Τρίτη 11 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συγκρούσεις και παζάρια της Αγκυρας με ΝΑΤΟ και Ρωσία...

Τουρκικά άρματα μάχης μεταφέρονται στη Συρία

Copyright 2020 The Associated

Τουρκικά άρματα μάχης μεταφέρονται στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στα στρατεύματα Τουρκίας και Συρίας σε στρατηγικές περιοχές της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, με την πρώτη να επιχειρεί τη θωράκιση της θέσης των φιλότουρκων μισθοφόρων ώστε να εξασφαλίσει τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα. Η σύρραξη στην περιοχή περιπλέκεται επικίνδυνα καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν στην προσπάθειά της να «θωρακίσει» τη θέση της δεν διστάζει να ζητήσει ακόμη και τη «βοήθεια» του ΝΑΤΟ, την ίδια περίοδο που συνεργάζεται ή και παζαρεύει με τη Ρωσία...

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας πως η χώρα του (μολονότι συνεχίζει, εδώ και αρκετές βδομάδες, να προωθεί στρατεύματα και σημαντικό πολεμικό υλικό στο συριακό έδαφος)... «υφίσταται επίθεση», προστατεύοντας τα νότια σύνορά της και κάνοντας «μια πολύ καλή δουλειά φιλοξενώντας πρόσφυγες». «Θέλουμε να μας πει πώς θα σταθεί δίπλα στην Τουρκία», είπε αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ. Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε... «άμεση εκεχειρία» στο Ιντλίμπ.

Και άλλοι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες

Η προσπάθεια της Αγκυρας να διατηρήσει στρατεύματα στο Ιντλίμπ ώστε να παζαρέψει για την «επόμενη μέρα» στη Συρία ό,τι καλύτερο μπορεί, συναντά εμπόδια. Και από τη μεριά του συριακού στρατού, οι επιθέσεις του οποίου είχαν ως αποτέλεσμα χτες το θάνατο τουλάχιστον πέντε Τούρκων στρατιωτών (πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ αργότερα το βράδυ ανέφεραν οκτώ νεκρούς Τούρκους στρατιώτες) και τον τραυματισμό άλλων πέντε. Οι επιθέσεις του συριακού στρατού δεν έγιναν απρόκλητα. Απάντησε σε βολές του τουρκικού στρατού και φιλότουρκων μισθοφόρων από τουρκικό φυλάκιο κοντά στη βάση Ταφτανάζ που έγιναν για να αποτρέψουν την ανακατάληψη της στρατηγικής πόλης Σαρακίμπ.

Επίσης, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στους δύο γύρους συναντήσεων που είχαν το Σάββατο και χτες στην Αγκυρα Ρώσοι αξιωματούχοι με Τούρκους ομολόγους τους. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, σε ανάρτησή του στο «Τουίτερ» ανέφερε ότι, μετά τις νέες αιματηρές επιθέσεις σε βάρος Τούρκων στρατιωτών, «υπήρξαν άμεσα αντίποινα» αφού χτυπήθηκαν πάνω από 110 στόχοι του συριακού στρατού και «εξουδετερώθηκαν» 101 Σύροι στρατιώτες...

Το σχετικά «βαρύ βαρομετρικό» στις σχέσεις Αγκυρας - Μόσχας με επίκεντρο τις μάχες στο Ιντλίμπ καταγράφηκε σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που (σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία) κάλεσαν τη Μόσχα να παραμερίσει όσο ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει σε αντίποινα «δεκάδες θέσεις του συριακού στρατού». «Το καθεστώς, με την υποστήριξη της Ρωσίας, παραβιάζει όλες τις συμφωνίες και τα σύμφωνα... Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Ολες οι λύσεις είναι στο τραπέζι», φέρεται να δήλωσε Τούρκος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλέστηκαν διεθνή πρακτορεία.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στην εφημερίδα «Χουριέτ» υποσχέθηκε αντίποινα απειλώντας ότι εάν δεν αποσυρθούν τα συριακά στρατεύματα έως το τέλος του μήνα «θα αναλάβουμε δράση». Πάντως, Τούρκοι αξιωματούχοι δεν απέκλειαν συνάντηση των ηγετών Τουρκίας - Ρωσίας.

Την Κυριακή ο συριακός στρατός ανακοίνωσε πως μέσα στην τελευταία βδομάδα κατάφερε να ανακαταλάβει δεκάδες πόλεις και χωριά, με έκταση πάνω από 600 τ. χλμ. «Ο γενναίος μας στρατός συνεχίζει τα ιερά καθήκοντα εκκαθάρισης όλης της Συρίας από την τρομοκρατία και τους υποστηρικτές της», ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοινωθέν του συριακού στρατού. Το σκηνικό αντιφάσεων, συγκρούσεων και ρευστότητας συμπληρώνεται τις τελευταίες μέρες με το «ξαναζέσταμα» πληροφοριών περί «αποχώρησης» ή απόσυρσης μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ