Τρίτη 11 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
31ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Ουσιαστική συζήτηση και σημαντικές αποφάσεις για Συνδικάτα εργατών - όχι των εργοδοτών

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι προτάσεις της ΔΑΣ ενάντια στην εργοδοτική παρέμβαση και την προσπάθεια για μετατροπή του Συνεδρίου σε μια fast track εκλογική διαδικασία

Με μεγάλες πλειοψηφίες οι αντιπρόσωποι που συμμετείχαν στο Συνέδριο ενέκριναν τις προτάσεις της ΔΑΣ
Με μεγάλες πλειοψηφίες οι αντιπρόσωποι που συμμετείχαν στο Συνέδριο ενέκριναν τις προτάσεις της ΔΑΣ
Ενα πραγματικά εργατικό συνέδριο, με σημαντικές αποφάσεις για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση και ενάντια στην απροκάλυπτη απευθείας παρέμβαση των εργοδοτών στα συνδικάτα, με μεταφορά πείρας από τους αγώνες και τις προσπάθειες οργάνωσης στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, με ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση για τον ίδιο το ρόλο των συνδικάτων και τον προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, ήταν το 31ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της δεύτερης μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας, χάρη στις αποφασιστικές παρεμβάσεις της ΔΑΣ, των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι οποίες εγκρίθηκαν από τη μεγάλη πλειοψηφία των αντιπροσώπων που συμμετείχαν στις εργασίες του το Σαββατοκύριακο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνέδριο ανέτρεψε το σχεδιασμό των ηγεσιών του εργατοπατερισμού για μια εκλογική διαδικασία fast track και αποφάσισε τον αποκλεισμό «σωματείων» με απροκάλυπτη συμμετοχή των ίδιων των εργοδοτών και των μεγαλοστελεχών του.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του, οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ με τις παρεμβάσεις τους μετέφεραν πλούσια πείρα από τους κλάδους που τους εξέλεξαν, από τις μάχες για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για την Κοινωνική Ασφάλιση, για μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία, ενάντια στις απολύσεις, στην απληρωσιά, στη δουλειά - «λάστιχο» κ.ο.κ.


Λίγο πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του Συνεδρίου, την Κυριακή, υπερψηφίστηκαν μια σειρά από σημαντικά ψηφίσματα για τα εξής θέματα: Στήριξη του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Επικύρωση της απόφασης του ΕΚΑ για την απεργία στις 18/2 και με το πλαίσιο πάλης της ΔΑΣ. Απόφαση ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις. Καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και της εισαγγελικής πρότασης στη δίκη της ΧΑ. Ενάντια στο «πραγματικό» μητρώο για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων, που ξεκίνησε νομοθετικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ανατράπηκαν από το Συνέδριο οι σχεδιασμοί της απερχόμενης πλειοψηφίας της διοίκησης

Η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης του ΕΚΑ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ), επιχειρώντας να αποφύγει με κάθε τρόπο την πραγματοποίηση συνεδρίου με τέτοιους όρους, είχε πάρει μέσω ΔΣ αποφάσεις με στόχο να το μετατρέψει σε μια γρήγορη εκλογική διαδικασία, χωρίς συζήτηση, χωρίς ουσιαστική αντιπαράθεση. Για το σκοπό αυτό επεδίωκε να «λήξουν» όλα από την πρώτη μέρα, μαζί με την εκλογή εφορευτικής επιτροπής.

Κόντρα σε αυτούς τους σχεδιασμούς, ωστόσο, κατά την έναρξη των εργασιών οι αντιπρόσωποι του Συνεδρίου ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση της ΔΑΣ οι εκλογές για την εφορευτική επιτροπή να γίνουν τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, ώστε να μη μετατραπεί αυτό εξαρχής σε μια εκλογική διαδικασία και οι σύνεδροι να μπορούν να συμμετέχουν χωρίς εμπόδια σε μια ουσιαστική συζήτηση.

Ακολούθως, στη διαδικασία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων, με επίσης μεγάλη πλειοψηφία οι αντιπρόσωποι ενέκριναν τις προτάσεις της ΔΑΣ, αποφασίζοντας να αποκλείσουν από το Συνέδριο τους εργοδότες και τα «σωματεία» - μηχανισμούς τους, παίρνοντας αποφάσεις με μεγάλη σημασία συνολικότερα για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Αποκαλύπτοντας για μια ακόμα φορά με χαρακτηριστικά στοιχεία την απροκάλυπτη συμμετοχή των ίδιων των εργοδοτών στα εν λόγω «σωματεία», οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ υπογράμμισαν την ανάγκη στις διαδικασίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος να παίρνουν μέρος μόνο πραγματικά εργατικά σωματεία, ανεξάρτητα ποιοι συσχετισμοί επικρατούν σε αυτά, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά «σωματεία» στα οποία συμμετέχουν εργοδότες και μεγαλοστελέχη τους, μηχανισμοί που είναι φάμπρικες των εργοδοτών για την παραγωγή αντιπροσώπων, που έχουν στόχο να ελέγξουν τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Στο πλαίσιο αυτό, με μεγάλη πλειοψηφία και με την ψήφο μάλιστα αρκετών αντιπροσώπων που είχαν εκλεγεί με ψηφοδέλτια των παρατάξεων που επιχείρησαν να νομιμοποιήσουν την εργοδοτική παρέμβαση, το Συνέδριο αποφάσισε να αποκλειστούν οι αντιπρόσωποι από τους εργοδοτικούς μηχανισμούς «Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών», «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίας Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ» και «Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων».

Στρατηγικοί επενδυτές, «λαγοί» της ιδιωτικοποίησης των Ταμείων και... «Ενωμένοι Επιχειρηματίες»!

Μέσα από τη συζήτηση στο Συνέδριο για τις περιπτώσεις των παραπάνω «σωματείων», αναδείχθηκε το πώς η «εξέλιξη» του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει οδηγήσει από τη γραμμή της υποταγής των εργατικών συνδικάτων στα συμφέροντα του κεφαλαίου, από τη γραμμή του «κοινωνικού εταιρισμού» στη μετατροπή ολόκληρων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε εργοδοτικές!

Η περίπτωση του «Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών» (ΣΥΑΕ) και η ίδια η τοποθέτηση του προέδρου του είναι αποκαλυπτικές. Ακόμα και ο τρόπος έκφρασής του... Αντί να πει «τόσα είναι τα μέλη του σωματείου», είπε... «έχω τόσους υπό την εποπτεία μου»! Και συνέχισε διαφημίζοντας το... «επενδυτικό πλάνο» του «σωματείου» που... εποπτεύει: «Εκμεταλλευτήκαμε ένα νόμο που είχε ψηφίσει ο Κουτρουμάνης και μετά τον συνέχισε ο Βρούτσης, που μας έδινε το δικαίωμα να πάρουμε το επικουρικό μας ταμείο (...) και να το ανεξαρτητοποποιήσουμε (...) Ο νόμος έλεγε ότι η πιο αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση μπορεί να ανεξαρτητοποιήσει το ταμείο. Αυτοί ήμασταν εμείς. Τη διοίκηση του ταμείου βάσει του νόμου την έχουν οι συνδικαλιστές. Μέσα σε μία από τις επενδύσεις του ταμείου είναι ότι γίναμε στρατηγικοί επενδυτές στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου. Σώσαμε την τράπεζα από το να κλείσει!».

Με άλλα λόγια, ομολόγησε ότι η διοίκηση του «σωματείου» εφάρμοσε τους αντιασφαλιστικούς νόμους, στηρίζοντας την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών ταμείων, και στη συνέχεια ότι οι ίδιοι οι συνδικαλιστές έγιναν μεγαλομέτοχοι τράπεζας, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της!

Αποκαλυπτικές ήταν οι καταγγελίες του Νίκου Νιάνιου, εκλεγμένου αντιπροσώπου με τη ΔΑΣ και εργαζόμενου στον κλάδο. Η εργοδοτική παρέμβαση, σημείωσε, συνίσταται «πρώτον, στο γεγονός ότι τα κεντρικότερα συνδικαλιστικά στελέχη από ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ της πλειοψηφίας στον συγκεκριμένο κλάδο έχουν γίνει και οι ίδιοι εργοδότες. Δεύτερον, στη φυσική παρουσία καπιταλιστών μέσα στο σωματείο. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, που ήταν υποψήφιοι και εκλέχθηκαν αντιπρόσωποι για το συνέδριο του ΕΚΑ μέσω του ΣΥΑΕ, είναι αντίστοιχα αντιπρόεδρος και γραμματέας σε ΔΣ τράπεζας, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου».

Ακόμα έφερε στοιχεία για διευθύνοντες συμβούλους, γενικούς διευθυντές, ιδιοκτήτες ασφαλιστικών εταιρειών, προέδρους Εμπορικών Επιμελητηρίων, που ψήφισαν στις εκλογές ή και ήταν υποψήφιοι. Αλλοι ως εργοδότες συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (!), άλλοι ήταν υποψήφιοι σε τοπικά Επιμελητήρια, στα Χανιά με το όνομα «Ενωμένοι Επιχειρηματίες», στα Γιάννενα με το όνομα «Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη».

Συνολικά, σημείωσε, «εντοπίσαμε 130, και όλοι αυτοί ήταν πάνω από τους εργαζόμενους την ώρα της ψηφοφορίας. Για τέτοιες εκλογές μιλάμε...».

Για αυτές τις καταγγελίες οι ηγεσίες των ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έφτασαν να ισχυριστούν ότι δεν μπορεί να αποκλείεται «σωματείο» στο οποίο ψήφισαν ή είναι και αντιπρόσωποι πάνω από 100 εργοδότες, γιατί έτσι θα αποκλειστούν τάχα οι εργαζόμενοι του κλάδου!

Για να εισπράξουν βέβαια την απάντηση της ΔΑΣ πως και ένας μόνο εργοδότης να συμμετείχε, δεν μπορεί να μιλάμε για εργατικό σωματείο, όταν δηλαδή συμμετέχει αυτός που έχει την εξουσία πάνω στους εργαζόμενους, που υπογράφει σύμβαση, απολύει και προσλαμβάνει, που πάνω από το κεφάλι τους, πάνω από την κάλπη του «σωματείου», επηρεάζει το συσχετισμό που διαμορφώνεται.

Δεν βρέθηκε ούτε ένα μέλος ΔΣ να στηρίξει τον εργοδοτικό μηχανισμό στα σούπερ μάρκετ!

Αντίστοιχα, για το «σωματείο» - εργοδοτικό μηχανισμό με την ονομασία «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίας Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ» είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ σε αυτό ψήφισαν 6.000 εργαζόμενοι, με την ωμή παρέμβαση των εργοδοτών από τα σούπερ μάρκετ, δεν βρέθηκε ούτε ένας, όχι μόνο εργαζόμενος αλλά και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του, ούτε καν ο πρόεδρός του, να αντικρούσει τα αποκαλυπτικά στοιχεία! Την υποστήριξη του «σωματείου» ανέλαβαν ο διορισμένος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο απερχόμενος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας...

Οι καταγγελίες για την απροκάλυπτη παρέμβαση των εργοδοτών σε αυτό το «σωματείο» είναι γνωστές και αμέτρητες. Ανώτατα διευθυντικά στελέχη των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ συμμετείχαν ως ψηφίσαντες και ως υποψήφιοι στις εκλογές, ενώ έστελναν με καταμερισμό και «νουθεσίες» εργαζόμενους για να τους ψηφίσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις σχετικές καταγγελίες και αποκαλύψεις των ταξικών δυνάμεων, δεκάδες αντιπρόσωποι του εν λόγω μηχανισμού από τους 80 που είχαν εκλεγεί να πάρουν μέρος στο Συνέδριο του ΕΚΑ... δήλωσαν ξαφνικά σε ένα βράδυ μαζικά παραίτηση, μπας και «κουκουλώσουν» τις πιο εξόφθαλμες περιπτώσεις! Εξίσου χαρακτηριστικά, όπως καταγγέλθηκε, πριν από μερικά χρόνια μια εργαζόμενη απολύθηκε γιατί δεν δέχτηκε να συμμετέχει σε αυτό το «σωματείο» με υπόδειξη του διευθυντή της...

Για αυτό το μόρφωμα οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, έφτασαν να υποστηρίξουν ότι οι διευθυντές «όχι απλά δεν είναι εργοδότες, είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι»!

Οσο για τον «Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων», που επίσης αποκλείστηκε από το Συνέδριο με μεγάλη πλειοψηφία, καταγγέλθηκε ότι είναι επίσης ένας μηχανισμός, πανελλαδικός, διακλαδικός, που μπορεί να εγγράψει οποιοδήποτε εργαζόμενο. Στις γραμμές του φιγουράρουν στελέχη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, που στις ιστοσελίδες της ΓΣΕΕ προβάλλονται όχι ως εργαζόμενοι αλλά ως οικονομολόγοι. Είναι ένα «σωματείο» - σφραγίδα, χωρίς δράση, χωρίς γραφεία, που ωστόσο εμφάνισε σχεδόν διπλασιασμό των αντιπροσώπων του από το προηγούμενο Συνέδριο, από 5 σε 9!

Απόλυτη πλειοψηφία της ΔΑΣ στην Εφορευτική Επιτροπή

Τις 3 από τις 5 έδρες της Εφορευτικής Επιτροπής κατέλαβε η ΔΑΣ στις εκλογές για την ανάδειξή της, που πραγματοποιήθηκαν τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 542 σύνεδροι και βρέθηκαν 4 άκυρα - λευκά ψηφοδέλτια.

Η ΔΑΣ πήρε 292 ψήφους και εξέλεξε 3 μέλη στην Εφορευτική Επιτροπή.

Η ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 134 ψήφους και εξέλεξε 1 μέλος. Η ΔΑΚΕ πήρε 62 ψήφους και εξέλεξε 1 μέλος. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 50 ψήφους και δεν εξέλεξε κανέναν στην Εφορευτική Επιτροπή.

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα της απήχησης των θέσεων της ΔΑΣ ήταν ότι η πρότασή της για τον αποκλεισμό του μορφώματος «Εμπορίας Τροφίμων» υπερψηφίστηκε από τους υπερδιπλάσιους (335) συνέδρους σε σχέση με αυτούς που ψήφισαν κατά (145).

Αθλιες μεθοδεύσεις εργατοπατέρων

Στη διάρκεια του Συνεδρίου, εκ μέρους της ΔΑΣ ο Αλέκος Περράκης κατήγγειλε μία ακόμα προβοκατόρικη ενέργεια του επικεφαλής της ΔΑΚΕ στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκη, για τον οποίο «μέσα από τις διαδικασίες του Συνεδρίου αποδείχθηκε ότι με μαϊμουδιά εξελέγη αντιπρόσωπος στη ΓΣΕΕ». Συγκεκριμένα καταγγέλθηκε ότι έβγαλε ένα προβοκατόρικο δημοσίευμα περί δήθεν μη σωστής ταυτοποίησης των αντιπροσώπων στο ΕΚΑ, ρίχνοντας μομφή σε όλες τις παρατάξεις του ΕΚΑ και στους υπαλλήλους του. Ετσι έκανε ρεζίλι ακόμα και τις δυνάμεις της ΔΑΚΕ στο ΕΚΑ, αφού όλες μαζί οι παρατάξεις συμμετείχαν και αποφάσισαν τη διαδικασία ταυτοποίησης. Την ίδια προβοκάτσια μάλιστα αναμάσησε χτες με ανακοίνωσή του - αφού βγήκε από τον λήθαργο... - και ο εργοδοτικός μηχανισμός της «Ενωσης Υπαλλήλων Εμπορίας Τροφίμων - Σούπερ Μάρκετ», η διοίκηση του οποίου βέβαια - όπως ήδη σημειώνεται παραπάνω - ούτε που εμφανίστηκε στο βήμα του συνεδρίου για να αντικρούσει τις αποκαλυπτικές καταγγελίες...

Επίσης, ο Παύλος Αλεξανδράκης, εκλεγμένος αντιπρόσωπος με την ΔΑΣ και πρόεδρος του Συνεδρίου, κατήγγειλε πως ΔΑΚΕ και ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) προσπάθησαν να πάρουν τα αποσπάσματα των πρακτικών που αφορούν τις αποφάσεις του Συνεδρίου για αποκλεισμό των σωματείων των εργοδοτών, προκειμένου να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα. Η προσπάθειά τους είναι παράνομη γιατί εκδηλώθηκε ενώ το Συνέδριο δεν είχε τελειώσει, δεν είχαν καθαρογραφεί και δεν είχαν υπογραφεί τα πρακτικά.

Τέλος, καταγγέλθηκε και η πλειοψηφία στη διοίκηση του ΕΚ Πύργου, στην οποία είναι πλειοψηφία η ΠΑΣΚΕ και η οποία αποδέχτηκε στο συνέδριο του ΕΚ Πύργου την παρουσία χρυσαυγιτών ως αντιπροσώπων σωματείου, διότι έτσι βγάζει έναν επιπλέον αντιπρόσωπο για το συνέδριο της ΓΣΕΕ (περισσότερα στο σχετικό θέμα).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org