμερα Πέμπτη οργανώνεται παράσταση διαμαρτυρίας στην 1η ΥΠΕ, με βασικές διεκδικήσεις τις εξής: Ανάκληση των υποχρεωτικών μετακινήσεων. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και τώρα. Πλήρης στελέχωση και λειτουργία των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ με εξειδικευμένο προσωπικό. Εξασφάλιση της αναγκαίας κρατικής χρηματοδότησης για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό για επιπλέον ΜΕΘ και ΜΑΦ, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες. Αμεσα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης για τη γρίπη τα οποία θα προστατεύουν ασθενείς και εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ