Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
«Ανεφάρμοστη» για την κυβέρνηση η αναγνώριση της επιπλέον 5ετίας ως συντάξιμου χρόνου

«Είναι ανεφάρμοστη». Με τη φράση αυτή ο υπουργός Εργασίας Χρήστος Βρούτσης έκανε σαφές προς τους εν ενεργεία στρατιωτικούς ότι δεν πρόκειται να δουν να εφαρμόζεται η νομοθετική διάταξη που προβλέπει ότι θα προσμετράται ως συντάξιμος χρόνος το πλεονέκτημα μίας επιπλέον 5ετίας, δηλαδή αυξημένος στο διπλάσιο ή τριπλάσιο και μέχρι 5 έτη ο χρόνος υπηρεσίας τους, ως μία ελάχιστη αναγνώριση των βαρύτατων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης που αντιμετωπίζουν.

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε με τον πλέον προκλητικό τρόπο στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάσης και συζητήθηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διάταξη, που ήταν κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος των εν ενεργεία στρατιωτικών, ψηφίστηκε τον Απρίλη του 2019 και πέρασε με τις ψήφους και της ΝΔ. Προέβλεπε την αναγνώριση της 5ετίας ανεξαρτήτως ειδικότητας και γεωγραφικού προσδιορισμού.

«Προεκλογικά ο κύριος πρωθυπουργός διαβεβαίωνε αυτά τα στελέχη ότι η κυβέρνησή σας θα διόρθωνε όποιες αδικίες έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Σήμερα δυστυχώς αποκαλύπτεται ότι όχι μόνο δεν διορθώνει, αλλά συστηματικά απαλείφει σταδιακά και τα όσα ελάχιστα θετικά είχαν θεσπιστεί (...) η κυβέρνησή σας αρνείται να πράξει το αυτονόητο, την υλοποίησή της», ανέφερε ο Ν. Παπαναστάσης, σημειώνοντας ότι σε έγγραφο του ΕΦΚΑ που έφερε στο φως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) αναφέρεται πως για συνταξιοδοτικές υποθέσεις που αφορούν το Δημόσιο απαιτείται ειδική διάταξη.

Ο υπουργός έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ο νόμος επειδή σύμφωνα με το άρθρο 27 του Συντάγματος απαιτείται ειδικός νόμος, ενώ όταν στριμώχτηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ, που του επεσήμανε πως τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να φέρει ειδικό νόμο, επιδόθηκε σε επίθεση εναντίον του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «όψιμο ενδιαφέρον απέναντι στις ΕΔ, τις οποίες διαχρονικά κατακεραυνώνετε στην πορεία των ετών της πολιτικής ζωής του τόπου» και άλλα παρόμοια.

Απέναντι στη στάση του υπουργού, ο Ν. Παπαναστάσης σχολίασε ότι η κυβέρνηση δείχνει το «ενδιαφέρον» της για τις ΕΔ με το να «διολισθαίνει σταθερά στην εφαρμογή καθαρά αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος των στρατιωτικών, και επί προκειμένου κινείστε στην κατεύθυνση της σταθερής υποβάθμισης των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων». Πρόσθεσε ότι «τους χτυπάτε την πλάτη και απαιτείτε να συμμετάσχουν σε αποστολές που καμία σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση των συνόρων μας ή των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αντίθετα, οι εμπλοκές αυτές επιβουλεύονται τα συμφέροντα άλλων λαών. Τους στέλνετε σε αποστολές κατ' εντολή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ετοιμάζεστε να στείλετε συστοιχία "Patriot" στη Σαουδική Αραβία με δεκάδες στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, μόνο βάσει μιας διακρατικής συμφωνίας, χωρίς καν τον φερετζέ του ΟΗΕ. Οταν όμως έρθει η ώρα του ταμείου, τους λέτε κυνικά "τι να κάνουμε; Θέλουμε αλλά δεν μπορούμε. Το ταμείο είναι μείον"».

Ανέφερε ακόμα ότι από το 2017 ψηφίστηκε σχετικός νόμος που προβλέπει την αποζημίωσή τους για τη νυχτερινή τους εργασία, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ. Εργάζονται χωρίς αμοιβή υπερωριακά, πέραν του 5ήμερου και πάει λέγοντας.

Το ΚΚΕ, τόνισε ο Ν. Παπαναστάσης, δεσμεύεται απέναντι στα στελέχη των ΕΔ «ότι θα πάρει κάθε δυνατή πρωτοβουλία που θα στηρίζει τα συμφέροντά τους» και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως «παρά τα τεράστια προσκόμματα που τους βάζετε, σήμερα οι στρατιωτικοί συνειδητά και με ωριμότητα αγωνίζονται συλλογικά για την αξιοπρέπειά τους, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η λύση των προβλημάτων τους είναι στα χέρια τους και είναι κοινή με των υπόλοιπων εργαζομένων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν ικανοποιεί ούτε ένα αίτημα των στρατιωτικών και των συνδικαλιστικών τους φορέων(2023-02-02 00:00:00.0)
Τα προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων(2022-01-08 00:00:00.0)
Αμεση μονιμοποίηση των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης(2021-04-02 00:00:00.0)
Τσακίζονται και τα δικαιώματα του προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας(2020-02-27 00:00:00.0)
Νέες προσαρμογές του αστικού κράτους στα ζητούμενα του κεφαλαίου(2017-07-18 00:00:00.0)
Θετική εισήγηση από Αρειο Πάγο(2011-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ