Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι εδώ, παλεύει και διεκδικεί!

Αποσπάσματα από την ομιλία του Ρίζου Μαρούδα, προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, στο συλλαλητήριο

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ήταν ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε στο δρόμο του αγώνα όχι εθιμοτυπικά, αλλά γιατί υπάρχουν και είναι οξυμένα τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς που δημιουργούν οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια» και πως «το οργανωμένο αγροτικό κίνημα ποτέ δεν κατέβασε τη σημαία του αγώνα, είναι διεκδικητικό, δεν είναι κίνημα συναλλαγής, δεν βγάζει φωτογραφίες με τον υπουργό για να εξυπηρετούνται κάποια ατομικά ιδιοτελή συμφέροντά μας, δεν επιλέγει αντίπαλο και κυβέρνηση για το πότε θα κάνει κινητοποιήσεις, επιλέγει μόνο να αντισταθεί απέναντι στη φτώχεια και το ξεκλήρισμά μας».

Κατήγγειλε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι συκοφαντεί τον αγώνα των αγροτών, μιλώντας για «υποκινούμενες κινητοποιήσεις» και για αιτήματα που δεν εκφράζουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, υπογραμμίζοντας ότι «απέναντί μας στέκονται βιομήχανοι, έμποροι, εκκοκκιστές, όλοι αυτοί που κερδίζουν από το δικό μας ιδρώτα και αίμα με τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας, αλλά και αυτοί που θέλουν να βάλουν στο χέρι τη γη μας. Εχουμε απέναντί μας και πολλούς πρόθυμους που συναντιούνται με τον υπουργό και του δίνουν άλλοθι, ενώ αρνείται να συναντηθεί με το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Βλέπετε, εμάς δεν μας κρατάνε ούτε με ΑΦΜ Συνεταιρισμών ούτε με άλλες ατασθαλίες».

Τόνισε πως «γνωρίζουμε τη δύναμη που έχουν οι αγώνες μας. Ολα αυτά τα χρόνια είχαμε κατακτήσεις, όπως το αφορολόγητο, το ακατάσχετο, ότι δεν πληρώνουμε φόρο επιτηδεύματος και πολλά άλλα που σταματήσαμε ή καθυστερήσαμε. Καλούμε κάθε συνάδελφο να σκεφτεί αν θα ήμασταν καλύτερα ή χειρότερα χωρίς τους αγώνες που δίνουμε εδώ και 25 χρόνια. Καμία κυβέρνηση δεν μας έδωσε τίποτα, όλα τα κερδίσαμε στο δρόμο και με τα μπλόκα».

Υπογράμμισε πως «οι αγρότες πρέπει να καταλάβουν πως διαχρονικά έχουμε απέναντί μας όλες τις κυβερνήσεις. Και η σημερινή κυβέρνηση στέκεται εχθρικά απέναντί μας». Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στα οξυμένα προβλήματα που «καίνε» τους βιοπαλαιστές αγρότες: «Το υψηλό κόστος παραγωγής, με την άρνηση και αυτής της κυβέρνησης να υλοποιήσει το αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο, το οποίο μάλιστα ήταν και προεκλογική της δέσμευση, αλλά στον προϋπολογισμό του 2020 διέθεσε πάνω από 600 εκατ. ευρώ για να έχουν φθηνό πετρέλαιο εφοπλιστές, ξενοδόχοι, κλινικάρχες κ.λπ. Η απαράδεκτη κατάσταση με τον ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση προωθεί την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις γεωργικές ασφαλίσεις. Τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό».

Ιδιαίτερα στάθηκε στο αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, όπου η κυβέρνηση επικαλείται το πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς». Δείχνοντας την υποκρισία αυτής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, θύμισε ότι «κάποτε υπήρχε "τιμή στόχου" από την ΕΕ, και ο κ. Χατζηδάκης, που ήταν υπουργός Γεωργίας με κυβέρνηση πάλι ΝΔ, είχε δηλώσει: "Μόνο οι εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα θα φέρουν εισόδημα επιβίωσης στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους"».

Η κυβέρνηση όμως, που αρνείται το δίκαιο αίτημα των αγροτών, «εξακολουθεί να προσφέρει "κατώτατα εγγυημένα κέρδη" στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις εθνικές οδούς και τα διόδια, στους βιομηχάνους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγγυημένη τιμή».

Τόνισε ακόμα ότι αυτός ο αγώνας δεν τελειώνει με μια κινητοποίηση και κάλεσε τους αγρότες να πιστέψουν στη δύναμή τους, στη δύναμη των τρακτέρ, να συσπειρωθούν γύρω από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Απαίτησε τέλος από τον υπουργό να συναντήσει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ