Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα τουρκική επέμβαση στην επαρχία Ιντλίμπ

Φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων της Τουρκίας χτες, λίγο πριν μπει στη Συρία

Copyright 2020 The Associated

Φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων της Τουρκίας χτες, λίγο πριν μπει στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Η προέλαση του συριακού στρατού με τη στήριξη των ρωσικών δυνάμεων στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ κατά τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας, που πραγματοποίησε χτες την τέταρτη κατά σειρά χερσαία στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία. Επίκεντρο των τουρκικών επιχειρήσεων είναι από νωρίς χτες το Ιντλίμπ, που θεωρείται το τελευταίο μεγάλο προπύργιο τζιχαντιστών, κυρίως της «Αλ Κάιντα» και του φιλοτουρκικού «Συριακού Ελεύθερου Στρατού» και λιγότερο του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, από το Κίεβο όπου ξεκίνησε χτες επίσημη επίσκεψη, επιβεβαίωσε τις επιθέσεις του τουρκικού στρατού κατά των συριακών στρατευμάτων. Αφορμή στάθηκε η ρίψη πυρών του συριακού στρατού σε τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονταν κοντά στο Σαρακέμπ του Ιντλίμπ χτες τα ξημερώματα, προκαλώντας το θάνατο συνολικά έξι Τούρκων στρατιωτικών και τον τραυματισμό άλλων επτά. Η επίθεση φαίνεται πως έγινε διότι Τούρκοι στρατιώτες στην περιοχή μετακινήθηκαν δίχως να ενημερώσουν, ως όφειλαν, τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, διαψεύδοντας την εκδοχή του αντίστοιχου υπουργείου της Τουρκίας, που υποστήριζε πως οι τουρκικές δυνάμεις δέχτηκαν επίθεση παρά την πρότερη ειδοποίηση των τοπικών αρχών.

Ο Ερντογάν πάντως είπε χτες πως οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού ήταν «αντίποινα» στα πυρά του συριακού στρατού και κάλεσε τη Ρωσία να μη σταθεί εμπόδιο, να παραμερίσει και να μην προστατεύσει ούτε να προασπίσει τα συριακά στρατεύματα στο Ιντλίμπ. Υποστήριξε πως «εξουδετερώθηκαν 30 - 35 Σύροι», δίχως να διευκρινίσει αν ήταν στρατιωτικοί ή άμαχοι, και επιβεβαίωσε πως στις επιχειρήσεις συμμετείχαν δυνάμεις του τουρκικού πυροβολικού και τουρκικά «F-16».

Αντιπαραθέσεις και παζάρι

Ωρες μετά την έναρξη της νέας επέμβασης του τουρκικού στρατού στη βορειοδυτική Συρία, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επικοινώνησαν τηλεφωνικά συζητώντας για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στη Συρία και την κατάσταση στο Ιντλίμπ. Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως οι δύο πλευρές «έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή» στην τρέχουσα κατάσταση στη «ζώνη αποκλιμάκωσης» του Ιντλίμπ, συμφωνώντας ότι είναι αναγκαίο να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μετά τη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών στις 17/9/2018 στο Σότσι. Τόνισαν ακόμα τη σημασία που έχει ο «ταχύτερος διαχωρισμός της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τα τρομοκρατικά στοιχεία» και ο άμεσος τερματισμός των προκλήσεων απέναντι στους αμάχους και τον συριακό στρατό. Συζήτησαν επίσης για τις περαιτέρω πρωτοβουλίες πρακτικού χαρακτήρα που πρέπει να αναλάβουν οι εγγυήτριες χώρες της «ειρηνευτικής πρωτοβουλίας της Αστάνα» (Ρωσία, Τουρκία, Ιράν), με στόχο την «εξομάλυνση της κατάστασης». Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις περί έντασης στις διμερείς σχέσεις λόγω Ιντλίμπ, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν εκ νέου ότι ο μόνος τρόπος για τη συνολική επίλυση της συριακής σύρραξης είναι με «πολιτικά και διπλωματικά μέσα». Είναι φανερό ότι παρά τις αντιπαραθέσεις οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας - όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ - βρίσκονται σε ένα διαρκές παζάρι για το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής στη Συρία, τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των αγωγών μεταφοράς Ενέργειας. Αυτή είναι και η βασική αιτία της ΝΑΤΟικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης που αιματοκυλάει τον συριακό λαό εδώ και πάνω από έξι χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ