Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ενδιαφέρουσες σελίδες στο «κόκκινο Αερόστατο»!

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το 13ο τεύχος του περιοδικού «το κόκκινο Αερόστατο», που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες νεολαίας. Η πλούσια θεματολογία του μπορεί να κερδίσει τους μικρούς αναγνώστες, αλλά και τους μεγαλύτερους.

Στις σελίδες του τεύχους μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για το Travel vlog, τον διαγωνισμό που προκηρύσσει η ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίων και μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού, ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, αλλά και για τις ιστορικές και κοινωνικές ρίζες του hip hop. Ακόμα, σελίδες γύρω από την αγαπημένη γιορτή των παιδιών, τις Απόκριες, ενώ οι σελίδες της Επιστήμης μιλούν για τη σημασία των εμβολίων. Το καθιερωμένο απόσπασμα από διήγημα, γι' αυτό το τεύχος, είναι από «Τα παιδιά της Αθήνας» και είναι αφιερωμένο στα 77 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Στο περιοδικό μπορεί κανείς να βρει, επίσης, αγαπημένα θέματα, όπως τη σελίδα για το σκάκι, το κόμικ, τους γρίφους, τις σπαζοκεφαλιές, τις χειροτεχνίες, τη γνωριμία με τα αθλήματα του στίβου. Μαζί με το περιοδικό δίνεται δώρο ημερολόγιο για το 2020.

Οπως είναι γνωστό, το περιοδικό επιδιώκει να υπάρχει επικοινωνία με τους μικρούς αναγνώστες του. Ετσι, δεν είναι λίγες οι φορές που καλεί τα παιδιά να ασχοληθούν με ένα θέμα και να στείλουν τις ιδέες, τις προτάσεις τους, το έργο τους στο περιοδικό. Χαρακτηριστικά, σε αυτό το τεύχος τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το έργο του σπουδαίου συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου, που πρόσφατα «έφυγε» από τη ζωή. Στο τέλος του αφιερώματος το περιοδικό καλεί τα παιδιά να σκεφτούν τι άραγε σημαίνει η φράση «χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία», από το ποίημα του Ν. Καββαδία που μελοποίησε ο συνθέτης. «Τι ήθελε άραγε να μας πει; Τι φαντάζεσαι όταν ακούς αυτόν τον στίχο; Εκφράσου ελεύθερα - με μια φωτογραφία, μια ζωγραφιά, ένα ποίημα ή μια ιστορία - μόνος - μόνη σου ή με τους φίλους σου! Και στείλε μας ό,τι φτιάξεις!».

Την προσοχή κεντρίζει και το αφιέρωμα στα παραμύθια. Σκοπός του αφιερώματος είναι να παρακινηθούν τα παιδιά στο διάβασμα. Να ενισχυθούν η φαντασία τους, η επαφή τους με την ανάγνωση, αφήγηση, ακρόαση ιστοριών - παραμυθιών. «Τα παραμύθια είναι φανταστικές ιστορίες, που έχουν έντονα τα στοιχεία του μαγικού, του υπερφυσικού και του απίθανου. Ταυτόχρονα, είναι ιστορίες διασκεδαστικές που κρύβουν κι ένα νόημα, ένα διδακτικό μήνυμα. Τα παραμύθια αντιπροσωπεύουν τα όνειρα των λαών και των ανθρώπων. Ταξιδεύουν από στόμα σε στόμα και πηγαίνουν σε όλους τους τόπους το μήνυμα ότι όλοι οι άνθρωποι μοιάζουν, πονούν με τους ίδιους πόνους και χαίρονται με τις ίδιες χαρές...». Ακόμα, θα μάθουμε τι κοινό και τι διαφορετικό έχει το παραμύθι με το ψέμα και τη φαντασία, αλλά και για τα αληθινά στοιχεία που είναι κρυμμένα στα παραμύθια. Τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν και το δικό τους παραμύθι. Μια φορά κι έναν καιρό, λοιπόν, η ιστορία ήταν αλλιώς... Βάλε τη φαντασία σου και πες μας το δικό σου παραμύθι!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οδηγός» για τη συζήτηση με τα παιδιά για τις «φυσικές καταστροφές»(2023-09-09 00:00:00.0)
Πλούσια ύλη στο νέο τεύχος που κυκλοφορεί(2020-06-03 00:00:00.0)
Αποκριάτικο ξεφάντωμα με το «κόκκινο Αερόστατο»(2020-02-21 00:00:00.0)
Ενδιαφέρον αφιέρωμα στο «Κόκκινο Αερόστατο»(2017-12-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2007-04-28 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ(2002-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ