Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΓΕΣΙΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ
«Δίνουν ρέστα» ενάντια στην απεργία και για να επιβάλουν νόθους και εργοδότες στα συνδικάτα

Από τις εργασίες του Συνεδρίου του ΕΚΑ, τις αποφάσεις του οποίου επιχειρεί να ανατρέψει με δικαστήρια η ηγεσία του εργατοπατερισμού
Από τις εργασίες του Συνεδρίου του ΕΚΑ, τις αποφάσεις του οποίου επιχειρεί να ανατρέψει με δικαστήρια η ηγεσία του εργατοπατερισμού
Απροκάλυπτα και με κάθε τρόπο, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και οι άνθρωποί της επιχειρούν να βάλουν εμπόδια στην απεργία που οργανώνουν πλήθος Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων στις 18 Φλεβάρη για το Ασφαλιστικό, ενώ ταυτόχρονα εντείνουν τις προσπάθειές τους να επιβάλουν μέσα στα συνδικάτα εργοδότες και τα μεγαλοστελέχη τους ως «εκπροσώπους» των εργαζομένων, καθώς και τους νόθους αντιπροσώπους που αναδεικνύονται μέσα από σωματεία - μαριονέτες των εργοδοτών.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται μεταξύ άλλων:

-- Η απόφαση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να ορίσει «συνέδριο» - παρωδία, για τις 25 Φλεβάρη, διάρκειας μόλις μιας μέρας, με διαδικασίες fast track, χωρίς μάλιστα να ανακοινώνουν ούτε τα στοιχειώδη, όπως το μέρος και τις ώρες διεξαγωγής, το χρονοδιάγραμμα και τα θέματα ημερήσιας διάταξης, τη διαδικασία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων.

-- Οι επίμονες προσπάθειές τους να ανατρέψουν μέσω δικαστηρίων τις αποφάσεις που πήρε με μεγάλη πλειοψηφία το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για τον αποκλεισμό εργοδοτικών μηχανισμών που λανσάρονται ως «σωματεία», μηχανισμών τόσο εξόφθαλμων που ήδη και οι τρεις προσφυγές τους ενάντια στις αποφάσεις του Συνεδρίου του ΕΚΑ έχουν απορριφθεί.

-- Η αποκαλυπτική στάση «πρωτοπαλίκαρων» της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που χωρίς ντροπή, στη γραμμή... «πολύ κακό για το τίποτα», καταψηφίζουν την οργάνωση απεργίας στις 18 Φλεβάρη για το Ασφαλιστικό, όπως έκαναν και χτες στη συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Επιχειρούν να βάλουν «από το παράθυρο» τους εργοδοτικούς μηχανισμούς που απέκλεισε το Συνέδριο

Από τη χτεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου προέδρων των ταξικών σωματείων στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου προέδρων των ταξικών σωματείων στη Θεσσαλονίκη
Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες μετά τις εργασίες και τις σημαντικές αποφάσεις του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, οι ηγεσίες του εργατοπατερισμού επιχείρησαν να επαναφέρουν «από το παράθυρο» τους εργοδοτικούς μηχανισμούς με τις ονομασίες «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίας Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ» και «Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων» (υπό τον έλεγχο της ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΑΚΕ αντίστοιχα).

Ενώ οι ίδιοι οι σύνεδροι του ΕΚΑ με μεγάλη πλειοψηφία και μέσα από δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, με ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση, αποφάσισαν να αποκλειστούν οι αντιπρόσωποι από τα παραπάνω «σωματεία» - μηχανισμούς (όπως και από τον αντίστοιχο μηχανισμό με το όνομα «Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών»), όπου λύνουν και δένουν εργοδότες και μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ έσπευσε να σταθεί συμπαραστάτης στην προσπάθεια των εν λόγω μηχανισμών να ανατρέψουν τις αποφάσεις του Συνεδρίου, ασκώντας πρόσθετη παρέμβαση στις προσφυγές τους στα δικαστήρια, με τις οποίες αξιώνουν να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Ωστόσο, οι περιπτώσεις τους είναι τόσο εξόφθαλμες, που ήδη μετράνε τρεις απορρίψεις στα σχετικά αιτήματα που κατέθεσαν για Προσωρινές Διαταγές ενάντια στις αποφάσεις του Συνεδρίου.

Αναλυτικά, προχτές Τρίτη το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για Προσωρινή Διαταγή που κατέθεσε ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων» προκειμένου να πάρουν οι αντιπρόσωποί του μέρος στις εκλογές. Χτες, αντίστοιχο αίτημα για το ίδιο σωματείο κατατέθηκε από πέντε σωματεία στα οποία πλειοψηφεί η ΔΑΚΕ, το οποίο επίσης απορρίφθηκε. Την ίδια τύχη είχε, επίσης χτες, το αίτημα της περιβόητης «Ενωσης Υπαλλήλων Εμπορίας Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ».

Οσον αφορά τον «Σύλλογο Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών», με δεδομένο ότι οι αντιπρόσωποί του είχαν αποκλειστεί από το ΔΣ του ΕΚΑ, πριν ακόμα από το Συνέδριο, οι εκπρόσωποί του είχαν καταφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας να δοθούν κάρτες στους αντιπροσώπους του, με το δικαστήριο να παραπέμπει τη νομιμοποίησή τους στις διαδικασίες του Συνεδρίου, από τις οποίες, με βάση τη συζήτηση και την ψηφοφορία, αποκλείστηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, και με αυτές τις μεθοδεύσεις των ηγεσιών του εργατοπατερισμού, επιβεβαιώνεται η ανάγκη στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές Σαββατοκύριακο, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, κάθε τίμιος συνδικαλιστής, να ενισχύσουν μαζικά τη ΔΑΣ, τη δύναμη που αποτελεί εγγύηση για την ενίσχυση της πάλης για τα συμφέροντα των εργαζομένων και για συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών.

Αντιαπεργιακό παραλήρημα και από την ηγεσία του ΕΚ Θεσσαλονίκης

Την ξεδιάντροπη στάση της εργοδοτικής - κυβερνητικής πλειοψηφίας στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που αρνείται να προκηρύξει απεργία για το Ασφαλιστικό στις 18/2, όπως και την ηγετική ομάδα της Διοίκησης της ΓΣΕΕ που ετοιμάζεται να στήσει ένα «συνέδριο» - παρωδία, κατήγγειλαν πρόεδροι σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μέσα από έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

Με το τέλος της συνέντευξης ανάρτησαν στην πρόσοψη του ΕΚΘ ένα μεγάλο πανό των εργατικών σωματείων και των συνταξιουχικών οργανώσεων για την απεργία για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Οπως καταγγέλθηκε, στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ, η πλειοψηφία της διοίκησης όχι μόνο δεν αποφάσισε απεργία, αλλά αρνήθηκε έστω και να γίνει συζήτηση για απεργία στην ολομέλεια της Διοίκησης, ενώ υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο - λαιμητόμο.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης, και άλλα στελέχη της ΠΑΣΚΕ χαρακτήρισαν την απεργία... «ανεπαρκή μέθοδο», ενώ ισχυρίστηκαν προκλητικά πως «ούτε το 25% των όσων λένε από το ΠΑΜΕ δεν είναι αλήθεια για το Ασφαλιστικό»! Τα στελέχη της ΔΑΚΕ τάχθηκαν απροκάλυπτα υπέρ του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι έρχεται να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων...

Απεργία θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη και θα είναι μαζική!

Στη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στη σημασία της μάχης για το Ασφαλιστικό και στον προδοτικό ρόλο της ηγεσίας του ΕΚΘ και της ΓΣΕΕ, που είναι σε άμεση συνεννόηση με τον ΣΕΒ και τους άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες για το νέο συντριπτικό χτύπημα σε βάρος των εργαζομένων. Αναφέρθηκε επίσης στην παρέμβαση που ήδη ξεδιπλώνουν οι ταξικές δυνάμεις στους χώρους δουλειάς, για την οργάνωση της απεργιακής μάχης.

Ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων, διάβασε την κοινή δήλωση των προέδρων των Σωματείων που έχουν πάρει απόφαση για απεργία στις 18/2.

Και οι δύο ομιλητές ξεκαθάρισαν ότι η απεργία θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη και θα είναι μαζική.

Κατήγγειλαν επίσης τους πρωτεργάτες της νοθείας, αυτούς που έμπασαν τους εργοδότες στα σωματεία, τα μέλη της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που αποφάσισαν να διοργανώσουν συνέδριο μέσα σε μια μέρα και μάλιστα καθημερινή, στις 25 Φλεβάρη. Οπως αναφέρθηκε, «προετοιμάζουν ένα συνέδριο με μοναδικό σκοπό να στήσουν κάλπη για να μοιράσουν θέσεις, με μπράβους και δυνάμεις καταστολής, μαζί με νόθους αντιπροσώπους και τους ίδιους τους εργοδότες, όπως είναι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ».

Κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν θέση. Να μην ανεχτούν να κάνουν κουμάντο στο ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο οι ίδιοι οι εργοδότες και οι νόθοι εκλεγμένοι που φιμώνουν το εργατικό κίνημα, δένουν πισθάγκωνα τα χέρια των εργαζομένων. Να δώσουν τη μάχη για συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών. «Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να φτάσει σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε χώρο δουλειάς», σημείωσαν.

Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι πρόεδροι των εξής Σωματείων: Οικοδόμων, Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Γραφικών Τεχνών - Τύπου και Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Βιομηχανικού Επισιτισμού Κ. Μακεδονίας, Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Ιματισμού και Δέρματος Κ. Μακεδονίας, ΣΕΦΙΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί), Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας, Εργολαβικών καθαριστών και φυλάκων, Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων Θεσσαλονίκης - Δυτικής Μακεδονίας, Εργαζομένων «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ».

Καταγγελίες για τις άθλιες μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ

Τις άθλιες μεθοδεύσεις της ηγετικής - ομάδας της ΓΣΕΕ, που επιδιώκει να στήσει ένα «συνέδριο» - παρωδία, οι οποίες καταγγέλλονται στην παραπάνω κοινή δήλωση σωματείων με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύουν και καταδικάζουν επίσης και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές στοχεύσεις της διορισμένης πλειοψηφίας.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η καταγγελία από την παράταξη «Ενότητα» (παράταξη που εκφράζει τμήμα των δυνάμεων της ΝΔ στα συνδικάτα), η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η διορισμένη διοίκηση της ΓΣΕΕ έπιασε πάτο! Στήνουν συνέδριο νοθείας χωρίς τόπο, ώρα, θέματα, τοποθετήσεις και φυσικά χωρίς κανείς να ξέρει ποιοι συμμετέχουν! Η διορισμένη διοίκηση της ΓΣΕΕ θα προσπαθήσει για μία ακόμη φορά να συγκεντρώσει τους νόθους εκπροσώπους της σ' ένα χώρο, που ούτε η ίδια τολμά να ανακοινώσει, βαφτίζοντάς το συνέδριο. Αυτό το κατασκεύασμα, που αποτελείται από αόρατα σωματεία σφραγίδες, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, εκπροσώπους που τους μαυρίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς και επανεμφανίζονται ως εκπρόσωποι άλλων οργανώσεων, έπιασε πάτο! Συνδικαλιστική ηγεσία που ανακοινώνει ψευτοσυνέδριο, χωρίς θέματα ημερήσιας διάταξης, χωρίς τόπο και ώρα, με μυστικές καλά κρυμμένες κάλπες, είναι βέβαιο ότι κάτι πολύ σοβαρό, κάτι πολύ μεγάλο τους ενώνει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ