Τρίτη 11 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Εντείνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 18 Φλεβάρη

Στη δράση για την οργάνωση της 24ωρης απεργίας για την Κοινωνική Ασφάλιση στις 18 Φλεβάρη, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, βρίσκονται Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα σε όλη τη χώρα.

Με την απεργία και τις συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις δίνουν συνέχεια στον αγώνα ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου - Βρούτση, στην κυβερνητική προπαγάνδα που το συνοδεύει αλλά και στην απεργοσπαστική πρακτική της ΓΣΕΕ, βάζουν στο προσκήνιο τη διεκδίκηση δημόσιας, υποχρεωτικής, καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στα Προπύλαια.

Στον Πειραιά στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη

Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης σε δεκάδες ακόμα πόλεις όλης της χώρας.

Οι απεργιακές αποφάσεις

Ηδη, απόφαση για 24ωρη απεργία έχουν πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Αγρινίου, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λέσβου, Λευκάδας, Νάουσας, Πάτρας, Σάμου, Φωκίδας και Χανίων.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), καθώς και δεκάδες Σωματεία σε όλη τη χώρα.

Στον δημόσιο τομέα, απεργία για τις 18 Φλεβάρη έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, καθώς και Ομοσπονδίες και Σωματεία του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων οι Ομοσπονδίες Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ), Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης στους τομείς Βιομηχανίας - Ερευνας - Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ) και Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ).

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έχουν καλέσει Ομοσπονδίες και δεκάδες Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΟΒΣΑ. Στην απεργιακή απάντηση καλεί και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ).

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ αποφάσισαν 24ωρη απεργία στις 18 Φλεβάρη, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στα καράβια των λιμανιών Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου.

Απόφαση για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας όταν το νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή έχουν πάρει τα Συνδικάτα Εργαζομένων ΟΑΣΑ (μπλε λεωφορεία) και ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).

«Οι γυναίκες ήδη έχουμε βρεθεί στο στόχαστρο των αντιασφαλιστικών ανατροπών τα προηγούμενα χρόνια», τονίζει η ΟΓΕ και καλεί εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχες, αυτοαπασχολούμενες και νέες γυναίκες να πάρουν μέρος στην απεργία. Κάλεσμα στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα έχει απευθύνει η ΕΕΔΥΕ.

Πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς

Με εργαζόμενες στο ξενοδοχείο «Hilton» συζήτησαν σε κοινή περιοδεία, την περασμένη Πέμπτη, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με αφορμή την επίθεση της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις επιπτώσεις της στους εργαζόμενους του κλάδου, όπου μεγάλο ποσοστό είναι γυναίκες που δουλεύουν με «ελαστικές» σχέσεις εργασίας. Το μέτωπο στην «ευελιξία» και στις συνέπειές της σε όλη τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας βρίσκεται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της ΟΓΕ και των κοινών δράσεων με σωματεία. Στη συζήτηση με τις εργαζόμενες ξεκαθαρίστηκε πως η «ευελιξία» είναι κατεύθυνση της ΕΕ, των κυβερνήσεων, των επιχειρηματικών ομίλων και όχι «επιλογή» της γυναίκας. Επισημάνθηκαν μια σειρά από δικαιώματα που στερούνται οι εργαζόμενες που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μέσω «δουλεμπορικών» γραφείων (άδειες, επιδόματα, προστασία της μητρότητας κ.ά.), ενώ οι εργαζόμενες μίλησαν για τη σωματική καταπόνηση από την εντατικοποίηση και τους εξαντλητικούς ρυθμούς δουλειάς. Το Σωματείο και η Ομοσπονδία κάλεσαν τις εργαζόμενες να πάρουν τη θέση τους στη συλλογική δράση μέσα από τις γραμμές τους, στις πρωτοβουλίες ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση και στην απεργία στις 18/2.

Σε συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, με στάσεις εργασίας (12 μ. έως 1 μ.μ.) και Γενικές Συνελεύσεις προχωρά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας μπροστά στην απεργία. Σήμερα, Τρίτη, στο εργοτάξιο επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό. Αύριο, Τετάρτη, στο εργοτάξιο κατασκευής του κολεγίου «St. Catherine's» στη Λυκόβρυση. Την Πέμπτη 13/2, στο εργοτάξιο επί της Πανεπιστημίου και Κριεζώτου.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και Σωματεία Εργαζομένων σε δήμους και την Περιφέρεια Αττικής οργανώνουν περιοδείες σε χώρους δουλειάς: Αύριο Τετάρτη σε Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο, Κηφισιά. Την Πέμπτη 13/2 σε Μαρούσι, Αγία Βαρβάρα. Καθημερινές περιοδείες οργανώνονται στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης, σε Γενικές Συνελεύσεις προχωρούν την Πέμπτη 13/2 το Σωματείο Εργαζομένων δήμου Περάματος και την Παρασκευή 14/2 το Σωματείο Εργαζομένων δήμου Νέας Ιωνίας.

Στη Θεσσαλονίκη

Εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς πραγματοποιούν καθημερινά τα ταξικά σωματεία στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, χτες, πραγματοποίησε εξόρμηση μπροστά στην πύλη του εργοστασίου ALMECO. Κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το «παρών» στην απεργία. Μέσα από τη συζήτηση, παράλληλα με την οργή για την αντιασφαλιστική επίθεση, αναδείχθηκαν η αγωνία για τα χαμηλά μεροκάματα, η πληρωμή με κουπόνια αγοράς τροφίμων. Καταγγέλθηκαν η αυταρχική τακτική της εργοδοσίας που τους υποχρεώνει να δουλεύουν παράνομες υπερωρίες, να δουλεύουν Σάββατο και Κυριακή με την απειλή της απόλυσης, αλλά και οι εκβιασμοί για να υπογράφουν ότι δήθεν πληρώνονται Δώρα, επιδόματα και άδειες. Τα στελέχη του Συνδικάτου κάλεσαν τους εργαζόμενους, πέρα από τις παρεμβάσεις που έτσι κι αλλιώς γίνονται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να παλέψουν μαζί με το Σωματείο, να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους.

Εξορμήσεις έγιναν επίσης σε «Logistic I» (εταιρεία μηχανογράφησης), υπηρεσίες στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, επισιτιστικές αλυσίδες και μεγάλους χώρους του κλάδου, στα Νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και «Αγ. Δημήτριος», σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Σήμερα, Τρίτη, προγραμματίζονται εξορμήσεις σε: ΜΕΞΥΛ, DELOITTE (ελεγκτική), SOFTWEB, υπηρεσίες δήμων Καλαμαριάς και Νεάπολης - Συκεών, επισιτιστικές επιχειρήσεις, Γυμνάσια, Λύκεια και ιδιωτικά φροντιστήρια της πόλης.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

-- Το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ οργανώνει εκδήλωση για την Κοινωνική Ασφάλιση σήμερα, Τρίτη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Σάμου στο Βαθύ.

-- Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν σε οργανωτική σύσκεψη αύριο, Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, για την προετοιμασία της απεργίας.

-- Το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ οργανώσει εκδήλωση ενημέρωσης ενόψει της απεργίας, αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην άνω αίθουσα «ΟΜΗΡΕΙΟΥ», με ομιλήτρια την Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ.

-- Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο οργανώνει σύσκεψη σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αύριο, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συσκέψεων (Βαλαωρίτου και Δαβάκη).

-- Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων καλούν σε σύσκεψη αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία τους (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

-- Στη Σάμο το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων οργανώνουν συζήτηση αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στο Καρλόβασι (οδός Γοργύρας).

-- Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη 13/2, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ