Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
«Πογκρόμ» στη λαϊκή κατοικία για την ανάκαμψη των ομίλων

«

Σινιάλο» για «πογκρόμ» πλειστηριασμών και εκβιασμών στα λαϊκά σπίτια, ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να μπουκώσουν με νέο φτηνό δανεισμό, δίνουν κυβέρνηση και «θεσμοί», όπως έδειξε και η κυνική δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη το Σαββατοκύριακο, ότι «η προστασία της α' κατοικίας είναι ζημία για την οικονομία».

Εξάλλου, χτες και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), τόνιζε πως «τα δημοσιονομικά είναι πλέον σε πολύ καλή βάση, το κύριο πρόβλημα τώρα βρίσκεται στα κόκκινα δάνεια, καθώς αποτελούν τη βασική αδυναμία της οικονομίας», ενόψει βέβαια της πλήρους κατάργησης της όποιας παρεχόμενης προστασίας και του νέου θεσμικού πλαισίου που προωθεί η κυβέρνηση ΝΔ με βάση τα προαπαιτούμενα της «μεταμνημονιακής» συμφωνίας που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο μέχρι το 2022.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ακόμη πως με «τέτοια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να επιτελείται η βασική λειτουργία των τραπεζών», δηλαδή η χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το γενικότερο περιβάλλον σε επίπεδο ΕΕ, υπογράμμισε ότι «έχουμε πρόβλημα κερδοφορίας των τραπεζών», την ώρα που οι «θεσμικοί επενδυτές», όπως είπε, αναζητούν αποδόσεις που δεν ταιριάζουν με το σημερινό προφίλ των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η Τράπεζα της Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων υπογράμμισε ότι το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) περιορίζει τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις και να στηρίξει την οικονομία. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους ενισχύθηκε μέσω σειράς μεταρρυθμίσεων», όπως αυτές δηλαδή που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ό,τι αφορά τα επόμενα μέτρα που έρχεται να διεκπεραιώσει η σημερινή κυβέρνηση, εστίασε:

  • Στην «αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου και του πλαισίου αφερεγγυότητας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα τεθεί σε εφαρμογή το α' εξάμηνο φέτος».
  • Στους «φιλόδοξους στόχους» για τη μείωση των ΜΕΔ, κάτω από το 20% (σε σχέση με τη συνολική μάζα του τραπεζικού δανεισμού) μέχρι το τέλος του 2021, υπογραμμίζοντας πως «ακόμη και αν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, το ποσοστό των ΜΕΔ των ελληνικών τραπεζών θα είναι πενταπλάσιο του υφιστάμενου μέσου όρου της ΕΕ».

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, επανέφερε και την πρόταση της ΤτΕ και για νέα δέσμη μέτρων για να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια, «σε επόμενο στάδιο και αφού ο "Ηρακλής" (κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες) αρχίσει να παράγει αποτελέσματα».

Εξάλλου, ο Γ. Στουρνάρας ανακοίνωσε την ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης αναφορικά με την ανάκαμψη του ΑΕΠ, στο 2,5% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021. Οπως είπε, «η ελληνική οικονομία πλέον ανακάμπτει, ενώ παράλληλα παρατηρείται αναδιάρθρωση υπέρ τομέων παραγωγής εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών με εξαγωγικό προσανατολισμό».

Στο μεταξύ, μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στάθηκε μεταξύ άλλων στην εμβάθυνση της ΟΝΕ και στις «εκκρεμότητες» της Τραπεζικής Ενωσης. Οπως είπε, «υπολείπεται ο τρίτος πυλώνας της, εξαιρετικά σημαντικός, που είναι η δημιουργία και λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγύησης Καταθέσεων, πλήρους αμοιβαιοποίησης», ενώ «εξίσου σημαντική είναι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη ενεργοποίηση του κοινού μηχανισμού ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (των τραπεζών)».

Να σημειωθεί ότι η διαμόρφωση τόσο του «κοινού ταμείου» διασώσεων όσο και για την εγγύηση των καταθέσεων προϋποθέτει τη ραγδαία συρρίκνωση της μάζας με τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, ειδικά στους σχετικά αδύναμους κρίκους, όπως είναι η ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιμεριστούν οι κίνδυνοι, στο πλαίσιο της «αναλογικότητας» και των μέσων όρων που επικρατούν στην ΕΕ.

Η σκυτάλη στους τραπεζικούς ομίλους

Τη «σκυτάλη» παρέλαβαν χτες και οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι. Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του ισολογισμού της για το 2019, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι προχωρά στην επίσπευση των ενεργειών της για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 11 δισ. ευρώ το 2020 από περίπου 7 δισ. στο αρχικό πλάνο, σημειώνοντας ότι το σχέδιο «Ηρακλής» «είναι ένα εργαλείο που θα προσφέρει επιπλέον στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να επιταχύνουμε τις πρωτοβουλίες εξυγίανσης των ισολογισμών μας (...) Η αγορά ακινήτων έχει επίσης ανακάμψει, παράγοντας που υποστηρίζει σημαντικά την προσπάθεια της τράπεζας να εξυγιάνει τον ισολογισμό της». Αναφορικά με το «ενδιαφέρον» που εκδηλώνεται γύρω από τις πωλήσεις προβληματικών «πακέτων», τονίζεται: «Είμαστε σε συνεχείς επαφές με τους επενδυτές και είναι ενήμεροι για όλα τα εγχειρήματα. Βλέπουμε ότι υπάρχει σημαντικά αυξημένο ενδιαφέρον τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ».

Στην τελική ευθεία αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδίου τιτλοποίησης «προβληματικών δανείων» (ονομαστικής) αξίας 12 δισ. ευρώ, βρίσκεται και η Alpha Bank, η διοίκηση της οποίας θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες συναντήσεις με «επενδυτές» στο Λονδίνο και το Παρίσι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ